Home / Opinion / DENIGRUESIT DHE ÇMITIZUESIT E KOMBIT

DENIGRUESIT DHE ÇMITIZUESIT E KOMBIT

Mund të jetë një imazh i 1 person, në këmbë dhe ambiente të brendshme

Shkruan: Afrim Caka

Legjendave denigruese u mungonte një esencë politike – pra ishinë të mësuar me marrshimet e gjata denigruese me një qerre e tërhequr me dy apo katër buaj . Por kjo ishte vetëm fillimi i së keqës. Dhe populli viktimë imperativësh denigrues. Atdheu e kish potrertin e vet të përçundnuar me artin e tyre të pohimit. Kështu është kur të vret atdheu… për ta zgjedhur të shqetësuarën e me lot ta ndërtojnë mashtrimin e ri të çmitizuesve. Sipas çmitizuesve, kështu shpjegohet dëshira e kthimit të vrasësit te vendi i krimit, e sidomos kështu shpjegohet zakoni “provincial”, që, në rastet kur deputetët duan ta pengojnë shfaqjen e “Financimin e Ushtrisë Dardane”.

Ç’u ka marrë koka erë deputetëve në parlamentë. Ne duhet t’i mbledhim dekoratat e tyre të gjeneralëve dhe deputetëve të këqinjë të zhytur në moçalin e depersonalizmit politikë… Mungesa e deputetëve të mençur na ngadalsojnë fuqizimin e ushtrisë… Çohuni ushtria ime e “vdekur” për t’i ndaluar çeleminjtë në parlamentë e diasporë duke organizuar dialogë tezgash shumë teatrosh injorantësh me shumë parakalime puthadorësh. Ky shpjegim dialogë tezgash, sado fantazist na duket, tronditës.

Kush i dërgoi në diasporë dhe nuk dimë nga dolën, deputetët nën hyqëm të komandantit!? Me ç’qëllim? Kush s’ju don, faren tuaj Dreqi s’e merr!… Vetëm nga fjalimet njihen se kush janë…

Dardania ziente nga fjalët, nga portalet, analistët, mediat dhe nga deputetët. Makina denigruese “shqiptare” ishte e tillë, saqë, edhe pas rënies së pushtetit të vjetër, vazhdoi prodhimin e saj. Ulërimat e rrejshme ishin gjithmonë të nevojshme për të hedhur maskë mbi “ushtrinë”, sidomos atë dhembnin më fort. Shprehja “ora e keqe”, më shumë si metaforë, është përcaktim i saktë i kohës së denigruesve ose më mire çakejve ndajë Dardanisë “pse jo ndajë Serbisë”. Ështe një muzikë që sapo ka dalë… Një denigrim, siç i themi tani… Historia e gadishullit dardanë nuk do të arrinte dot “kurrë” të ndahej prej tyre.

Madje me kalimin e kohës, do të ndodhte që një pjesë e deputetëve të përçudnoheshin aq afër, sa të shkaktonin kacafytje e ploja, e shpesh pjella e saj, pasojat e të cilave do të ndiheshin drejtë në mediat e Beligradit. Tani sapo janë ngjitur nga Arkivi i fshehtë, këta më mirë se kushdo e dinë se ç’janë çmitizuesitë e vjetëre e të rinj, ç’portret, ç’moral dhe ç’kumt e ç’zi kanë brenda tyre. Në Dardani, ka ca kohe që, prej çmitizuesve, kjo quhet “kombëtarizëm”, si të thuash një merak i kotë, shoqëruar me ironi, madje edhe metallje.

Sot ne kemi shembuj klasikë sesi forcat aktive e lëvizjeve denigruese e paralizonkur populli ynëështë shumë i zënë me probleme ekonomike, të varfërisë e të papunësisë. Po një gjë çuditem si nuk duan ta kuptojnë këta të zgjedhurit e popullit:“Unë them atë që bëjnë e bëjnë atë që thonë me koburen e “PDK-ës”dhe kur investimet s’janë në dorën tyre thjesht nuk bëjnë dot durim, po zotimit s’i ndahen – jo!”

