Home / Histori / 77 vjet nga 9 Maji 1945- Dita e Fitores mbi Nazifashizmin!
jehona

77 vjet nga 9 Maji 1945- Dita e Fitores mbi Nazifashizmin!

Dita e fitores mbi fashizmin përkujtohet dhe nderohet nga shumë vende të ndryshme të botes.

Fitoren mbi nazifashizmin e arriti Fronti Antifashist boteror ,me ushtrite e aleateve Anglo- Sovjeto -Amerikan.

Vecanerisht një rol vendimtar në këtë fitore luajti ushtria e kuqe e drejtuar nga strategu J.V.Stalini që cliroi jo vetem popujt e Bashkimit Sovjetik ,por dhe popuj të tjere të Europes që ishin të pushtuar nga kucedra nazifashiste.

Dhe në si popull shqiptare duhet të ndjehemi krenare, se dhe Shqiperia e udhehequr nga Enver Hoxha ishte ishte pjese e pandare e frontit Anti-fashist që dha ndihmesen e saj në këte fitore.

Ushtria Antifashiste Nacional -Çl e udhehqur nga PKSh me në krye Enver Hoxha e Çliroi vendin nga nazifashizmi pa asnjë ndihme nga jashte ,duke i sjell lirinë dhe pamvaresinë popullit shqiptarë.

Kjo liri popullit shqiptarë i kushtoi jeten e 28 mije deshmorëve .

Lufta e dyte boterore në pergjithesi i kushtoi botës 70 miljon të vrarë duke mos llogaritur miliona të materialeve të demtuara.

Ne sot kujtojmë por nuk duhet te harrojmë, se sot pas 77 vjetesh ku Rusia ,që solli fitoren mbi nazifashizmin ,po zhvillon agresionin rus kundër popullit të pafajshëm ukrainas duke sjell dëme të pallogatiteshme në njerez dhe në materiale.

Kjo gjendje ben apel !

About admin

x

Check Also

Xhemil Zeqiri, veprimtar heroik i çështjes kombëtare shqiptare

/ Nga Arkivi i diplomcis.dk/ Epoka e Re, 24.01.2004 Prishtinë, janar – ...