Home / English / BEETHOVEN OCH DEN HEROISKA SYMFONIEN

BEETHOVEN OCH DEN HEROISKA SYMFONIEN

Beqir Elshani

BEETHOVEN OCH DEN HEROISKA SYMFONIEN
(I anledning av 250-årsdagen av hans födelse)
Den tyska pianisten och kompositören Ludvig van Beethoven föddes i Bonn den 16 december 1770 och anses vara en av de klassiska kompositörerna i den klassiska eran. Hans far skickade honom till Joseph Haydn i Wien, annars centrum för klassisk musik för att studera Mozart. 1808 skrev Beethoven den 5: e symfonin (Ödeens symfoni), och 1823 skrev han den 9: e symfonin baserat på texterna till Friedrich Schiller, som idag som en europeisk hymn är ett budskap för enande av alla människor. “För mig finns det ingen större glädje än att kultivera och visa upp min konst”, skrev Beethoven i sitt testamente. Det är därför som idag med rätta används synonymen för att ha ögon som Davinci, öron som Beethoven och fingerfärdighet som Paganini med sina virtuosa fingrar. Det betyder att det inte räcker för människan att nödvändigtvis ha skarpa ögon och öron, men han måste ha ett konstnärligt talang som en författare, målare eller kompositör för att känna det i sin himmelska själ. Det är tydligt att Beethoven förvärvade denna kreativa förmåga tack vare sitt arbete som barn, som hans musikerfar ofta vaknade på natten för att öva på fiol och piano. Han uppmuntrade Ludwig så att hans son kunde bli en ung Mozart, som vid den tiden hade blivit synonymt med klassisk musik. Det hände att sonen hade kul utan musiknoter på piano, skällde faren honom. Således påverkade den alkoholhaltiga fadern och den sjuka moderns hårdhet den stora kompositörens psykologi, saker som också upprepas i Beethovens musikverk. Så ju mer Ludwig övade, desto mer blev han nyfiken på musik. Vid åtta års ålder presenterade han sin konsert inför en stor publik och vid 13 års ålder valdes han till huvudmusiker och skrev sina första kompositioner.
Således lyckades Beethoven bli en virtuos pianist, han sköt pianotangentbordet så mycket att hela hans hus rungade. Förbipasserande visste att på gatan kan du höra musiken från en stor musiker som komponerade. Tänk på att precis som Michelangelo Buenorotti är känd i skulptur, så är Goethe som författare, Galileo som astronom, Beethoven lika känd som kompositör. Slutligen är klassisk musik den filosofi som man måste ha vilja och lust för. När man lyssnar på Beethovens musik har man därför tanke på tiden för de fruktansvärda krig, det borgerliga förtrycket och den franska revolutionens fart 1789, som för oss är sunda och visuella målningar av livet och kampen för frihet.
De filosofiska idéerna och poetiska verserna från hans samtida, som Immanuel Kant, Friedrich Schiller och Johann V. Goethe, Beethoven sönderdelades till musikaliska ljud, som albansk författare, Fan S. Noli, skulle kalla revolutionens ljud. “Musik är den största uppenbarelsen av någon annan filosofisk visdom,” sade Beethoven. Frågan uppstår, varför skrev Noli exakt om den tuffa mästaren i utseende, men stor i andan?! Eftersom Noli själv var en demokrat, därför det albanska folket donerade sitt magnifika verk “Beethoven och den franska revolutionen.”
Beethoven är orolig för hörselnedsättning, så han 1802 blev deprimerad att han försökte göra självmord, så att pianot förblev det enda instrumentet han kunde komponera tills han kunde höra ljudet av fiolen. 1810 försämras hans hörsel ännu mer, nu lyssnar han på pianot med hjälp av en hörlur. Hans hörsel liknar en mamma som vaknar upp med barnets första olja, men som inte skulle väckas ens av Napoleons bollar. Den italienska poeten Dante Alighieri agerade också, han kunde läsa böcker utan hinder även i den bullriga baren, men det skulle inte hindra honom alls, för hans uppmärksamhet var inriktad på arbetet, inte på bullret från medborgarna vid disken. Specifikt är den stora mästarens, Ludvig van Beettovens, musikaliska verk kraftfulla till följd av ångest på grund av hans dövhet, så det räckte för honom att bara höra halva nivån på pianoljud, resten som inte hördes skulle fyllas av hans hjärna hans geni. Således fick Beethoven snabbt yrket pianist, särskilt för sin kreativitet, för vilken han kallades en monumental kompositör.

