Home / Histori / Na ishte një herë…Mali i Zi mbushur me Shqiptar

Na ishte një herë…Mali i Zi mbushur me Shqiptar

Nga Xhelil ARIFI 

– Nuk është se është rrokatur dikush nga kryet dhe është sharlatan nga “profesioni” dhe ju ka tekë të promovoj diçka inegzistente dhe të paarsyeshme,duke na bombarduar neve për çdo ditë me folklor historiko arkeologjik,por janë këta njerëz që po shfrytëzojnë mundësitë e sotme edhe teknologjike dhe dëshirën e tyre të madhe për të na e dëshmuar neve dhe të tjerëve se sa të mdhenj ishim e sa të vegjël kemi ngelur.Pse,shumë nga ne e dimë përse e shumë nga ne e injorojmë edhe shumë nga ne edhe e mohojmë,por një gjë është e sigurtë;ishin të tjerët që lanë gjurmët e kohës,përmes fotografisë apo shkrimeve nga koha e atëhershme dhe ne sapo kemi filluar ti zbulojmë dhe identifikojmë.Se kanë të drejtë këta “të çmendur” dëshmojnë edhe këto foto “me plot shqiptar” nga vise nga Mali i Zi i fillim viteve 1900-shek XX!Më saktësisht 1904-1912,vise ku tani më nuk flitet shqip!

Fotot nga Hugo Grothe

MARKET, PODGORITZA.

Treg në Podgoricë

shqipt-nga-mal-i-zi-1912

Luftëtarë shqiptar nga Mali i Zi

 

BAKER'S SHOP, RIJEKA

Furrë Buke në Podgoricë

 

podgorica 1912

Dy Vajza-Femëra shqiptare në Podgoricë -1912

 

bari i vjeter 1912

Tivari i vjetër-1912

A nuk flasin fotot/pamjet  sa njëmijë fjalë?

About admin

x

Check Also

BALLKANI PERËNDIMOR NË KTHETRAT E TERRORIT RUSOMADH TË SERBISË DHE MANIREVE TË EVROPËS SË VETËMJAFTUESHME

Dr. Abdulla Mehmeti A n a l i z ë Zhvillimet e...