Home / Histori / VENDBANIMET SHQIPTARE NË TRAKI*

VENDBANIMET SHQIPTARE NË TRAKI*

Historitë e popujve dhe shteteve ballkanike, pa përjashtim, janë histori të rrejshme dhe të falsifikuara, sepse janë histori të pushtimeve, okupimeve të dhunshme dhe uzurpimi të territoreve të huaja, janë histori të spastrimeve etnike, dëbimeve me dhunë të banorëve vendës nga trojet e veta etnike, janë histori politike të shkruara nga pushtetet, të imponura me dhunë e diktat nga regjimet e kohës, pa vullnetin e banorëve vendës të këtyre vendeve.

Kështu duhet të shkruhen historitë reale të këtyre popujve dhe vendeve. E vërteta historike për të kaluarën nuk ka pse të shtrembërohet, falsifikohet e fshehet.

Banorët e sotëm në këto territore, pa dallim të prejardhjes dhe përkatësisë etnike, gjuhësore e fetare, sigurisht që janë pronarë të këtyre territoreve, janë pronarë të shteteve të krijuara në këto hapësira, më së paku shqiptarët e sotëm ua kontestojnë këtë të drejtë natyrore, por historia e lashtë e këtyre vendeve, e vendbanime dhe banorëve të tyre në periudhat historike të hershme nuk ka pse të falsifikohet. Ky falsifikim nuk mund t’i bëjë më krenarë banorët e sotëm të këtyre vendeve, sepse pasaardhësit e sotëm nuk mbajnë peshën e krimeve të paraardhësve të tyre, të cilët i kanë vendosur mbi rrënojat e qyteteve dhe katundeve të huaja, të djegura e shkatërruara, mbi varret e banorëve të hershëm autoktonë, të masakruar e të dëbuar nga vatrat e tyre në ato vise.

Banorët e sotëm të këtyre territoreve, janë të pafajshëm, jetojnë në vendet e tyre të lindjes, në atdheun e tyre dhe duhet të jetojnë të lirë e të lumtur, por ata duhet ta dinë se jetojnë mbi rrënojat e vendbanimeve të huaja, mbi varret e banorëve të lashtë, të cilët nuk kanë qenë paraardhësit e tyre. Këtë histori duhet ta mësojnë dhe ta dinë banorët e sotëm të këtyre vendeve.

Nuk ka qytet e katund, rajon e krahinë, në të gjitha shtetet përreth Detit të Zi dhe Detit Jon (Adriatikut), nga Mali Kaukaz deri në Alpet Besiane (Karpate) dhe Alpet evropiane, ku nëntoka nuk flet shqip, në gjuhën e banorëve të lashtë pellazgë-ilirë, nga janë ngjizur e kanë lindur edhe popujt e sotëm, nga e ka gjenezën, prejardhjen edhe vet emri i kontinentit të Evropës.

Kjo histori për vendet dhe popujt ballkanikë është shumë më e re, që nuk shkon përtej shekujve VII – X të erës sonë. Kjo histori kështu duhet të shkruhet e mësohet, si qytetërim pellazg-ilir, me tradita, kulturë dhe gjuhë, jo si kulturë dhe gjuhë e pazakonshme INDO-EVROPIANE. Kultura e lashtë e Indisë dhe Persisë lidhet me popujt e Lindjes së laargët, me Kinën e lashtë, dhe si e tillë duhet të mësohet, si kulturë e Persisë, Indisë dhe Kinës, kulturë INDO-KINEZE, jo në formë të panatyrshme dhe pazakonshme, si gjuhë dhe kulturë INDO-EVROPIANE.

Për ruajtjen e këtij dallimi, diversiteti kulturor e gjuhësor mes popujve të këtyre vendeve, ndër shekuj janë derdhur lumej gjaku, prandaj kjo duhet të shkruhet e mësohet ashtu siç ka ndodhur, jo siç propagandojnë sot shtetet e fuqishme të botës për interesat e veta gjeopolitike.

* Në këtë rast bëhet fjalë vetëm për rajonin e Edrenes, jo edhe për vendbanimet dhe rajonet tjera të Trakisë, të banuara dendur në lashtësi nga shqiptarët.

(3 korrik 2022)

Mund të jetë një imazh i teksti që thotë "KapTa 5. HaceлRBaHи oT aл6aHuи ceлa B TpaKиR Ha4aлo Ha XX B.) Harte sipas autoreve bullgarë: katunde nẽ Traki tẻ banuara me shqiptarë deri nẽ shek. xx oApиH EDRENE a6aлap mamApиua KbpAжacaлиx 3aлbф Ne katundin lbriktepe, mẽ 1882 ka lindur Fan Noli, kryeministri Shqipèrise ne vitin 1924 aлTbHTaw и6pиKTena cyлTaHKboй 6eeHAиK Lumi me emrin lashte Evropa, tani me emer te sllavizuar: lumi Marica, qề kalon nẽ tre shtete: Bullgari, Greqi dhe Turqi"

About admin

x

Check Also

Shqiptarët e Afganistanit, pasardhësit e ilirëve që jetojnë mes këngëve dhe valleve tradicionale

/Huazuar nga Portali Mekulipress.com/ Kemi të bëjmë me një rast unik të...