Home / Histori

Histori

LETËR E PANJOHUR E ENVER HOXHËS MBI KOSOVËN

Marrë nga Libri “EVROPA LINDORE”, në dokumentat e Arkivave Ruse, 1944-1953″. Botuar në Moskë në vitin 1998. Përgatitur për botim Nga: YMER MINXHOZI LETËR E ENVER HOXHËS drejtuar KQ të PK (b) të BS mbi parahistorinë e lindjes së problemit ...

Read More »

SPASTRIMET ETNIKE NDODHIN MË SË PARI ME ZEVENDËSIMIN E GJUHËS AMËTARE

Shkruan: Dilaver Goxhaj Gjuha shqipe është identiteti ynë kombëtar, e sanksionuar kjo përfundimisht në Kongresin e Manastiritr, më 1908. Ndërsa me shpalljen e Pavarësisë Kombëtare më 1912, identiteti ynë kombëtar dhe nënshtetësia u gërshetuan me njera-tjetrën. Prej atëhere ka zënë ...

Read More »

BESIA, BESANIA, BASANIA, BESIANA, JO BESARABIA APO BASTARNEA

Shkruan: Prof.Dr. Abdulla Mehmeti Lexojeni, si propaganda politike dhe fetare e Rusisë e shpiku racën afrikane në zemër të Evropës, për ta fshirë nga hartat dhe faqet e historisë racën e lashtë pellazge-ilire! Kush mund ta besojë këtë propagandë primitive, ...

Read More »

BESIA, BESANIA, BASANIA, BESIANA, JO BESARABIA APO BASTARNEA

 Shkruan, Prof.Dr. Abdulla Mehmeti Kush mund ta besojë këtë propagandë primitive, kinse banorë arabë paskan jetuar në Besi-Biesianën ilire (shih: Fig. 1)? Emrat e krahinave, të qyteteve të lashtë ilirë dhe simboleve me brirët e dhisë, sipas monedhave të lashta ...

Read More »

KUSHTET NË TË CILAT THIRRET KONGRESI I PËRMETIT

UÇK

 Shkruan: Dilaver Goxhaj Viti 2022 përkon me 78 vjetorin e Clirimt të Shqipërisë nga pushtuesit e tradhëtarët, por edhe me ngjarjen më madhore të asaj lufte: me 78-vjetorin e Kongresit të Përmetit. Por, bazuar në zhvillimet politike, sidomos në këta ...

Read More »

PSE VLLAHËT (ARUMUNËT) E MAQEDONISË MBAJNË ZI PËR PERANDORINË OSMANE?

·  P ë r v j e t o r 23 Maji – Dita e festës kombëtare zyrtare e vllahëve në Maqedoninë Veriore Ahkruan.Prof.Dr.Abdulla Mehmeti   Nga historia e popujve të Gadishullit Ilirik Pjesëtarët e bashkësisë etnike Vllahe (Arumune) në ...

Read More »

BASSETERRA – QYTETI I LASHTË NË KARAIBET LINDORE NË AMERIKË, I THEMELUAR NGA PASARDHËSIT E BESIANËVE ILIRË TË TRAKISË

 Shkruan: Dr.Prof: Abdulla Mehmeti Shpalime historie BASSETERRA – QYTETI I LASHTË NË KARAIBET LINDORE NË AMERIKË, I THEMELUAR NGA PASARDHËSIT E BESIANËVE ILIRË TË TRAKISË 1. Shënime për qytetin Basseterra (/bæsˈtɛər/) është qyteti më i madh dhe kryeqyteti i federatës ...

Read More »

KONGRESI I PËRMETIT-KUVEND MBARË KOMBËTAR

UÇK

Shkruan: Dilaver Goxhaj Ideja për thirrjen e Kongresit të Përmetit para 75 vitesh, më 24 maj 1944, dihet që është realizuar me propozim të udhëheqjes së PKSH. Thirrja e tij u parashtrua në mbledhjen e Kryesisë së Këshillit të Përgjithshëm ...

Read More »

MBI SHTRIRJEN E FISEVE PELLAZGE-ILIRE DHE LIDHJET MES ETRUSKËVE TË LASHTË DHE SHQIPTARËVE TË SOTËM

 Shkruan: Akademik .Abdulla Mehmeti Teza (Lidhjet historike, gjuhësore, etnokulturore, etnopsikologjike, gjenetike dhe të tjera, mes Etruskëve dhe fiseve të lashta pellazge-ilire, Lidianët dhe Dardanët e Trojës, Pajonët dhe Besët e Trakisë, Gurianët e Bardhisë (Parthisë), Lazët e Kaukazisë etj.) Pjesa ...

Read More »

SAMUILI (ILI, YLLI I SEMIT – SEMANIT), NJË ALEAT I VATIKANIT KUNDËR ROMËS LINDORE (KONSTANDINISË), NUK BËHET ME PROPAGANDË, AS BULLGAR E AS SLLAV NGA MAQEDONIA

Shkruan: Prof.Dr. Abdulla Mehmeti Jan Klod Feveriali një njohës i mirë i historisë së mesjetës të Ballkanit, në librin e tij “Historia më e vjetër e Shqipërisë” thotë: “Mbreti Samuel ishte gjysëm shqiptar dhe gjysëm vlleh*. Pra, ka të dhëna ...

Read More »