Beethovens konstnärliga karaktär
Beethoven var inte en misantrop, tvärtom var det den sociala cirkeln som tvingade honom att stänga sig i sitt rum, för när en man tappar hörseln, förlorar han också sina släktingar. Beethoven grät när han inte kunde höra variationen i sin komposition vid premiären och tänkte att hans ansträngning hade gått till spillo. Utan tvekan är att hans musikaliska kreativitet är hans upplevelse, där krig och seger vanligtvis presenteras. Beethoven var religiös, men hatade ockultismen som drivs av staten och den kyrkliga reaktionen, en medeltida världsbild som hade förblivit sedan feodalismens tid. Kyrkan kritiserade ofta honom för sina musikaliska verk, som han ansåg antikristna. Som ett resultat av skyddet av hans personliga integritet skickade han ett brev till prinsen av Österrike, Prince Lichnowsky: ”Prins! Allt du har gjort kan du vara skyldig ditt ursprung, allt jag har gjort är jag skyldig mig själv. Det har funnits furstar och det kommer att finnas tusentals, men Beethoven har bara en! ” Brevets filosofi är kort sagt att utsmyckade kungar kommer och går, medan konsten förblir evig. Genom detta uppror lyckades den stora musikmästaren, som lyfte pianot till piedestalen, välta de kungliga tornen och sätta i stället de stora mästarna i konsten. Tydligen var Beethoven ful, men med sitt konstnärliga arbete förskönade han sitt musikaliska verk, liknande den fula Fide som skulpterade Alexander den store och blev härlig i konsthistorien. Det är värt att nämna jämförelsen att en man som den Alexander den store som har läst Homers Iliaden, inte är liten. Även en man som Beethoven som på sin tid läste: Homer. Sofokles, Euripides, Demosthenes, Platon, Aristoteles, Plutark, Lucian, Cicero, Rousseau, Kant, Klopstok, Goethe, Schiller, Sturm och andra persiska poeter är inte få.

Beethoven anhängare (sympatisör) i den franska revolutionen
Beethoven var en ivrig anhängare av den franska revolutionen, som inspirerades av den höga patos av frihet och rättvisa. “Något revolutionerande är dolt i musiken”, sade den österrikiska kungen Franz I och avfärdade Beethovens musik. I hela Europa förväntades den franska armén bli befriare, som i kampen mot feodalismen skulle förbättra folkets sociala och ekonomiska förhållanden. Hans uppror ses i kompositionen av den tredje symfonin “Eroica”, som han ursprungligen tillägnade Napoleon som frihetskämpe. Denna symfoni var en magnifik komposition tillägnad den unga Napoleon, som han förberett under lång tid, som överlägset anses vara den första krigsymfonin inom musikområdet. Men när Napoleon 1804 utropades till kejsare i Frankrike, som en tyrann skulle kränka idealen och mänskliga rättigheter, rev Beethoven ner dedikationen ”Sinfonia grande intitolata Bonaparte” och skrev istället ”Heroisk symfoni komponerad till ära för mannen av härlig”. Här ses hur Napoleon såväl som Julius Caesar hade börjat kriget som general och konsul, men hamnade som tyrann och autokrat för förtrycket av folket. I hans engagemang ser man att den härliga mannen inte bara kan vara gevärkrigaren, utan också författaren, målaren och musiken som agerar i revolutionens tjänst. Liksom Emanuel Kant, vars kropp darrade när han tänkte på slaveri, gjorde Beethoven uppror mot tankefrihet och sa: “Underkastelse av människan till människan förstör mitt blod”, skriver Fan S. Noli i sin etnomusikologiska studie. Beethoven såg att Napoleon förkastade idéerna från den franska revolutionen och gick med i den tyska progressiva gruppen (som Schiller, Klopstock och Helderlin), som var emot degenerationen av den franska revolutionen. Beethoven ärvde Haydn och Mozart och anses vara den tredje kompositören i Stora Wienklassicism, som är grundarna av musikalisk romantik. Haydn hade börjat med sin samtida symfoni, sedan berikade genialen Mozart den med all slags musik och slutligen antog Beethoven den med sina revolutionära symfonier. Hans klassiska stil är med en stark personlighet, livlig rytm och eldig dynamik. När Beethoven träffade Wienerklassikern (Mozart) först, hade Mozart sagt: “Den killen kommer en dag att göra mycket buller i världen.” Det är värt att nämna att orgeln är ett piano som under barockperioden upptäcktes av mästaren Gottfried Silberman 1700 i Florens, Italien, men det måste ha varit ett sekel sedan mästarna i den klassiska musiken i Bahut, Mozart och Beethoven kläm detta instrument.

