Home / Histori / SI ARRITËM TA PRANOJMË ADEM DEMAÇIN ANËTAR NDERI NË PEN-nin DANEZ DHE NË ATË SKANDINAV

SI ARRITËM TA PRANOJMË ADEM DEMAÇIN ANËTAR NDERI NË PEN-nin DANEZ DHE NË ATË SKANDINAV

Shkruan: Xhemil Zeqiri

Milazim Krasniqi “politikani largpamës”,  ishte dhe mbeti si personazhi, “Tregtar flamujsh”  “heroi” i feudal demon-kracisë  të 100 flamujve,  te tregimi i famshëm i Nonda Bulkës; i cili në bodrumin e tij të shtëpisë i kishte ruajtur 100 flamuj të huaj, po dihet,- të mykur; për të vetmin qëllim që; secili pushtues që do të vinte në Shqipëri, ai do t´i  dilte përpara si mercenar, me flamurin e huaj- duke iu përulë gjer në servilizmin më të poshtër të mundshëm; i tillë njihet dhe ky “Ximi” i LKJ-së, apo  më vonë i partisë simotër e saj; e regjistruar në Beograd ,-LDK, po, po,  njihet fort  mirë nga populli si puthadorë i dëshmuar “kombëtar” dhe fetar.

-Aty, kah  viti 1985 (nëse nuk gaboj) LPK-ja  nëpër Europë, bënte tubime protestuese, me rastin e 25 vjetorit të  burgosjes të  simbolit kombëtar Adem Demaçi.  Atëbotë, pata marrë një  aksion; kërkoja nga Shoqatat dhe Forumet e Intelektualëve danezë të ngrisin zërin për heroin tonë, Adem Demaçin.

Lidhja e Shkrimtarëve Danezë,  më njoftuan që ishin të interesuar,-por nuk kemi  informacione- më thanë. Prandaj, më  kërkuan të kontaktoja me  PEN-nin,  ajo vendosi të bëjë ca lëvizje përkrahjeje, me shkrimtarët internacionalistë.

-Në takim me mikun tim, Johanes Riis sekretar i PEN-it, gjatë  bisedës i them:

“Po,  a nuk është turp që fëmijët  danezë në moshën  10 vjeç dinë për Nelson Mandelen, që po vuan burgjeve në Afrikën e largët, -ndërsa,  asgjë nuk dinë për Adem Demaçin në Kosovën e afërt, bile jo vetëm fëmijët 11 vjeç, por as  intelektualet danezë”!?…

-Rissi,  më dëgjoi me vëmendje dhe thirri një sekretare me ç´rast i tha,-më sjellë dosjen e Jugosllavisë, po aty  m´ u drejtua mua dhe më tha:

” Ne, tri herë kemi kërkuar 3 herë kemi kërkuar njoftime –dosjeje, për Adem Demaçin nga Lidhja Shkrimtarëve të Kosovës dhe ja, çfarë përgjigje kemi?!

Aty, shkruante:

“Adem Demaçi, është shkrimtar, është i martuar  dhe ka 2 fëmijë,  është i burgosur në  burgun e Stara Gradishkës”.

-Njoftimi, përfundonte me kaq; -përafërsisht kështu?!!!

Dhe, në  fund të njoftimit (përgjigjes mjerane), ishte një nënshkrim pështjellues që,  askush nuk dinte se kush kishte nënshkruar.

A ishte Rugova si Kryetar i Shoqatës të Shkrimtarëve të Kosovës ,

apo ishte ky far far  “shkrimtar pusi”, Milazimi, nuk e dija ,–por, një fakt e dija që, të dy  këta shkretanë, ishin puthadorë të sistemit titist jugosllav dhe ishin anëtar të LKJ-së.

-Me atë rast, Riisit i thashë:

“ …Këta të dy palo-shkrimtarë,  po t´i shtrydhësh,  jam i sigurtë që, prej tyre dalin nja 5 serbo-çetnikë”.

Rissi, qeshi dhe më tha: “A ke mundësi të  më sigurish biografinë e Adem Demaçit, ndërsa ne danezët e udhëheqim Kongresin e PEN-it, të Internacionales  në Holandë, -pastaj unë po e marrë përsipër që, Adem Demaçin dhe çështjen e tij, e trajtojmë në Kongres”.

-Po, – i thashë. E kemi në gjuhën gjermane .

-Mirë, -ma sjellë para ditës së premtes, do ta përkthejë vet, në gjuhën angleze.

-Menjëherë, u konsultova me Ibrahim Kelmendin, i cili në atë kohë ishte në Bohum të Gjermanisë,  me ç´rast  ia shpjegova nismën tonë.

Ibrahimi,  më përgëzoj dhe  më tha; po, biografinë ta dërgoj menjëherë. Ibrahimi, e mbajti fjalën. Unë, të premten ia dërgova, Johanes Rissit, ndërsa  të dielën më erdhi lajmi  me faks që, Adem Demaçi, është pranuar Anëtar Nderi, në PEN-nin danezë dhe në atë Skandinav.

-Po kështu vepruam, me disa delegacione të tjera, – me ç´rast filloi fushata jonë, për të sensibilizuar çështjen kombëtare  nëpërmjet, simbolit të rezistencës sonë kombëtare, Adem Demaçit.

-Me vonë e  formova dhe Komitetin,”Miqtë e Kosovës, që përfaqësohej kryesisht, nga  intelektualë dhe politolog danezë,  atëbotë  në rrethin tonë Adem Demaçin,- e pagëzuam për respektin që i takonte dhe i takon:

“Mandela i Kosovës”.

-Të nderuar lexues, më falni që këtë rrëfim jetësor të përpjekjeve tona atdhetare e zgjata ca tepër, por dua t´jua kujtoj që, në atë kohë, të pakohë  kishte shumë “intelektualë”, që rrugëve të perëndimit e pengonin me të gjitha format dhe mjetet, veprimtarinë e LPK-së; ata bukëshkalë, si të ndyrë që ishin në veprimtarinë e tyre anti-kombëtare, duke u vënë në shërbime të poshtra, ishin zhytur, kokë e këmbë në agjentë të UDB-së famëkeqe, tashmë kjo po shihet qartë në vazhdimësinë e tyre “të këngës së vjetër” me qëndrimet e ndyra të këtyre “intelektualëve” të sojit të Milazim Krasniqit, alias Hiçit, një pinjoll, titisto-rugovist, i cili shkollat e para për prapësitë e tij anti-kombëtare, datojnë që prej shkollës së Kumrovcit,-“prej kohërave të kolerës”, të atyre  kohërave të “vëllazërim-bashkimit” titisto-jugosllav.

Po e përfundoj këtë shkrim-kujtimesh, me mallkimin e përjetshëm që, Naim Frashëri ynë i madh, ka shkruar:“Buk´e mëmëdheut i zëntë, tradhtarët e pabesë”!…

6 Dhjetor, 2016

About admin

x

Check Also

GJUHËT DHE SIMBOLET E LASHTA DËSHMOJNË PËR PREJARDHJEN E POPUJVE TË EVROPËS

Shkruan: Prof.Dr. Abdulla Mehmeti Shpalime historie – Fjalori Akademik i Lituanishtes përmban...