Home / Opinion / Nesër më 03 shtator në Arban të Prizrenit përkujtohet 31 vjetori i rënjës së Dëshmorit të Kombit Aziz Kelmendi. Në ora 11:00 bëhen homazhe te varri i Heroit.

Nesër më 03 shtator në Arban të Prizrenit përkujtohet 31 vjetori i rënjës së Dëshmorit të Kombit Aziz Kelmendi. Në ora 11:00 bëhen homazhe te varri i Heroit.

Avdi Ibrahimi

 
Fotografia e Avdi Ibrahimi

 

Aziz Kelmendi figur e ndritshme kombëtare në shkatërrimin e Armatës Jugosllave
(U lind më15 Janar të vitit 1967 – ka rënë heroikisht në APJ më 03 Shtator 1987)

Është e natyrshme që historia ta bëjë punën e saj që sëcilës figure që veproi, luftoi, dhe flijoi jetën për liri e të drejta kombëtare t’i jap vendin që i takon. Ngase jetë shkrimet e tyre, të bëmat e tyre, heroizmat e tyre, luajnë rol të rëndësishëm për brezat e rinj në edukimin patriotik. Në varganin e ndritur të heronjeve tonë kombëtar, figura e Aziz Kelmendit, zë një vend të rëndësishëm në luftën antipushtuese jugosllave, e cila mbante nën robëri të egër shqiptarët e Kosovës, që i konsideronin si Krahin Autonome nën egërsin shoveniste të Serbisë, Territorin e ShqipëriKosovës poashtu e kishin ndarë edhe në Lugin te Preshevës, Medvegjës, e Bujanocit, dhe e kishin futur nën pushtimin e Serbisë, atë të Maqedonisë, e Malit të Zi, shtete këto të krijuara nga Trojet Shqiptare, dhe me shumic nga popullata shqiptare!
I gjithë populli shqiptarë që ishte ndarë padrejtësisht nga Fuqit e Mëdha nga Trungu i Shqipërisë, e që jetonin nën zgjedhën e robërisë nga Federata Jugosllave, ishin popull i shtypur, dhe konsideroheshin si qytetarë të dorës së dytë nga popujt tjerë sllave të Jugosllavisë!
Rënia e Azizit në altarin e lirisë më 03 Shtator të vitit 1987 në Parqin derisa ishte në të ashtuquajturën Armata Popullore e Jugosllavisë, siç dihet, shënoi lindjen e një heroizmi të ri, siç ishte rasti në Prekaz të Drenicës më 13 Maj 1981 Tahir e Nebih Meha, u është kundërvënë edhe më force sistemit pushtues jugosllav, babe e birë këta burra të atmëmëdheut ShqipëriKosovë, në përleshje sipas mediave jugosllave vrau 9 dhe plagosi 2 polic serbë. Si rezultat i kësaj kundëvënie nga Kulla e tyre vriten Nebih e Tahir Meha, nga forcat policore jugosllave, ishin këto vitet e rezistencës shqiptare me rëniet e tyre heroike që luftonin me forca të mëdha ushtarako dhe policore çetnike, ashtu si luftuan e ranë për liri Rexhep Mala e Nuhi Berisha, Afrim Zhitia e Fahri Fazliu, që pastaj këto forca të errëta çetnike në ushtrinë jugosllave vazhduan me vrasjen e ushtarëve shqiptarë, të cilët i kthenin në arkivole pranë familjeve shqiptare me diagnozën “Vetëvrasje”, pra ky heroizem patriotik shqiptar, përfaqësonte një shkallë të ngritur ideali për liri e të drejta kombëtare, për t’u ndarë territori dhe populli shqiptar nga krijesa artificiale e ashtuquajtura Jugosllavi, njiherit për t’u Ribashkuar me shtetin amë Shqipërinë.
Të flasësh, e të shkruash për Azizin, do të thotë, të flasësh e të shkruash për figurën e një të riu shqiptarë me idetë e Lëvizjës për Çlirim dhe bashkim kombëtare. I ushqyer nga këto ide ai u bë flamurtar i luftës për liri. Mbi të gjitha, me këtë shkrim duam t’u tregojmë, e tu kujtojmë brezave të rinj shqiptar se Aziz Kelmendi pati një jetë të shkurtër. Ai në moshën 20 vjeçare. Pra heroi ynë nuk arriti as 4 vite jetë politike e shoqërore. Me që ai i hyri veprimtarisë atdhetare qysh në moshën 16 vjeçare. Një shembull të tillë mund ta gjejmë të heroi ynë kombëtarë, te revolucionari i shquar Qemal Stafa, i cili në moshën 22 vjeçare kishte rënë në altarin e lirisë, në Luftën Antifashiste Nacionalçlirimtare.
Azizi, padyshim, është një figure e shquar në historin më të re të ShqipëriKosovës. Lavdi!

