Home / Opinion / Emrush Xhemajli: Pazaret e sotme kundër Kosovës fundi edhe i Pavarësisë së shpallur më 17 shkurt 2008

Emrush Xhemajli: Pazaret e sotme kundër Kosovës fundi edhe i Pavarësisë së shpallur më 17 shkurt 2008

Fillimi / Opinione / Emrush Xhemajli: Pazaret e sotme kundër Kosovës fundi edhe i Pavarësisë së shpallur më 17 shkurt 2008
Emrush Xhemajli

Pyetja e parë që duhet të shtrohet për të sqaruar këtë eshte: Si do te duket ne leter, juridikisht marreveshja? Që nga termet që përdoren në tekstin lartë: kush me kend e bene marreveshjen dhe në çfarë cilësie e nënskruajnë marrëveshjen personat, funksionaret? Pa hy fare ne permbajtjen e tekstit, kjo kornize juridike ne te cilen fillon dhe mbaron marreveshja i jep kutpim permbajtjes së marrëveshjes ne dobi të Serbisë.

Pra edhe në rastin e marrëveshjes finale pa marrëveshjen baze do të dukej kështu:

MARRËVESHJE NË MES REPUBLIKËS SË SERBISË DHE MARRËVESHJE NË MES REPUBLIKËS SË KOSOVËS*

(Edhe këtu në fusnotë, poshtë në letër, do të ritheksohej se Kosova për Serbinë është pjesë e saj sipas Rezolutës 1244 ndërsa për Kosovën ajo është e pavarur sipas Gjyqit Ndërkombëtardo të pra qyshë në fillim do të përcaktohej përmbajtja e gjithë të ardhmës.”

Në fund gjithashtu do të nënshkruhej, pavarësissht zyrtarëve të Kosovës me shpjegimin që nuk janë funksionar të një shteti të pavarur dhe Sovran sepse Serbia këtë nuk do të pranonte para se të njihte pavarësinë.

Pra tash kemi një situatë që ne vetë po e nënshkruajmë një status të ri final ku mohojmë pavarësinë e vitit 2008 sepse tashmë këtë po e nënshkruajmë jo më marrëveshje për bashkëpunim rajonal ekonomik sikuse ta zëmë me CEFTAN por po vendosim marrëdhënje me shtetin serb duke e pasur fusnotën, statusin e papranuar të pavarësisë.

Rrjedhimisht nëse nënshkruheët çfardo marrëveshje para se dy shtetet të njohin njëra tjetarën, pavaqrësisht përmbajtjes së marrëveshjes, bëhet fjalë për marrëveshje në mes të pabarabartëve, përkatësisht një shteti dhe një etniteti juridik, Kosovës, që nuk njihet si shtet nga pala tjetër nënshkruese. Rrjedhimisht do të kemi kthim mbrapa, para pavarësisë para vititi 2008. Kosova, me këtë formë që do të marrin shkresat, juridikisht do të hiqte dorë nga pavarëisa e vitit 2008 dhe do të rifillonte gabim një marrëdhënje qendër provincë në relacionin Beograd – Prishtinë. Dhe ky do të ishte vetëm fillimi. Më pastaj të gjitha shkresat do të mirrnin formën që përcakton kjo marrëveshje e të pabarabartëve dhe do të betonohej varësia e Kosovës nga Serbia.

Ky do të ishte ripërcaktim i kufirit administrative i qendres me pjeset tjera te Serbise te subordinuara dhe integralisht te perfshira ne orbiten t shteterore. Ne keto relacione, kur Serbia te siguroje statusin e qendres dhe Kosova do te mbetet me status inferior nga ajo, atehere eshte e kuptueshme se Serbia ska pse te mos ja bashkangjese Kosoves Presheven, madje edhe Bujanocin e Medvegjen dhe most e prek asgje ne kufijte e Kosoves sepse gjithe territori, perseri do te ishte i subordonuar, perfshire, ne kuader te shtetit te Serbise. Me një fjalë, diskutimet para njohjes se Kosoves nga ana e Serbie për demarkim të Kufirit, delemitim, rivijezim të kufirit, korrigjim, marrje territoresh, nderrim territoresh eshte e pa kuptimt dhe shkon direct ne dobi te Serbise.

A ju kujtohet “Dogovori” për çështjen e arsimit që u nënshkrua në mes të Dr. Ibrahim Rugoves dhe Kryetarit të Jugosllavisë Sllobodan Millosheviq. Marreveshja u pati lidhur në mes të Kryetarit të Jugosllavisë dhe dr. Ibrahim Rugoves si person, pra jo me titullin Presidenti i Kosovës. Natyrisht se kjo qe po tentohet tash nuk është krejt e njëjtë nw pwrmbajtje por në formë, formë që ka dhe përmbajtje benda, ajo ka ngjashmëri të shumta dhe u përmend këtu për të ilustruar shpjegimin.

Krejt në fund po e ritheksojë: Në fillim Traktat marrëveshje të Kosovës me Serbinë për njohje reciproke të dy shteteve të pavarura dhe sovrane dhe pastaj, nga pozita të barabarta, marrëveshje tjera për cështje të hapura.

About admin

x

Check Also

Prof. Farudin Hoxha: Si i ndërtoi Shqipëria 650 diga në të gjithë vendin dikur

INTERVISTA/ Akademiku Farudin Hoxha, parashtron rrezikun që mund të vijë nga amortizimi ...