Home / Lajme / Martin Luther King në Prishtinë

Martin Luther King në Prishtinë

Gëzim Mekuli

Me 28 gusht 1963, 54 vjet më parë, në Uashington, Martin Luther King do të mbante një fjalim historik, fjalim që do të ndryshonte përgjithmonë Shtetet e Bashkuara.

“I have a dream” (Unë kam një ëndërr), ishte fraza më e njohur, e një fjalimi të gjatë që denonconte racizmin dhe pabarazinë në shoqërinë amerikane.
 
Me 09.qershor 2017, në Prishtinë, mbrëmë, kandidati për kryeministër i tërë Kosovës, z. Kurti, mbajti një fjalim historik, fjalim që do të ndryshoj përgjithmonë Republikën e Kosovës.
 
Me anaforën, me refrenin e njëjtë “me zemër dhe me mendje”, Albin Kurti të kthente tek epoka e ndryshimeve të mëdha shoqërore e politike në SHBA-të e vitit 1960.
 
“Me mendje e me shpresë më zemër e me besë”, kandidati për kryeministër i tërë Kosovës, ndërtoj dy paralelizma politike; racizmin e shoqërisë amerikane të viteve 1960 me racizmin social, politik, kulturor e ekonomik të shoqërisë së Kosovës të pasluftës. Kjo përsëritje sajonte ritëm në fjalimin e tij dhe ndikoj në përçimin logjik të porosisë së tij.
 
Fjalimi i Albin Kurtit mbrëmë, do të qëndron si një nga fjalimet më të mëdha të historisë së shqiptarëve të ish-Jugosllavisë – ishte një bashkim i paparë i të shprehurit dhe të përmbajtjes i çështjes dhe i personit.
 
“Me zemër dhe me mendje”
 
Përsëritja ritmike, “Me zemër dhe me mendje”, nuk ishte aspak e tepruar e as huaj. Ajo përsërtije ishte prekëse, si për ata që ishin të pranishëm aty, e sikurse për ata që e ndoqën përmes mediave pamore. Me pauza jo të gjata, të zgjeruara me zanore dhe me përsëritjen ritmike të frazës, “Me mendje e me zemër”, Albin Kurti u ka mundësuar qindra mijërave të pranishmëve një dialog pothuajse muzikorë, të përbërë nga të folurit dhe britma e publikut shqiptar.
 
Refreni ” I have a dream”, si dhe ai “Me zemër dhe me mendje”, janë thirrje të dhimbshme e prekëse, por gjithsesi të domosdoshme e të sinqerta. “Me zemër e me mendje” dhe “I have a dream”, ishin dhe janë shigjetat e drejtuara kundër pushteteve joqytatare, qeverive shtypëse dhe klasave të konzervuara politike për të lejuar e mundësuar ndryshimin e domosdoshëm politik e social.
 
“Me mendje e me zemër”, “me shpresë e me besë”, janë fjalët që Albin Kurti i gërshëtoj dhe i shkriu në një: Edhe kodin, edhe traditën edhe identiten kulturor shqiptar e ballafaqoj me identiten politik të një levizjeje të pambaruar politike, që na çon prapa, atje në vitet e trazuara të shekullit XIX, në qytetin e lashtë të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit.
 

“Me mendje e me shpresë më zemër e me besë”, është refreni është anafora më domëthënëse, më drithëruese, ndoshta më e fuqishme, sesa refreni epokal i Martin Luther Kingut, “I have a dream”, i mbajtur tek shkallet e monumentit të Linkolnit.

Duhet theksuar se Albin kurti, gjatë tërë fjalimit, ishte në një duet prindëror me popullin; Ai u shkri me popullin. Ai mendonte me popullin. Ai vuante me popullin. Ai e thërriste popullin.

 
Fjalimin e madh e kthesëbërës të Martin Luther Kingut e ndoqën rreth 200. 000 mijë pjesëmarrës, ndërsa fjalimin e kryeministrit të ardhshëm të Kosovës e ndoqën mbi 4 milion shqiptarë, dhe jo vetëm ata. Sepse ishte ndikimi domëthënës i fjalëve dhe gjuhës së sinqertë, e aspak populliste, i z. Kurti, “Me mendje e me zemër”, që krijonin angazhime dhe thërrisnin për ndryshime.
 
Albin Kurti, mbrëmë, pamohueshëm, padyshim e sigurisht, ishte një fjalimmbajtës, një intelektual politik, një humanus politica që terhiqte publikun me fuqinë e tij, karizmën e tij përmbajtësore dhe me mesazhin e tij çlirues.
Në fjalën e tij, mbrëmë, ai, Albini, shoku, babai, bashkëudhëtari, vëllai, qytetari i Kosovës, kandidati për kryeministër i tërë Kosovës, vazhdimisht u duartrokit, pandërprerë e rregullisht u ndërpre nga masat. Dhe me entuziazëm u dëgjua, u kuptua e u përjetua.
Ai dukej, jo vetëm se dukej, por ai dëshmoj, ai vërtetoj se është një njeri që është i etur për të marrë një detyrë të madhe. I etur për të arritur atje ku e kërkon kombi i qytetëruar, shteti, koha e vendi.
Ai mbrëmë na tregoj se është, padyshim, i sigurtë që të marrë këtë çështje e këtë mision të vështirë, të rëndë por të domosdoshëm.

About admin

x

Check Also

Prof. Farudin Hoxha: Si i ndërtoi Shqipëria 650 diga në të gjithë vendin dikur

INTERVISTA/ Akademiku Farudin Hoxha, parashtron rrezikun që mund të vijë nga amortizimi ...