Home / Histori / 1945-2022, 77 VJETORI I FORMIMIT TË FORCAVE TË KUFIRIT

1945-2022, 77 VJETORI I FORMIMIT TË FORCAVE TË KUFIRIT

Shkruan: Qamil Balaj

KUJTESË DHE RIKUJTESË BIJVE TË POPULLIT(Kufitarëve) TË CILËT NË VEPRIME LUFTARAKE ME BANDAT TERRORISTE QË DËRGONIN ZBULIMET E HUAJA PËR VRASJE E SABOTIME EKONOMIKE, SI DHE NË PROVOKACIONE ME USHTRITË E VENDEVE FQINJE, RANË HEROIKISHT PËR MBROJTJEN E KUFIRIT SHTETËROR TË REPUBLIKËS POPULLORE TË SHQIPËRISË!!!!

25 Prilli është dita e 77-vjetorit të krijimit të Forcave te Kufirit të ish- Republikës Popullore te Shqipërisë. Rojet e para ne zonat kufitare te çliruara nga armiku gjate Luftës Nacional Çlirimtare ishin partizanet.
Mbas çlirimit Presidiumi i Kuvendit Popullor caktoi datën 25 prill 1945 si ditë e krijimit te armës se kufirit. Si organizim dhe emër u quajt Divizioni i Mbrojtjes se Popullit me Komandant Heroin e Popullit Gjeneral Major Gjeli Argjiri.
Kjo forcë ushtarake përbëhej nga rreth 6000 ushtare dhe oficere qe shërbyen ne 150 posta kufitare.!
Gjate 45 viteve Forcat e Kufirit nen udhëheqjen e Partisë së Punës të Shqipërisë dhe te Enver Hoxhes, ne bashkëveprim me Sigurimin e Shtetit, Policine Popullore, ushtrinë dhe e mbeshtetur fuqimisht nga populli siguruan paprekshmerine e kufirit shteteror, duke likuiduar mbi 2000 spiune e diversante qe u hodhen nga zbulimet e vendeve te huaja per terror e diversion dhe sabotime në Shqiperi.
U shkaterruan 245 organizata terroriste, u perballuan me sukses 2349 provokacione ushtarake tokesore ajrore dhe detare te kryera nga ushtrite e vendeve armike, duke shkruar nje faqe tjeter te lavdishme ne historinë e luftërave heroike të popullit shqiptar për mbrojtjen e atdheut.
Ne keto luftëra dhane jeten mbi 350 ushtare, oficere dhe civile.
Jeta dhe vepra e ketyre heronjve mbeten te pavdekshme ne mendjen dhe zemren e popullit shqiptar.
Shqiperia gjatë 45 vjetëve qendroi e lire e pavarur nga askush dhe populli ndertoi e jetoi i qetë brenda vendit te tij.
Fotografia tregon aktin heroik te pashembellt te kufitarëve te Postes se Vidohoves per mbrojtjen e sektorit te kufirit. 36 kufitare thyen sulmet e ushtrise greke deri ne mberritjen e forcave te Divizionit te Korçës, ata rane heroikisht ne fushen e Jabllnices per te mos vdekur kurrë.!!!

KUADRO MADHOR QE ORGANIZUAN DHE DREJTUAN FORCAT E KUFIRIT E TE NDJEKJES QE KANE MERITA TE VEÇANTA:
Gjeneral Letnant Kadri Hazbiu, MPBr.
1-Gjeneral Major Gjeli Argjiri, Hero i Popullit
2-Gjeneral leitnant Muhamet Prodani, Hero i Popullit
3-Gjeneral Major Teki Kolaneci, Hero i Popullit
4-Gjeneral Major Ndreko Rono, Hero i Popullit
5-Gjeneral Major Xhule Çiraku, Hero i Popullit
6-Gjeneral Major Zija Kambo, Hero i Popullit
7-Gjeneral Major Baki Starja, Hero i Popullit
8-Avni Buxheli
9-Ferit Zeneli.

Ushtarak të Lartë
-Llambi Premti,
-Shaban Paci,
-Maman Hasanaj,
-Xhafer Peçi,
-Skender Alikaj,
-Luto Pashaj,
-Eqrem Tusha,
-Nikolla Shkurti,
-Faslli Hajdari,
-Burhan Beqari,
-Lulo Skendo,
-Adyl Bizhga,
-Njazi Sinaj,
-Stavri Treska,
-Stato Vodica,
-Idriz Vladi,
-Esat Bershani,
-Mehmet Roçi,
-Rrapo Demo,
-Trifon Çarko,
-Fane Çekrezi,
-Enver Pata,
-Dane Binaj etj.!!!!

LAVDI DESHMOREVE!
1-Kapiten Ram Sadria
2-Kapiten Rexh Delia
3-Kapiten Llazi Pulluqi
4-Kapiten Nuri Luçi
5-Kapter Hajdar Tafa
6-Pionieri Nik Pjeter Deda
7-36 Kufitaret e Postes se Vidohoves, Bilishtit, Korçës qe rane ne lufte me ushtrine monarko-fashiste greke ne gusht te vitit 1949.
-Kapiten i I Rapo Serani
-Toger Bardhok Jaku
-Reshter Hysen Peca
-Reshter Luman Çarçani
-Reshter Mehmet Livani
-Kufitar Musa Lame (u plagos 5 here dhe nuk largua nga vija e pare dhe te gjashten here u vra ne lufte me ushtrine greke).
-Kufitar Hilmi Alimani, Sadik Kani, Hajdar Hoxha, Gani Domi, Isuf Dervishi, Hasan Qylafi, Agron Elezi, Pëllumb Bilali, Llesh Pal Çupi, Kufitar Myzafer Lipellari
LAVDI KOMANDAVE E SHTABEVE TE 15 BATALIONEVE TE KUFIRIT DHE NE MENYRE TE VEÇANTE KOMANDANTEVE E KOMISAREVE TE 150 POSTAVE KUFITARE TE SHQIPERISE QE PERGATITEN RRETH 23 BREZA KUFITARESH E I UDHEHOQEN ATA NE SHERBIME E NE VEPRIME LUFTARAKE PËR MBROJTJEN E ATDHEUT.
RESPEKT, MIRËNJOHJE TE PËRHERSHME FAMILJEVE TE KUFITAREVE QE DJEMTË E TYRE RANE DESHMORE PER MBROJTJEN E ATDHEUT!!!

Sot populli bën zgjedhjet për pushtetin e ri, i cili mbas vitit 1990 ka mohuar Luftën Antifashiste Nacional Çlirimtare, shkaterroI ekonomine e mbrojtjen e atdheut,popullit i dha rruget e emigracionit dhe Shqiperia mbeti ne meshiren e te huajve.!!!
Lavdi Komandantit legjendar, Enver Hoxhës!
Lavdi dëshmorëve të atdheut!
25 prill 2022

About xhzeqiri

x

Check Also

SALIU JO QË NUK DO TË DËNOHET… POR SË AFËRMI DO TA KEMI KRYEMINISTËR

(Intervistë e supozuar me “Babalen” nga Vlora) I lodhur në takimet me ...