Home / Histori / 73 VJET ME PARË USHTRIA MONARKOFASHISTE GREKE E KOMANDUAR NGA GJENERALI AMERIKAM VAN FILIT, SULMOJ USHTARAKISHT SHQIPERINË NË JUGLINDJE!!!!!!!!!

73 VJET ME PARË USHTRIA MONARKOFASHISTE GREKE E KOMANDUAR NGA GJENERALI AMERIKAM VAN FILIT, SULMOJ USHTARAKISHT SHQIPERINË NË JUGLINDJE!!!!!!!!!

“2 GUSHT 1949 – 2 GUSHT 2022:
KUJTESE DHE RIKUJTESE E HEROIZMIT TE 36 KUFITARVE TË POSTES VIDOHOVE, KORÇË ,”HERO E POPULLIT”!!!!!!!!!
Me 2 gusht 1949 ushtria greke sulmoi ushtarakisht juglindjen e vendit tone. Forcat e kufirit ishin te parat qe u ndeshen me ushtrine armike, te cilat nuk lejuan depertimin ne thellesi te territorit tone, deri ne fillimin e veprimeve lufatarake te Divizionit ushtarak te Korçes, i cili ne bashkepunim me popullin e juglindjes shpartalluan ushtrine greke per nje kohe te shkurter dhe rivendosen situaten ne kufirin shtetror, ndersa Jugosllavia provokoj ne menyre sporadike forcat e kufirit verior.
Qeveritë sllavo-greke kishin kordinuar bashkerisht planin e pushtimit sipas idese se Konferences se fshehte te Londres te vitit 1915 per shperberjen territoriale te Shqiperise. Ne kete lufte armiku la ne token tone qindra te vrare, te plagosur, rob dhe materiale luftarake.
Greqia e kuptoi se nuk eshte me Shqiperia e vitit 1913, por nje popull i organizuar ne shtet qe po fuqizohej gjithnje me ne krye udheheqjen trime, Partine Komuniste (PPSH), te gatshem per te mbrojtur atdheun ne çdo kohe. Ne kete lufte rane heroikisht 36 kufitaret e Postes se Vidohoves.
Planet e perbashketa te Jugosallavise dhe te Greqise per ta pushtuar Shqiperine gjate 45 vjeteve deshtuan me turp.
Shqiperia Socialiste qendroj e pa tundur ne brigjet Adriatikut.!!!
Lavdi jetes dhe vepres se tyre!
Pushteti qe erdhi ne fuqi mbas vitit 1990 i ka fshire nga historia deshmoret e kufirit, ndersa te Luftes Antifashiste Nacional Clirimtare po i barazojne me ata qe i vrane.
Deshmoret e luftes qe rane heroikisht per mbrojtjen e atdheut gjate 50 vjeteve do te ruhen gjithmone ne zemren e popollit, i cili si ne te kaluaren edhe ne ardhmen do ua percjell gojarisht brezave pa mbarim heroizmat e te tyre siç ka ndodhur mbi 20 shekuj, kur pushtuesit nuk lejuan te shkruhet historia ne gjuhen tone.!!”

About xhzeqiri

x

Check Also

Shqiptarët e Afganistanit, pasardhësit e ilirëve që jetojnë mes këngëve dhe valleve tradicionale

/Huazuar nga Portali Mekulipress.com/ Kemi të bëjmë me një rast unik të...