Home / Të ndryshme / TRINITETI YNË KOMBËTAR
UÇK
ushtria

TRINITETI YNË KOMBËTAR

Xherabi – POETËT JANË MURGJIT E FJALËS

-Poezitë janë këngët e poetëve-

-i të gjithë shqiptarëve, i të gjithë brezave,
që kaluan dhe mbijetuan të gjithë shekujt.-

Në emër të
Atdheut tonë të shejt
GJuhës sonë të artë e të bukur shqipe
flamurit tonë të përjetshëm të Gjergj Kastriotit
Pastë Bekimin dhe Uratën Kombi ynë i mirë dhe fisnik për gjithë jetën!
.
Triniteti i shqiptarizmës ndër shekuj……

Xhemajl Rudi
.
1987
….
1-Jeta nuk mund të ketë vetëm fitore të mëdha,por ajo mund të ketë edhe humbje të mëdha!
.
2-Të jesh në vendin e duhur,në kohën e duhur dhe në çastin e duhur…është një fitore që ndodh rrallë në jetë!
.
3-Kalorësit janë shaluesit e përjetshëm të kuajve…..qytetarët votojnë për sunduesit e vet….pa e ditur përmasën irituese të tyre!
.
4-Të udhëtosh me fabulat nuk je i vetëm….fabulat janë sytë e fjalës….të cilat qëndrojnë në brigjet e gjelbërta…..nën yjet e natës!
.
5-Ta luftosh të keqën është fisnikëri,por të mos dish ta ndërtosh të mirën e zhvillimit e të përparimit tënd,është dyfishi i një të keqe të madhe!
.
6-E mjerë është ajo Rini,që nuk i lenë gjurmët e saj në kohën e vet!
.
7-Arti e fisnikëron shpirtin njerëzor!
.
8-Ata që se kuptojnë dashurinë,ata nuk dijnë asgjë nga jeta!
.
9-çdo përson veçohet në radhë të parë nga vlerat e tij njerëzore!
.
10-Të gjithë e duan pishtarin e zjarrt,por jo edhe prushin e tij!
.
11-Bota është e quditshme si vet quditë e saj…që s`mbarojnë kurrë….bota është fisnike po aq sa është edhe e marrë!
.
12-Guximtarit i takon bota !
.
13-Të gjithë e duan pishtarin e zjarrt,por jo edhe prushin e tij!
.
15-Botën tonë e udhëheqin të pa merituarit!
.
16-Ata që i ndrrojnë partitë politike,janë si të dehurit që i ndrrojnë prostitutat dhe kafenetë për të njëjtën pije!
.
17-Guximtarit i takon bota e të vërtetës!
.
18-Mos u ban i marrë,me besu gjithçka që ndëgjon!
.
19-Të dalësh nga filozofia e fatalitetit,do të thot,të fillosh të ndjehesh i Lirë!

20-Nëse të mallkuarit prehën në parajsë,atëherë ferri është vet djallëzia e jetës!

21-Vepra duhet të jetë e plotë në gjuhën e njësuar për tu kuptuar nga të gjithë!

22-Gjuha e njësuar është çelësi më i mirë i të kuptuarit të dialekteve!

23-Një gënjeshtër i tërheq zvarrë dhjetë të tjera!

24-Ligji duhet të respektohet…zhurma nuk ka kuptim…është shqetësuese për vetë qytetarët!

25-Edhe shpifjet,akuzat e paqena,duhet të ndëshkohën,sipas ligjeve në fuqi!

26-Lumturia e krejt botës_qëndron në zemrën e fëmijës!

27-Arti është drita më e thellë e lirisë,në ushqimin më sublim të shpirtit njerëzor!

28-Të gjithë murgjit e tana kohërave kanë udhëtuar drejt shejtërimit me gomarët e tyre!

29-Kur bie nata,na bënë që ta ndjejmë dritën e mengjesit!

30-Baza themelore e mirëçenjës është puna…shkollimi,dija dhe kultura…!
.
31-Thotë populli se Lisin e madh e rrëzon vetëm pyka e vet!
.
32-Asgjë nuk mund ti shpëtoj syrit të kohës!
.
33-Dashuria është pjesa më përbërëse e jetës!
.
34-KOSOVA E KA NGJYRËN E GJAKUT TË HERONJËVE,E TË DËSHMORËVE TË SAJ!

