Home / Histori / VRASJA E KRERËVE SHQIPTARË NË MANASTIR (1830), VEPËR E RËNDË KRIMINALE KUNDËR SHQIPTARËVE, E ORGANIZUAR NGA AGJENTURAT RUSE DHE FRANCEZE

VRASJA E KRERËVE SHQIPTARË NË MANASTIR (1830), VEPËR E RËNDË KRIMINALE KUNDËR SHQIPTARËVE, E ORGANIZUAR NGA AGJENTURAT RUSE DHE FRANCEZE

Shkruan: Prof.Dr. Abdulla Mehmeti

Ja si u përsëritet historia shqiptarëve…

(Atëkohë ndikimi i serbëve dhe grekëve, aleatë dhe satelitë të Rusisë, ka qenë i vogël dhe i parëndësishëm, që morën fuqi pas vitit 1878 dhe sidomos nga viti 1913, po me ndihmën e Rusisë)

Vrasësi më i madh i shqiptarëve në shekullin 19-të ka qenë Mehmed Reshid Pasha, kryekomanadant i ushtrisë në Rumeli dhe vezir i Perandorisë Osmane, agjent i fshehtë i Rusisë, biri i një prifti ortodoks grek, i shkuar me mision në viset e nën Kaukazit, ndërsa biri i tij do të ngrihete me karrierë në pushtetin ushtarak dhe politik me ndihmën agjenturave ruse dhe franceze.

Një nga krimet më të rënda mbi shqiptarët ka qenë Masakra e Manastirit, e vitit 1830, e organizuar nga agjenturat ruse dhe franceze përmes agjentëve të tyre në radhët e pushtetit në Perandorinë Osmane, kur edhe filloi rënia e ndjeshme e rezistencës së armatosur të shqiptarëve kundër sundimit Osman dhe kërcënimeve nga shtetet fqinje.

Në vazhdim mund t’i lexoni disa shkrime për këtë çështje.

(23. X. 2021)

* * *

MASAKRA E MANASTIRIT E 9 GUSHTIT 1830

MASAKRA E MANASTIRIT E 9 GUSHTIT 1830

About admin

x

Check Also

Profesori amerikan: Dialogu me qëllim primar krijimin e Asociacionin vetëm sa i përkeqëson gjërat

Prof. David B. Kanin Lajmi i mirë për të ashtuquajturin dialog të ...