Home / Histori / JONËT DHE GJUHA Е JONËVE (E JONË)

JONËT DHE GJUHA Е JONËVE (E JONË)

Se kildebilledet

Abdulla Mehmeti

Misteret e lashtësisë pallazge-Ilire-shqiptare (arbërore, arvanite, arbëreshe, arnaute)
Këto pyetje presin përgjigje nga shkenca shqiptare:
Çfarë kishin të përbashkët JONËT dhe JONIA me PAJONËT dhe PAJONINË?
Pse pajonët morën pjesë në luftën e TROJËS, në territorin e JONISË (IONISË)?
Qyteti i lashtë në Trojë, i njohur me emrin ILION, a mund të shpjegohet qartë në ndonjë gjuhë tjetër, si në gjuhën shqipe: ILI+ON (ILLI JON – I JONË- YLLI YNË (i themeluar nga mbreti Yll i Dardanisë, djali i Dardanit, i birit të Zeusit, sipas mitologjisë)?
A ishin Jonët dhe Pajonët të një fisi e një gjaku dhe a flisnin gjuhë të njëjtë?
A mund të jetë rastësi që dy Mbretëri të fuqishme të kohës në Gadishullin Ilirik të mbajnë emra në gjuhën tonë pellazge-ilire-shqiptare: DARDANI dhe PAJONI, ndërsa njëkohësisht në Azinë e Vogël (Anadolli) të mbajnë po këta emra edhe krahinat e lashta: DARDANI dhe JONI, e të mos kenë lidhje fisi, gjaku dhe gjuhe mes tyre?
Kështu thonë studiuesit: „Dialekti jonik i Athinës është po aq mister sa edhe gjuhët e vjetra të padeshifruara, pasi deri më sot askush nuk ka mundur ta përkthejë atë.“ Dhe, jo që ky dialekt është i pakuptueshëm dhe që përbën mister, por është i huaj dhe i pakuptueshëm për vetë grekët, sespse është dialekt i pellazgjishtes dhe ilirishtes së lashtë, përkatësisht gjuha e jonëve dhe pajonëve.
Mes hartave, shtrirjes së kësaj popullsie, gjuhës së padeshifruar të cilën grekët e konsiderojnë si dialektin më të lashtë të gjuhës së tyre.
(17.VI.2018)

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

May be an image of text that says 'DARDANIA THRACE ILLYRIA PAEONIA SINTKE CDOMANTIE BYZANTIUM PELAGONIA ADRIATIC DRATICSEA SEA LYNKESTIS PIERES PROPONTIS MACEDON 9OTAEA ANTHEMUS CROUSS CHALKIDIKI EPIRUS EXPANSION OF MACEDON MACEDON, 431 BC KINGDOM OF MACEDON, 336 BC DEPENDENT TERRITORIES THESSALY IONIAN SEA ACARNANIA ETOLIA PERSIAN EMPIRE IONIA AEGEAN SEA BOETIA ATTICA PELOPONNESE SPARTA CYCLADES RHODES CRETE'

No photo description available.

About admin

x

Check Also

INTERVISTA/ Zef Brozi: SHBA shpalli ‘Non grata’ Berishën me informacione të tri dekadave! Tani Drejtësia shqiptare duhet t’ja konfiskojë pasuritë

Ish-Kreu i Gjykatës së Kasacionit në vitin 1994, flet nga SHBA: “Ja ...