Fragment i shkurtër nga fejtoni i shkruar dhe botuar para një viti të autorit A.I.

Në ora 11:00 bëhen homazhe te varri i Heroit.

Aziz Kelmendi figur e ndritshme kombëtare në shkatërrimin e Armatës Jugosllave
(U lind më15 Janar të vitit 1967 – ka rënë heroikisht në APJ më 03 Shtator 1987)

Është e natyrshme që historia ta bëjë punën e saj që sëcilës figure që veproi, luftoi, dhe flijoi jetën për liri e të drejta kombëtare t’i jap vendin që i takon. Ngase jetë shkrimet e tyre, të bëmat e tyre, heroizmat e tyre, luajnë rol të rëndësishëm për brezat e rinj në edukimin patriotik. Në varganin e ndritur të heronjeve tonë kombëtar, figura e Aziz Kelmendit, zë një vend të rëndësishëm në luftën antipushtuese jugosllave, e cila mbante nën robëri të egër shqiptarët e Kosovës, që i konsideronin si Krahin Autonome nën egërsin shoveniste të Serbisë, Territorin e ShqipëriKosovës poashtu e kishin ndarë edhe në Lugin te Preshevës, Medvegjës, e Bujanocit, dhe e kishin futur nën pushtimin e Serbisë, atë të Maqedonisë, e Malit të Zi, shtete këto të krijuara nga Trojet Shqiptare, dhe me shumic nga popullata shqiptare!
I gjithë populli shqiptarë që ishte ndarë padrejtësisht nga Fuqit e Mëdha nga Trungu i Shqipërisë, e që jetonin nën zgjedhën e robërisë nga Federata Jugosllave, ishin popull i shtypur, dhe konsideroheshin si qytetarë të dorës së dytë nga popujt tjerë sllave të Jugosllavisë!
Rënia e Azizit në altarin e lirisë më 03 Shtator të vitit 1987 në Parqin derisa ishte në të ashtuquajturën Armata Popullore e Jugosllavisë, siç dihet, shënoi lindjen e një heroizmi të ri, siç ishte rasti në Prekaz të Drenicës më 13 Maj 1981 Tahir e Nebih Meha, u është kundërvënë edhe më force sistemit pushtues jugosllav, babe e birë këta burra të atmëmëdheut ShqipëriKosovë, në përleshje sipas mediave jugosllave vrau 9 dhe plagosi 2 polic serbë. Si rezultat i kësaj kundëvënie nga Kulla e tyre vriten Nebih e Tahir Meha, nga forcat policore jugosllave, ishin këto vitet e rezistencës shqiptare me rëniet e tyre heroike që luftonin me forca të mëdha ushtarako dhe policore çetnike, ashtu si luftuan e ranë për liri Rexhep Mala e Nuhi Berisha, Afrim Zhitia e Fahri Fazliu, që pastaj këto forca të errëta çetnike në ushtrinë jugosllave vazhduan me vrasjen e ushtarëve shqiptarë, të cilët i kthenin në arkivole pranë familjeve shqiptare me diagnozën “Vetëvrasje”, pra ky heroizem patriotik shqiptar, përfaqësonte një shkallë të ngritur ideali për liri e të drejta kombëtare, për t’u ndarë territori dhe populli shqiptar nga krijesa artificiale e ashtuquajtura Jugosllavi, njiherit për t’u Ribashkuar me shtetin amë Shqipërinë.
Të flasësh, e të shkruash për Azizin, do të thotë, të flasësh e të shkruash për figurën e një të riu shqiptarë me idetë e Lëvizjës për Çlirim dhe bashkim kombëtare. I ushqyer nga këto ide ai u bë flamurtar i luftës për liri. Mbi të gjitha, me këtë shkrim duam t’u tregojmë, e tu kujtojmë brezave të rinj shqiptar se Aziz Kelmendi pati një jetë të shkurtër. Ai në moshën 20 vjeçare. Pra heroi ynë nuk arriti as 4 vite jetë politike e shoqërore. Me që ai i hyri veprimtarisë atdhetare qysh në moshën 16 vjeçare. Një shembull të tillë mund ta gjejmë të heroi ynë kombëtarë, te revolucionari i shquar Qemal Stafa, i cili në moshën 22 vjeçare kishte rënë në altarin e lirisë, në Luftën Antifashiste Nacionalçlirimtare.
Azizi, padyshim, është një figure e shquar në historin më të re të ShqipëriKosovës. Lavdi!

Fragment i shkurtër nga fejtoni i shkruar dhe botuar para një viti të autorit A.I

About admin

x

Check Also

SI TË ELIMINOHEN MOSMARRËVESHJET DHE PENGESAT MES POPUJVE DHE SHTETEVE BALLKANIKE PËR HAPJEN E PERSPEKTIVËS EVROPIANE DHE EUROATLANTIKE TË TYRE

Shkruan: Dr. Abdulla Mehmeti 12 gusht 2022 A k t u a...