Home / Opinion / TE HUAJT PËR ENVER HOXHËN

TE HUAJT PËR ENVER HOXHËN

nga:  Zeni Bilimani

Erudit me kulture te gjere. vazhdon shkrimi nga pjesa e trete.
POL Miliezi ,zoti Hoxha kishte kryere studimet ne liceun e Korces ,qe ishte nje lice ,i krijuar nga Francezet ne vitin 1917 .Me pas erdhi ne France ,ne Paris dhe Monpelje dhe pastaj u kthye ne Korce, ku jepte mesimin e gjuhes frenge. Keshtu qe ai e fliste shume mire gjuhen tone.Ai fliste pa thekes ate dhe kishte shume deshire te fliste frëngjishten…
A.F.P.,njoftonte ,,Enver Hoxha ,,fliste pese gjuhe te huaja ,ka shkruar vellime me kujtime te shumta …
Sipas Gazetes Britanike ThE Guardio, ,Enver Hoxha , ishte nje kongolemerat jo i zakonshem. Ai kishte kulture te madhe njihte mire disa gjuhe te huaja, bile ishte admirus i Xherom K. Xheromit Ai ishte i kendeshem dhe i pashem ne stilin e Orson Uellsit dhe kishte nje oratori dhe ishte shume i zoti…
Ne Gazeten Italiane Avanti ,theksohet ,,Kuptimplot ishte veprimtaria e tij prej teoricieni ne publikimin e shume veprave qe shpegojne politiken e tij dhe qendrimin e pozites shqiptare me Stalinin ,Titistet,Hrushovianet, Shenime per Kinen ,Dy popuj miq ,Shenime per Lindjen e Mesme e shume ,shume botime te tjera me vlera per sot dhe te ardhemen qe jane padrejresisht publikuar shume pak te njohura.E qarte Enver Hoxha nuk ishte kronist ,apo nje historian ,por nje njeri politik ,por eshte patjeter e dobishme qe te degjohet dhe kembana Shqipetare .Liberi i tij i fundit paraqet interes te vecante Shenime per Lindjen e Mesme ,ai u kushtohet probleme te lindjes se mesme dhe botes islame .Eshte nje studius i kujdesshem i per ngjarjet konehiniste .Mbi te gjithe Enver Hoxha nenvizon poziten qe i cakton Shqiperia ,vendi i lidhur me boten e trete kunder imperialisteve dhe duke qene mesedhetar, ne radhe te pare Palestinezeve …..
O Mazerol ne radio Luksenburgu ,,Enver Hoxha e fliste mire ferngjishten. Ai i kishte bere studimet ne Monpelje dhe ndonse kishte te njejtin fakultet si Rabeja ,nuk kishte karakter epikurian. I mprehte,puntor ,i pa lodhur Enver Hoxha nuk bente shaka me disiplinen proletare ,besnik ndaj bindjeve te tija ,ai ishte dhe mbeti Stalinist…
i.l.Manifesto ,gazete Italiane shkruante ,,Enver Hoxha ishte komandant ne krye te Rezistences dhe L.A.N.C. it dhe president i Qeverise Provizore, ai u njohe nga konanda e vendeve te medha aleate si SH.B.A ja Britania e Madhe dhe Bashkimi Sovjetike se premtoi se do bente zgjedhje te drejta dhe te lira ne vitin 1945 dhe e realizoi kete me se miri ne Shqiperi…..
Nje Gazet tjeter Franceze e madhe e kishte e kishte percaktuar Enver Hoxhen ne 1945 nje personazh i kulturuar qe fliste dhe shkruante pese gjuhe te huaja ne menyre korrekte .Me sa dihet Enver Hoxha ka patur nje pleqeri te qete ,ne nje vend gjithmon ndoshta ne dukje te ndaluar qe nu ishte i tille per vezhgimet e e te tjereve ,i pelqyere ne menyre unanime nga gjithe populli ,ai iu k ushtua shkrimeve ne kujtimet e tij per popullin…
Noel Dolbroz.,shkruante ne gazet La Croix,,Udheheqesi me i vjeter komunist i botes me Stalinisti ,Enver Hoxha ka dashur te tregoje deri ne fund perbuzjen e tij vovrone per gjithcka qe nuk ishte parajsa qe ai kishte enderruar ne vendin e tij.
Njeriu i tre prishjeve ne Komunizem …idhte njeri qe prrshkruante humanizmin francez ,qe fliste ne menyre te shkelqyere gjuhen tone ,ishte admirus i madhe i revolucionit te vitit 1789 dhe mik personal i presidentit te Frances gjenelalit DE GOL,lexus i rregullt i shtypit Francez…
Shkrimi vazhdon.
Përshkrimi i fotografisë nuk është i disponueshëm.

About admin

x

Check Also

Merr “flakë” i gjithë Beogradi nga ajo që Albini tha në mediumin kroat për Vuçiqin dhe Putinin

20.12.2021 Në një intervistë për gazetën kroate, Vecernji List, kryeministri i Kosovës, ...