Kompositörens skapelse och personlighet
Hans mest kända musikaliska verk är 5: e och 8: e symfonierna, där kriget slutar med en triumferande seger över det mörka maktlivet. Beethovens musik är rik på livlighet, sofistikering och en stark känsla av frihet och jämlikhet. Hans senare pianosonater har däremot en ädel atmosfär med konstiga produktiva ljud. Den stora kompositören skrev nio symfonier, varav de mest kända är Symfonin för hjältarna (nr 3); Ödeens symfoni (nr 5); symfoni nr. 4 i B-dur och nr. 8 i F-dur. Sedan skrev han 32 sonater för piano, såsom: (Pathetique, Måns Sonata, Valdstein, Appassionata, opera med den revolutionära andan Fidelio, baletten Prometheus och den religiösa ritualen Högtidlig mässa, men som också har poetiskt innehåll. En man som Alexander den store sedan hans tid har läst Homers Iliaden är inte liten. Även en man som Beethoven som har läst den gamla litteraturen från Homer till Schiller är inte liten. Beethovens tydligaste personlighet syns i Pastoral Symphony: “Minnen från bylivet”, vars innehåll är med vila, välstånd och omsorg för naturen. Hans verk är ett poetiskt uttryck för glädjen till ekot, som man hittar bland bergen: ekar och stenar som engagerar de profetiska sparvar, visselpipor och gökar, som poeten och hans samtida – Goethe, skriver i dikten “Spring Oracle”. Han reproducerade patetiskt naturens musik genom att föra den in i rummet. Lenin uttryckte i samtal med Gorky sitt intryck av Beethovens sonater och sa att “det finns inget vackrare än” passion “, jag vill höra det varje dag. “Det är fantastisk och övermänsklig musik.”
Beethoven hade samma tragiska för dövhets öde som Francisco Goya. Efter 1820 kommuniceras Beethoven genom notation. Den största tragedin var för att han före hans död inte kunde lyssna på sina egna musikaliska kompositioner som hade skakat miljontals öron i världen. Å andra sidan Beethovens dövhet var mer tragisk än Gojas dövhet. Medan Goya kunde titta på sina egna konstnärliga verk och samtidigt måla, tvärtom kunde Beethoven inte höra sina egna kompositioner. Lidande av Beethovens många sjukdomar påverkade hans musikaliska kreativitet, som han säger: “Den som vill skörda tårar måste så kärlek.” (Noli, s. 52). Därför skapades “Måns sonata” som ett resultat av dövheten, där han beskriver sina erfarenheter av smärta.

Död av geni klassisk musik
Ludwig Beethoven var fäst vid hans piano, han var rädd om någon under kompositionen skulle röra ryggen med handen nog för att bjuda in honom till lunch. Det mest spännande ögonblicket var när publiken applåderade utan avbrott under konserten, men att den stora mästaren inte alls lyssnade på dem. Så en solist griper honom magnifikt i axlarna och vänder sig för att se publiken som redan hade stigit upp för att hedra genialiteten i klassisk musik med stormande applåder. Du kan med rätta säga att Beethoven var en general för klassisk musik, på jorden och i himlen, han förblev så över hela världen. Medan krigsgeneralen tillhör en del av landet förblev den stora kompositören (Beethoven) den musikgeneral som tillhör hela mänskligheten. Det sägs att Beethoven hade sagt om sin vän, Bach, att det är ett hav, inte en ström (från betydelsen av det tyska namnet), så det kan med rätta sägas att Beethoven var ett hav för sin stora skapelse, som inom konstområdet musik såväl som inom människans psykologiska område.
Och äntligen, precis som den forntida skulptören Pigmalioni1), som gifte sig med sin kvinnliga staty, gifte sig kompositören med sitt piano; därför dog 28 mars 1827 vid 56 års ålder Ludwig van Beethoven, vars begravning deltog av 30 000 personer. Deltagarna tröstade honom inte bara som kompositör utan också som en vän till dem. Således gav hjärtat och musiken berusad av friheten, med tron ​​på mänsklig högtidlighet livskraft för att möta varje hinder och varje svårighet. Därför, tack vare hans personliga lidande, skapade han magnifik skönhet genom att pryda miljontals musikälskares öron runt om i världen.

1) Pygmalion – legendarisk skulptör från Cypern. Han ville inte gifta sig, men levde bara med sin egen konst, så han skulpterade Galatastatyn från elfenben. Det sägs att gudarna gav statyn liv och skulptören gifte sig med henne.
Beqir Elshani, bibliotekarie
Malmö, 2020.12.12

About admin

x

Check Also

Sa të gënjyer ishim !

/ Intervist që ia vlen të lexohet e rilexohet/ Intervistë me ish ...