Home / Opinion / Prona e Manastirit te Deqanit eshte jo legjitime

Prona e Manastirit te Deqanit eshte jo legjitime

Gjykata Kushtetuese ne kudershtim me bazat ligjore dhe me Kushtetuten e Kosoves ka kohe qe ka nxjerre vendim mbi njohjen e pronesise mbi dhjetera hektar te tokes se Komunes dhe te qytetareve te Deqanit Manastirit te Deqanit.
Baza juridije nuk ekzuston.
Ai eshte thjeshte vendim kolonizues serbomadh.
Ne te drejten sendore konstatohet se pronesia mbi patundeshmerine (token) me posedim me mirebesim mbi nje kohe te caktuar (posedimi eshte mjete juridik i fitimit te pronesise ne menyre ligjore) e fiton pronesine subjekti fizike a juridike mbi token dhe sendet tjera qe i ka poseduar me vite dhe me decenje.
Toka qe iu dha nga Gjykata Kushtetuese Manastirit ka qene para LDB toke ne pronesi te qytetareve te Deqanit. Per kete i kane leterat poseduese.
Pas LPB dhe LDB ajo toke eshte shnderruar ne toke te koperatives dhe te kolonisteve.Si e tille ka mberur deri pas Luftes se fundit clirimtare te Kosoves ne posedim.
Ne Kushtetuten e Kosoves, neni 46, qe perbehet prej disa paragrafeve, sanksionohet mbrojtja e pronesise me ligj.
Ne LMD te Kosoves percaktohet e drejta ligjore e futimit te pronesise mbi bazen e posedimit ligjor te prones me mirebesim mbi dy decenje. Me heret ishte 45 vjet.
Sipas normave shihet se toka e marre mga Manastiri dhe e vendosur nga Gjykata Kushtetuese nuk e ka shqyrtuar dhe marre per baze as pronesine e qytetareve te Deqani deri e vitin 1945.
Po keshtu, kjo gjykate nuk ka marre per baze as posedimin mbi 60 vjeqar te komunes mbi token e dhene me vendim te kesaj gjykate keti Manastiri.
Dhe, ne fund nuk u more per baze as posedimi rreth dy decenjeve pas luftes.
Te gjitha keto baza jane shkelur nga Gjykata Kushtetuese dhe natyrisht se ato fakte e bejne vendimin antiligjor dhe Gjykaten Kzshtetuese e gjveshin nga baza kushtetuese dhe ligjore, duke e shnderruar ne mjet kolonizues serbomadh ne Kosove.
Mjafton ky vendim qe Kuvendi i Kosoves te diskuton punen e Gjykates dhe te marr vendim per ndaljen e punes se Gjykates deri ne ndertimin e nje trupi te ri gjyqesor qe vepron me ligj dhe jo nen ndikime nga brenda apo nga jashte.
Marrja e vendimit mbi token e qytetareve te Deqanit qe ate e kane patur ne pronesi me qindra vjet me njevendim antiligjoro-kolonial serbomadh te saj, tregon se kjo gjykate nuk e njehe bazen ligjore te fitimit te pronesise, si dhe eshte shnderruar ne mjet te sherrit ne Kosove, sepse ne ate menyre po kryne punen e kolonialisteve serbomedhenje, qe populli nuk e lejon.
Gjykata kushtetuese nuk mori per baze as formen dhe menyren qe me dhune dhe terror eshte konfiskuar kjo pasuri nga regjimi jugosllav dhe iu ka dhene koperatives qe me vone kaloj ne pronesi te komunes.
Si u morre kjo toke nga segjimi serbomadh pas vitit 1945?
Pse u morre atehere toka?
E kujte ishte ne qindra vjete?
Keto jane disa cedhtje qe e ngarkojne gjykaten ne pergjegjesi dhe e bejne vendimin antiligjor dhe kolonial.
Te gjitha pyjet kane qene prone e shqiptareve deri ne pushtim te Kosoves nga shtetet sllave. Nga viti 1918 dhe me vone 1945 kalojne ne pronesi te komunave. Shume pronesi iu kalojne me dhune kolonizatoreve dhe krijohen kolonite serbe-malazeze.
Faktet flasin qarte.
Edhe kjo e dhene eshte e mjaftueshne per fitim te pronesise nga qytetaret qe me dhune dhe terror iu konfuskua prinesia dhe qe kurre nuk guxuan te kerkojne.
Pse?
Kushe e jepe token me vullnet?
Kush nga shqiotaret pajtohet me token e konfiskuar.
Sa here e ka blere qytetari i yne kete toke?
E shume e shume fakte tjera.
Por gjykata zgjodhi paligjshmerine. Ia dha token e pronesise se komunes dhe te pronesise se qytetareve Manastirit te Deqanit.
U be mjet kolonuzues serbomadh.
Kjo eshte e papresedane.
Dhe tash ky fare Manastiri as rrugen nuk e lejon per te ndertuar ne token e shqiptareve dhe te komunes.
Thirret ne vendim gjyeqesor te Gjykates Kushtetuese.
Valle deri kur me vendime antiligjit!
Deri kur me vendime antilirive dhe te drejtave themelore!
Deri kur Gjykata lejohet te shkeli ligjin dhe te marr kesi vendimi kolonizues serbomadh!
Kuvend ndale Gjykaten Kushtetuese.
Mos lejo keso marrive per te bere.
Fute ne veprim pastertine e figurave neper gjykata dhe ne prokurori!
Fillo me Gjykaten Kushtetuese.
Dhe ndale Avdullah Hotin nga rruga antiligjore.
Me nje Kuvend qe ka pushtet legjislative, ekzekutiv dhe gjyqesor, por qe funksionon, ndalet cdo e keqe qe po i vjene Kosoves.
Ne te kunderten i takon popullit te veproje me demonstrata dhe me protesta gjithepopullore.
Me nuk duhet te pritet.
Se kildebilledet

About admin

x

Check Also

INTERVISTA/ Zef Brozi: SHBA shpalli ‘Non grata’ Berishën me informacione të tri dekadave! Tani Drejtësia shqiptare duhet t’ja konfiskojë pasuritë

Ish-Kreu i Gjykatës së Kasacionit në vitin 1994, flet nga SHBA: “Ja ...