Këto sjellje sëpari e helmojnë veten e pastaj të tjeret. Mendja e deformuar në mendë e shkreta përfytyrohet shpesh si diçka që kërkon të dalë nga kafka, gati – gati lidhur, si një bishë. Këto sjellje sëpari e helmojnë veten e pastaj të tjerët… Dyke e fyerë e duke e poshtruar fatin e ushtrisë, këta “komlpotistë të mjerë” kërkojnë ta shkëpusnin ushtrinë dardane nga financimi dhe tentuan ta shkrinin ate në një ushtri pa zot e tipit të kaçakëve.

Fjalët e saj nuk mundë ta lejojmë të tallet me ne, kombin.Këta të opozitës i tmerronë suksesi, forcimi dhe armatosja e ushtrisë, dhe e kanë për borgjë t’ia nxinë suksesin e ushtrisë. Dhe unë e dija se është krim shkatërrimi i një nisme për financim, për të cilën shteti dhe populli viteradhasi e ka ndihmuar. Ja pse nuk duhet të heshtim… Unë jamë një qytetar, gjakovar i nderuar, gjembë nuk kamë në këmbë, por brenda meje fshihet njeri tjetër, ai fletë me zë të ulët. Por i themë gjërat ashtu si janë se qindara emijëra shqiptarë nuk thonë ate që mendojnë. Tërë këto dite kam pyetur veten:

“Çështë nderi.Çështë morali.Çështë atdheu. Çështë nacionalizmi i humbur”.

Këta shqiptar që sajojnë programe pjesërisht me idetë e veta e pjesërisht me idetë e të tjerëve që kushedi ku i kanë lexuar, shpesh shjanë janë më të rrezikshëm se armiqtë e hapur të idesë së tyre. Në rastin më të mirë janë teoricenë shterpë por ndonjëher shfaqën edhe si agjitatorë të rrezikshëm për mendjet e diasporës. Dhe kjo është gjendja e çështjes sot, edhe pse është qesharake të mendosh të trajnosh dhjetëra deputetë në përdorimin e armëve politike, kur vetëm një vjetë më parë populli kishte sakrifikuar gati mijëra votues të stërvitur. A duhet që ne të stërvisim votues për një grup deputetësh të njullosur e të pështyrë nga…, që hodhën medaljet e tyre të turpit dhe shkelën sakrificën e Flamurit “Kuq e Zi dhe të Forcave të Armatosura të Dardanisë”?

Deputetët e pangopur dhe paaftësia e jonë aktuale për të formuar aleanca siguron parimin e dhe bazën më të fortë për veprimin e kombinuar të “armiqëve” brenda llojit që po na turpërojnë. Sepse Dardania nuk po e mbron dot veten në ndonjë mënyrë tjetër përveçse për të sakrifikuar interesat e tyre personale. Kurse në ekstremin tjetër kemi shembuj më të ulët të njerëzimit ku dominojnë vesi dhe interesat personale egoiste.

Populli s’duhet të heshtë! Mes popullit dhe deputetes ka një ndryshim. Ne heshtëm. Gjithë këto ditë kamë pyetur atë njeri brenda meje dhe brenda çdo shqiptari dhe deputetja ka thënë ate që s’duhet ta thoshte – se fjalimi i saj ka qenë një “krimë”. Ja pra deputeja dhe mbështetësit e saj duhet të largohet nga parlamenti se veprimi i saj ishte i pamatur dhe i shtrembëruar.

About admin

x

Check Also

SALIU JO QË NUK DO TË DËNOHET… POR SË AFËRMI DO TA KEMI KRYEMINISTËR

(Intervistë e supozuar me “Babalen” nga Vlora) I lodhur në takimet me ...