Home / Histori / Ta përkrahim Historianen Dr. Elena Kocaqi – që Kosova të quhet Dardani

Ta përkrahim Historianen Dr. Elena Kocaqi – që Kosova të quhet Dardani

Nga MEKULIPRESS.INFO – 21 Shkurt, 2018

A ta përkrahim Historianen Dr. Elena Kocaqi – që Kosova të quhet Dardani?
Përse duhet ta përdorim edhe tani emërtimin sllav “Kosovo”, që e ka propozuar ambasadori rus në Konstandinopol, në shekullin 19-të, duke bindur administratën osmane që ta fuste në përdorim si emërtim zyrtar dhe të mos e quajmë me emrin antik të paraardhësve tanë – DARDANI?!
Ta shpërndajmë këtë propozim, që një ditë të ndërgjegjësohen parlamentarët për ta debatuar në Kuvend, me shpresë se do të merr vendim për ta quajt zyrtarisht Dardani Kosovën.

Trajtesa e saje e plote;

DARDANI dhe jo Kosovë,
Emri Kosovë është një emer sllav qe u vendos krahinës shqiptare Dardane, nga Osmanët me insitimin rus në emër të pansllavizimit, në fillim të shekullti te XIX dhe nuk ka asnjë lidhje me shqiptarët. Ky emër është sllav dhe në botën sllave ka mbi 20 emra vendesh Kosove, te cilat listohen me poshte. Kosova, duhet te quhet Dardani sepse,
1- Dardani është një emër historik shqiptar dhe tepër i vjetër qe po ti referohemi mitit Dardani është djali i Pellazgut me princeshën Atlantidase Elektra.
2- Emëri Dardan dhe Dardanët dalin që në betejen e Kadeshit në 1272 para eres sonë. Pra është një emër i dokumentuar prej 3290 vjetesh, ndërsa Kosovë është një emër sllav pa asnje lidhje me shqiptarët, i vendosur në shekullin e XIX, nga rusët për të ngritur pretendimet serbe mbi një territor që gjasme ishte serb për shkak të emrit. Dardani ështe emëri më i vjetër Ilir i dokumentuar.
3- Dardani është quajtur Troja, nga ku Dardani nga Ballkani ka pas shkuar në Troj qe njihet nje nga qyterimet me të lavdishme të botës.
4- Dardan ishte Ene Dardanidi qe themeloi Romën
5- Dardan ishte Briti që themeloi Londrën dhe Anglinë nga linja e Ene Dardanidit
6- Dardan ishte Konstandini i Madh perandori i Romës, Justinian i Madh perandori i Bizantit e shumë të tjerë.
Te kesh një emër kaq te madh dhe kaq te lavdishëm dhe te mbash nje emër sllav per emërtim shteti dhe tash me ca disa të çmendur e anti-shqiptare ti quash shqiptarët komb kosovar, është jo vetem teori serbe dhe pan sllaviste qe synon ngadal ngadal te largoi shqiptarët nga etnia e tyre, gjë që Serbi se beri dot as me zjarr e hekur, por një teori qe bie ndesh me te vërtetën historike. Nëse ky emer do vazhdoj të perdoret, Serbia do te pretendoj gjithmon qe ai vend edhe nga emri i perket asaj, paçka se ky emer eshte vendosur artificialisht nga ambasadori rus në Stamboll.
Ta fillojme nga vetja qe te mos perdorim ne statuset ne facebook emërin Kosovë por Dardani. Une e kam filluar qe para 9 vitesh kur i vura emrin djalit tim Dardan. Pastaj te imponohet ndryshimi politike. Edhe nese do ketë një bashkim të Dardanisë me Shqipërinë, krahina duhet ta ruaj emrin, ashtu si Maqedonia dhe Epiri shqiptar, pasi keto jane tre emërat më te lavdishëm ne historinë botërore qe ju perkasin vetem shqiptarëve dhe ua kane vjedhur te tjerët dhe me e keqja nga të gjitha po ja mohojme vetes.
1-Vendbanime sllave me emrin Kosove si me poshtë.

Belarus:”Kosovo”

Bosnia and Herzegovina: “Kosova”

Bulgaria: “Kosov”, “Kosovo” = 3 vende
Croatia: “Kosovo”

Czech Republic: “Kosov” . “Kosova Hora”

Estonia: “Kosova”

Macedonia: “Dolno Kosovrasti” “Kosovo”

Poland: “Kosów Lacki”

Russia: ka kater vende “Kosov”, “Kosovka” , “Kosovo”

Slovakia:”KoKošovce”

Slovenia: “Kosovo” (Ljubljana (Kosovo Polje))

Ukraine: “Kosov” “Kosovka” “Kosovscyna”

Shqiptarët ka ardhur koha të mbajnë identitetin e tyre të vërtet

About admin

x

Check Also

GJUHËT DHE SIMBOLET E LASHTA DËSHMOJNË PËR PREJARDHJEN E POPUJVE TË EVROPËS

Shkruan: Prof.Dr. Abdulla Mehmeti Shpalime historie – Fjalori Akademik i Lituanishtes përmban...