Home / Lajme / POEMA “PUSHKA AMANET”

POEMA “PUSHKA AMANET”

 

 

HYDAJET HYSENI

“PUSHKA AMANET”

(POEMË)

Mars,1989

Një poemë,e cila është shkruar në burgjet fashiste të Jugosllavisë,kur autori i saj Hydajet Hyseni,i dënuar me 15 vjet burg,sepse donte lirinë e kombit,mbetët ndër poemat më të çmuara të letërsisë sonë shqipe në ngjyrën e revolucionit,kur fashistët Jugosllav,me dhunë,torturë,përndjekëje e burgosëje,donin të shuanin qëndresën shqiptare,fjalën shqipe dhe kërkesat për lirinë.Kjo poemë paraqet të kaluarën tonë të rëndë,qëndresën e kalitur të të parëve tanë,torturat mbi ta,rininë të cilët duke pa vuajtëjet e prindërve,nuk kishin kohë të mendonin për lodra fëmijësh,por preokupim kishin amanetin e të parëve,për më të shenjëten e ajo ishte dëshira për liri.Kjo dëshirë e brumosur nëpër breza,rrodhi mes shpirtit artistik të rrapsodit,nëpër mes vargjeve të poetëve,nuk pati forcë pushtuese të shuaj dëshirën për liri,as kur i këndoj rrapsodi, as kur i shkrou poeti,as burgu i hekurt i pushtuesit,nuk pati forcë të ndaloj penën e poetit,i cili në errësirë burgjesh,ia doli të shkruaj,shpërndajë e botoj,poemën“PUSHKA AMANET”.

Poema flet për sistemin e egër çetnik të viteve 50-ta,kur Qeveria shoviniste e Sërbisë në krye me kriminelin Aleksandër Rankoviç,nisën akcionin e grumbullimit të armëve,me qëllim të i torturojnë shqiptarët,të i burgos trimat më të mirë të Kosovës,të cilët nuk pranuan kurrë të lëshojnë tokat e veta,Ata çetnikët kanë provuar me shumë forma të na gjunjëzonin,dhuna e armikut bashkë me mashat e tyre,tradhëtarët,priftërinjët,hoxhollarët,e shumë forma tjera,kanë bërë tortura,vrasëje,masakrime mbi shqiptarët,por amanetin nuk ua kanë përulur,nuk kanë mundur të ua thyajnë.Çka ishte amaneti?Përkushtimi për Lirinë,mbrojtëjen e pragut,atdheut,gjakun,trollin, plisin,gjitha mes pushkës të lirisë,formë tjetër me pushtuesin nuk kishte,andaj stërrgjyshërit,gjyshërit,prindërit tanë,luftuan me pushkë për lirinë,kur shihnin vdekjen lenin pushkën amanet,të mos jipej ,por
të u lihej trashëgim brezave,me to të luftojnë deri në çlirimin e plotë të atdheut,ku dhe betoheshin”I gjallë nuk e jap”.

Armiku i torturoj ata dimra të acarta shqiptarët,duke i rrahur,duke i lënë këmbëzbathur në borë,duke i likuiduar,shumë vdiqën por betimin nuk e shkelën,të tjerët shitën pasurinë,blenë ndonjë armë tjetër,por amanetin nuk e dorëzuan,betimi ishte”i gjallë nuk e jap”.”Pushka Amanet” është një poemë shumë e hidhur historike,por me vlera të qëndruara,për të cilën mund të shkruajmë shumë,por edhe të shkruajmë shumë e shumë,nuk do të mundeshim të flasim,ashtu si ka folur poeti ynë Hydajet Hyseni mes vargjeve të kësaj poeme të gjatë,të cilën do mundohemi të e japim në tërës

– See more at: http://www.devolli.net/poema-pushka-amanet.html#sthash.5tCkCPLN.dpuf

POEZI / POEMA “PUSHKA AMANET”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About admin

x

Check Also

 Mbështetje e fuqishme nga Amerika për Qeverinë Kurti/ Blinken sapo e tha me zë të lartë: “Kosova është partnere e palëkundur dhe e rëndësishme e SHBA-së”

Nga: Gëzim Mekuli Mbështetje e fuqishme nga Amerika për Qeverinë Kurti Sekretari...