Home / Author Archives: xhzeqiri

Author Archives: xhzeqiri

PAGËZIMI DHE MARTESAT SHQIPTARE

Shkruan: Beqir Elshani Pagëzimi i fëmijëve shqiptarë Kaloi koha kur Bibla dhe Kur´ani lexoheshin në gjuhët origjinale. Tani këta libra të shenjtë botohen të përkthyera edhe në gjuhën shqipe. Sot lypset që populli shqiptar t´i pagëzojë fëmijët me emra vetjakë ...

Read More »

Maks Velo – Shesheli i Shqipërisë

Nga: Rexhep Hoxha (1929-2019) Reagim ndaj mendimeve të Maks Velos, të shprehura në gazetën “Java”, më 2006 Në gazetën “Java” e lexova me kureshtje shkrimin e Maks Velos se si “kosovarët akoma janë primitivë, qaramanë. Do të votoja kundër bashkimit të ...

Read More »

Një Maji – Dita e Klasës Punëtore

Me Një Maj të vitit 1890 në Çikago demonstruan punëtorët për përmirësimin e kushteve të punës dhe shkurtimin e orarit të punës 8-orësh. Demonstrata e punëtorëve u shtyp me gjak nga ana e policisë dhe pushtetit amerikan, prandaj quhet Dita ...

Read More »

BUKEFALI I LEKËS

Beqir Elshani (Tregim) Leka me edukatorin, Lisimakun, dolën në sheshin e Pelas. Në qytet mbaheshin garat e mundjes trup me trup. Gjuajtja e shtizave dhe sulmi i shpatave kërcitnin në mburojat e ushtarëve maqedonasë. Në një gardh të thurur me ...

Read More »

Filozofi i njohur slloven kërkon bashkimin e Kosovës me Shqipërinë – Kjo do ta stabilizojë Ballkanin

Filozofi slloven, Slavoj Zhizhek, ka dal hapur pro bashkimit të Kosovës me Shqipërinë. Në një intervistë të tij, të shpërndarë në rrjetet sociale ai ka folur për bashkimin e Kosovës dhe Shqipërisë, të cilën e quan “një temë të ndaluar”, ...

Read More »

MILITANTI I LIRISË – FADIL VATA

Shkruan: Beqir Elshani Më 25 prill 1990, militanti i lirisë për çlirimin e Kosovës nga perandoria e kuqe serbosllave, Fadil Vata, pas një sëmundje të shkurtër vdiq në spitalin e Bazelit në Zvicër. Siç dihet, pas demonstratave revolucionare për Kosovën ...

Read More »

TAKIM ME AKTORIN E MADH – NDREK LUCA

Shkruan: Beqir Elshani Në verë të vitit 1980 në Kosovë erdhi trupa e Teatrit Kombëtar “Migjeni” të Shkodrës për të shfaqur dy drama shqiptare: “Baca i Gjetajve” të dramaturgut, Fadil Kraja, dhe ”Zonja nga qyteti” të autorit Ruzhdi Pulaha, të ...

Read More »

Fatime Fetai u shpërblye pasi dënoi me burg të perjetshëm shqiptarët në rastin “Monstra”

Bedri Ajdari nga Këshilli Organizativ për drejtësi në rastet e montuara ndaj shqiptarëve, vlerëson se avancimi i prokurores Fatime Fetai në Prokurorinë e Lartë nuk është diçka e papritur. Mirëpo ai është i bindur se ky avancim nuk është i ...

Read More »

Bojana Stefanovska: Shqiptarët kan 3000 vite histori, kurse Maqedonët kanë vetëm 73 vite sepse Maqedoninë e krijoi Tito Maqedonasja, Bojana Stefanovska deklaron se historia e Maqedonisë fillon 73 vite më përpara ku u krijua si shtet nga Tito, dhe ka ...

Read More »

E JOTJA ZEMËR, FOLE E SHPIRTIT TIM!

Shkruan: Isa Ferizaj Lermëni, mos ma ndalni dorën; Atdheut, n’kokë t’ia vë kurorën! Kurorëlavdinë, ai vetë e mori; Motesh, t’ia heqë, dimer s’doli! Ballit, lermëni t’ia fshij rrudhat; Im Atdhe, epokave ua vuri ‘vulat’! Në rrudha motesh të mos pengohet; ...

Read More »