35-Shqipëria e Bashkuar është fati ynë, apo ne jemi fati i Shqipërisë së Bashkuar!

36-Përpara fjalëve të mëdha unë e preferoj modestinë, sepse është më njerëzore!

37-Ai brez rinor që nuk i le gjurmët e tij në kohën e vet, mund të quhet brez i humbur!

38-Liria i ka rrënjët në gjak,por atë e degjeneron burokracia miope e kohës së saj!
.
39-Liria është një llampë e ndezur,e cila ndriqon në natën e shekujve!
.
40-Deputetët e Tiranës dhe të Prishtinës,kuvendin nuk e kuptojnë si një arenë e mendimit,e fjalës,dhe e ligjeve në shërbim të shtetit e të qytetarëve,në të mirë të zhvillimit të tyre,…Por e kuptojnë si një teren përfitues dhe tepër naiv pa rregulla të lojës….-dhe kështu duken shtresa më e pa`arsimuar e shoqërisë!

41Jetojmë në kohën ku arsyeja është,nën thundrën e të fortit!
.
42-Zana në radhë të parë është njeri,krijuese arti dhe kryengritëse e fjalës së Lire dhe e mendimit…….që haset rrallë në shoqërinë tonë!
.
43-Ata që e duan të ardhmën më të zhvilluar e më të ndritur,ata e shfrytëzojnë me punë këmbëngulëse dhe të vazhdueshme të sotmën!
.

44-Askush nuk mundet me të ndihmu,nëse nuk dëshiron me e zhvillu vetëvetën!
.

45-LPK-ja nuk duhet me ra në nivelin e këtyre qenve që lehin tej gardhiqeve,veprat flasin,dhe ato e tregojnë më së miri të vërtetën e kohës,udha jonë vazhdon,karvani ynë ecën!
.

46-Talentët poet që vdesin shpejt,është një dhimbje kjo për vetë letërsinë!
.
47-çdo popull i ka edhe tradhëtarët e vet….të cilët punojnë gjithmonë për armikun e atdheut të “tyre”…….dhe ky është mallkimi ma i madh që i vjen një popullit nga njerëzit e tij…që i ka lindur prej gjakut të vet të prishur!
.
48-E keqja kudo është pranë nesh,si korbat që vrasin heshtur,tu qëndru në krahët e natës!
.
49-Imagjinata,ëndrrat,shpresa,e ndryshojnë botën,në ndryshimin e jetës njerëzore….ku dija dhe guximi janë kuptimi sublim i këtij ndërtimi të ri….e kundërta prapë e nxit imagjinatën,ëndrrat dhe shpresat e reja…këto janë të përjetshmet njerëzore në çdo kohë e në çdo shekull të Ri!
.
50-Jo realja është një skëterrë vërbuese,që vështirë është të dalësh nga ajo!
.
51-Dhembja është babai dhe nëna e urtësisë.-L.Born-
.
52-Jetojmë në kohën ku arsyeja është nën thundrën e fronit!
.
53-Aty ku shpërfillet ligji,aty zotron anarkia!
.
54-Humori është një buzëqeshje që pikon nga sytë, si shiu mes reve, mbi dhimbjen e jetës njerëzore!
.
55-Ai që se ndjenë aromën e vërtetë të luleve,as gjuhën e tyre s`mund ta mësoj kurrë!
.
56-Në ashtin e kohës janë gjurmët e fjalës!
.
57-Vetëm dashuria për jetën qëndron në vlerën e kohës!
.
58-çdo gjë në natyrë lind nga dashuria!
.
59-Eja shkëlqim dhe ndriço në errësirën e shekullit, në natën e mendjës, dhe në guximin e kohës!
.
60-Liria i ka rrenjët në gjakun e heronjëve,të dëshmorëve,e të martirëve të saj!
.
61-Sa ma larg kosovës të jenë ndikimet serbo-qetnike si dhe ruso-turke,aq ma mirë është për të gjitha trojet shqiptare!
.
62-Arti dhe pushteti nuk ushqehen në të njëjtin qanak….sepse janë dy të kundertat e njëri-tjetrit!
.
63-Morali është themeli i qenjës njerëzore…i karakterit njerëzor….i vet ndershmërisë….që e ban të ecë arsyeshëm në këmbët e veta njeriun,shoqërinë dhe kombin!
.
64-Ora është vetëm për të marrët,të mençurit e dinë kohën e tyre!
.
65-Arti është kujtesa më e mirë,dhe më sublime e kohërave….pa të cilin shpirti njerëzor nuk do të mund të përjetonte asgjë,në thelbin e qenjës së tij!
.
66-Nuk ka asgjë më të vlerë se sa librat e mirë…ato janë kandila të mendjës njerëzore!

