Home / Histori / Ardhja e Sllavëve dhe asimilimi i shqiptarëve!

Ardhja e Sllavëve dhe asimilimi i shqiptarëve!

Nga: Met Dura

Sllavët kanë asimiluar shumë popuj gjatë ecjes së tyre nëpër shekuj, qysh kur kaluan Karpatet dhe ranë në rrafshinën e Dardanisë Ilire. Tani serbët nuk janë 100% të tillë, por mund të jenë 50/50, ose edhe më keq. Me qindra mijëra shqiptar Orthodoks e katolik në Dukagjin, në Karadak, në Dibër, në Llap e Gollak, në Kërçovë, Shkup e Veles, në Siriniç, e vende tjera, sot janë sllavizuar. Në Shtërpc, p.sh. nuk ka sllav, të gjithë ishin shqiptar orthodoks që u asimiluan. Dëshmi është fshati Gjonaj, i cili ende ka mbetur me shqiptar musliman, por kishën katolike e kanë mbi fshat. Edhe fshatrat e Gorës që mbahen për Boshnjak e Turq, të gjithë janë shqiptar. Edhe Shqiptarët Orthodoks të Rekës së Dibrës, të Kërçovës e Manastirit, të Velesit, Strumicês, etj, të gjithë u asimiluan me dhunë, por gjaku i tyre është shqiptar!
Banorët e lagjes Gjonaj, Markaj, Reç, Bozaj të fshatit Brod supozojnë që kjo Kishë iliro-shqiptare deri në vitet 1905-1910 janë kryet ritet nga prifti katolik nga Prizreni. Kryetari i Fshatit, Sabit Gjoni, na tregoi për toponimet edhe sot e kësaj dite nga banorët e fshatit, si rruga e Kishës, livadhi i Kishës, zabeli i Kishës. Të gjithë banorët e fshatrave nga Kaçaniku e deri në Prizren e quajnë këtë Kishë – Kisha e Shën Gjonit.

Në foto: Kisha e Shën Gjonit – Kosovë† në fshatin Brod (Komuna e Shterpcës).

Mund të jetë një imazh i pemë dhe ambiente të jashtme

About admin

x

Check Also

Shqiptarët e Afganistanit, pasardhësit e ilirëve që jetojnë mes këngëve dhe valleve tradicionale

/Huazuar nga Portali Mekulipress.com/ Kemi të bëjmë me një rast unik të...