Shkruan: Fadil SHYTI
ME ENVER SHQIPON KRENOHEJ DHE KRENOHET SHQIPËRIA,
KRENOHESHIN DHE KRENOHEN SHQIPTARËT DHE NJERËZIA!
-Përvjetorë, që s´harrohen kurrë!
Me rastin e 110 vjetorit të lindjes të Enver Shqipos.
“Nga afër Enver Hoxhën e njoha në Moskë, kur ai e vendosi në bankën e akuzës renegatin Nikita Hrushov si një agjent në shërbim të imperializmit. Kur fliste Enver Hoxha më ngjante me lartësinë e Himalajës”.
(Pablo Neruda)
(Poet, shkrimtar, diplomat, politikan Kilian)
Ndërsa, unë mendoj:
“Enver Hoxha, diti, guxoi luftoi dhe punoi si strateg i luftës dhe i paqes, diti, guxoi dhe punoi me miqtë e sinqertë, po edhe me miqtë e rremë, duke i shfrytëzuar konjukturat ndërkombëtare, bile përkohësisht; që, PËRJETËSISHT, për ta bërë Shqipërinë, shtet të drejtë, të barabartë, të fuqishëm të përparuar dhe të ribashkuar”.
-Gjeniu dhe strategu ushtarak dhe politik i kombit toné, Enver Hoxha, ishte vëlla ideali me heroin kombétar, Gjergj Kastrioti-Skënderbeun.
Ay, né krye té USH gjaté LANÇ-re, i sfidoi, i mundi dy perandori fashiste, ndërsa, në krye të politikés dhe diplomacisé shqiptare, në paqen e brishté, me guxim, ashpër i goditi shtetet kapitaliste, revizioniste, i dëboi social-imperialistët kolonizatorë, jugosllavë, rusë, kinezë e të tjerë, pas devijimeve dhe tradhëtive të rénda të tyre; atëherë kur veprimtaria e tyre kriminale ekonomike, politike, ushtarake, kulturore, shkencore e të tjera, përbënte rreziqe të mëdha për Atmëmëdheun dhe kombin toné.
Atij burri të madh të kombit tonë, nuk i bëri tërr syri, si Shqipoja në krye të PPSH-së dhe të shtetit shqiptar, i shporri nga toka, nga malet, nga deti dhe nga qielli ynë tri  superfuqi imperialiste dhe shtetet vasale të tyre , vetëm pér vetëm, pér té uruarën, Nénén Shqipëri.
MORE FËMIJË  MOS FOLNI KEQ!
Këto ditë u hodh një tollumbace në erë e pistë të kazanit medatik tv, borgjez-reaksionar, kinse Enveri qenka tronditur dhe frikësuar…, opupuuuu, sa shumë të neveritshme zhurmat e gazetaruycëve-llaskucëve, të netëve të bulevardeve moderne…-ja pse; lexoni:
“ENVERI, QENKA TRONDITUR, APO FRKËSUAR”, PREJ NJË POEZIE TË ISMAIL KADARESË?!!!
-ENVER HOXHA, KRYETRIMI, KOMANDANTI LEGJENDAR, POLITIKANI DHE DIPLOMATI VIZIONAR, AY, QË S´U FRIKËSUA NË MOSKË NË VITIN 1961,-KUR PARA 81 PARTIVE KOMUNISTE, IA PËRPLASI TRADHËTINË, NË FYTYRËN-BYTHË,-MIKUT TË TITOS, NIKITA HRUSHOVIT, “QENKA TRONDITUR, APO FRKËSUAR”, (ME NDER LEXUESVE); PREJ NË “PORDHË KALI” TROJAN, -KINSE, PREJ NJË “RAKETË” POEZIE, SHKARRAVINE TË I.K?!!!
O MJERË JU, QË S´PO E KUPTONI NË ÇFARË HUMNERASH TË MENDIMEVE TË ÇORODITURA KENI RËNË,
ÇFARË MARRËZIRASH PO LLOMOTISNI; KUR KAÇ SHUMË GËNJESHTRA, PËR POPULLIN PATURËSISHT, JENI DUKE THËNË?!
MORE FËMIJË, MOS FOLNI KEQ!…
-DO TË THOSHTE I HEROI YNË KOMBËTAR, BAJRAM CURRI.
PO E PËRFUNDOI KËTË OPINION, ME KËTO VARGJE TË NJË RILINDASI ATDHETAR:
“Si shkrimtar, të ngriti lart,
-Si njeri, të hedhi në baltë”!
-Kështu, i shkruante, (mësa më kujtohet) Gavril Dara i Ri; një shkrimtari të romantizmit kur kishin një polemikë të ashpër midis tyre.
Ka kaluar më shumë se një shekull dhe këto vargje sfiduese, fort mirë i shkojnë, “përshtati” kameleonit Ismail Kadare,-këto vargje satirike, si pëlhura të zeza, mund t´i ketë “dhuratë”, si shallë romantike të zotrillëkut, në këto vite, demonë-kratike.
Lavdi kolosit toné legjendar, gjeuniut Enver Hoxha!
Lavdi PKSH/PPSH!
Lavdi déshmoréve té atdheut!
9 Nëntor, 2018

About admin

x

Check Also

Prof. Farudin Hoxha: Si i ndërtoi Shqipëria 650 diga në të gjithë vendin dikur

INTERVISTA/ Akademiku Farudin Hoxha, parashtron rrezikun që mund të vijë nga amortizimi ...