67-Nën flakën e kandilit edhe fjalët sikur lulet e kanë ngjyrën e dritës!
.
68 -Ai që e don poezinë përnjëmend_ai e gjen kudo që të jetë ajo!
.
69-Loja me fitorën,është rrezik i madh për kosovën dhe trojet e saj për`rreth!
.
70-Të gjithë e duan pishtarin e zjarrtë,por jo edhe prushin e tij!

71-Bota jone gjithmone eshte nen dylbit e kohes!
*
72-E gjithe bota eshte nen dylbi!
*
73-Ka shumë njerëz që dyshojnë gjithmonë në të vërtetën e mediave,por asnjëherë në gënjeshtërat e tyre!
*
74-Asnjeri nuk është i lirë,nëse nuk e ndien veten zot të vetvetes.-M.Klaudius-
*
75-Armikun kurrë mos e nënvlerëso,se bëhet më i egër.-Gëte-!
*
76-Armikut nëse i kundërvihesh,zgërdhihet si me të qeshur.-Shekspir-
*
77-Ende s`kam parë një përfundim të kënaqshëm.-Shiler-

78-Ai në vigun e syve i paloste retë,në ditën e saj me mot të mirë e me diell.
*
79-KOSOVA E KA NGJYRËN E GJAKUT TË HERONJËVE,E TË DËSHMORËVE TË SAJ!
*
80-Ai brez rinor që nuk i le gjurmët e tij në kohën e vet, mund të quhet brez i humbur!
*
81-Liria i ka rrënjët në gjak,por atë e degjeneron burokracia miope e kohës së saj!
*
82-Liria është një llampë e ndezur,e cila ndriqon në natën e shekujve!
*
83-Deputetët e Tiranës dhe të Prishtinës,kuvendin nuk e kuptojnë si një arenë e mendimit,e fjalës,dhe e ligjeve në shërbim të shtetit e të qytetarëve,në të mirë të zhvillimit të tyre,…Por e kuptojnë si një teren përfitues dhe tepër naiv pa rregulla të lojës….-dhe kështu duken shtresa më e pa`arsimuar e shoqërisë!
*
84-Jetojmë në kohën ku arsyeja është,nën thundrën e të fortit!

*
85—–Shqipëria e Bashkuar është fati ynë, apo ne jemi fati i Shqipërisë së Bashkuar!

*
86—-Përpara fjalëve të mëdha unë e preferoj modestinë, sepse është më njerëzore!
*
87..Ai brez rinor që nuk i le gjurmët e tij në kohën e vet, mund të quhet brez i humbur!
*
88..Ata qe perpiqen me e perqa popullin per me e dobesu qellimin e Lirise e te bashkimit….
*
89..Keta hardhuce nuk do te arrijne asgje sepse nuk do te munden me e shue deshiren e Lirise as sakrificen e te reneve deshmore ne Lagjen e trimave ne Kumanove,per kombin e atdheun e tyre.-qent lehin,por karvani ecen—thote populli yne ..i mire dhe fisnik! 2015
*
PAK FJALË
90….Para njeriut të gjitha udhët janë të hapura,Varet se cilën udhë ai e zgjedhë!
*
91..Ai që është më pranë dritares e sheh natyrën më mirë ! ……Shumë rrallë popujt janë udhëhequr nga të mençurit!
*
92-Kosova me Preshevë,Medvegjë e Bujanovcë,me Tregun e Ri,me Iliridë,me Podgurë,Ulqin me Plavë e Guci,e Malësi me çamëri, janë Shqipëri!
*
Xherabi____ky ështe emri im letrarë
04.02.2019

About admin

x

Check Also

“Hebrejt e Zanafilles flisnin shqip”

Libri Hebrejt e Zanafilles flisnin shqip ” i autorit Sehit Beluli eshte...