Home / Histori / Napoleon Bonapardi ishte Shqiptar !

Napoleon Bonapardi ishte Shqiptar !

Napoleon Bonapardi ishte Shqiptar !

Në librin e tij me titull “Enigma e origjinës dhe gjuhëve të pellazgëve, arianëve,  etruskëve,  dhe shqiptarëve”, profesori Robert D’Anxheli thotë se familja e ushtarakut dhe udhëheqësit të njohur francez Napoleon Bonaparta ka origjinë shqiptare nga Morea, Çamëria, që sot gjendet në kuadër të kufijve të Greqisë.

Mbiemri i vërtetë i tij ishte Kalëmiri, për shkak se profesioni tradicional i familjes së tij ishte zbutja e kuajve. Grekët e ndërruan këtë mbiemër në Kalomiros, që d. m. th. “lindje e mirë”, për shkak se ata nuk mund ta artikulojnë zanoren “ë”.
Kur kjo familje u shpërngul në Itali, italianët e përkthyen mbiemrin në fjalë në ‘Buonaparte’, që në italisht po ashtu d.m.th. ‘lindje e mirë’. Kur Jozef Bonaparta, vëllai i madh i Napoleonit, u bë mbret i Napolit në vitin 1806, arbëreshëve që kishin shkuar ta përshëndetnin, u kishte thënë: “Edhe familja Bonaparta ka origjinë arbëreshe”.

About admin

x

Check Also

Prof. Farudin Hoxha: Si i ndërtoi Shqipëria 650 diga në të gjithë vendin dikur

INTERVISTA/ Akademiku Farudin Hoxha, parashtron rrezikun që mund të vijë nga amortizimi ...