Home / Lajme / Pas nenshkrimit te Marreveshjes ne Vashington me shtetin serb,mbetet qe pikat e marreveshjes gradualisht te realizohen ne jete

Pas nenshkrimit te Marreveshjes ne Vashington me shtetin serb,mbetet qe pikat e marreveshjes gradualisht te realizohen ne jete

Ketej eshte vizita aktualene e z. Grenell ne Kosove.
Nga marreveshja shihet se Kosova dhe shteti kriminal serb nuk kane kapacitetete per te realizuar marreveshjen. Nuk kane gjithashtu as mjete.
Liqeni i Ujmanit ka kaluar ne shqyrtim te fizibiliterit te administrates Amerikaner. Kjo do te shqyrtohet sikunder edhe rruget e planifikuara, sikurse gjoja perkujdesha e objekteve kishtare etj.
Por, ketu priten edhe perkatitjet per te vazhduar me takime te tjera me shtetin serb nen administraten e SHBA-se.
Nuk mund te mbete ceshtja ketu ku eshte. Ajo do te vazhdon dhe se kendejmi eshte edhe kjo vizite. Se si do te shkon e tere ceshtja, varet nga paraperkatitja dhe dakordimet e paleve.
Dhe, ketu kerkohet syqeltesi.
Kosova duhetm te insistoje ne futjen ne dialoge te temave jetike per shtetin tone sovran.
Nuk duhet lejuar qe me te jete Kosova teme e duskutimit.
Natyrisht se Serbie eshte per futjen e Asociacionit te kommunale serbe ne Kosove.
Ketu do te kapet z.Grenell dhe do te kerkoi perkatitjen.
Por, ne varshmeri me kompetenca, duhet te veproje Kosova.
Ne kompetenca ekzekutive dhe juridiko – organizative e politike kurre nuk duhet pranuar Kosova.
Ceshtjet themelore per Kosoven jane demet e luftes, pra, reparacioni nga lufta gjenocidiale. Teme tjeter eshte pergjegjesia penale per vrasjet, masakrat, djegijet dhe perdhunimet e bera nga forcat kriminale e gjenocidiale serbe.
Po, sidomos nuk duhet harruar as ceshtje e te vdekureve shqiptar etj. , tash e 20 vjet te varrosur masovikisht ne Serbi.
Dhe, ketu domosdo duhet futur reciprocitetin ne ceshtjen e te drejtave te minoriteteve, so atij serb ne Kosove, ashtu edhe shqiptar ne Luginen e Presheves..
Pra, Qeveria e Kosoves ka mjafte tema dhe ato duhet kerkuar te futen ne dialoge dhe Serbis te marri pergjegjesine.
Asgje nuk duhet pranuar jashte ketyre ceshtjeve madhore.
Kurdoher nuk duhet harruar bazen e dialogut, njohen reciproke te shteteve te pavarura. Serbia ka obligim kete per te vazhduar me dialog.
Ketej duhet vepruar Kosova.

About admin

x

Check Also

Prof. Farudin Hoxha: Si i ndërtoi Shqipëria 650 diga në të gjithë vendin dikur

INTERVISTA/ Akademiku Farudin Hoxha, parashtron rrezikun që mund të vijë nga amortizimi ...