Home / Të ndryshme / Libri “Polemika, intervista, debate dhe letra” të autorit Xhemil Zeqiri

Libri “Polemika, intervista, debate dhe letra” të autorit Xhemil Zeqiri

Kritika letrare

Billedresultat for mIRSAD KUTELI

 Nga shkrimtari Mirsad Kuteli 

Libër që sjell dëshmi për shqiptarët

 

Autori i librit “Polemika, intervista, debate dhe letra”, Xhemil Zeqiri, shquhet për krijimtarinë e tij letrare me motive të atdhedashurisë.

Zeqiri lindi në Tetovë. Një kohë të gjatë veproi ilegalisht. Është themelues i disa organizatave, posaçërisht jashtë vendlindjes. Kontribuoi për sensibilizimin e opinionit ndërkombëtar nëpërmjet letrave, polemikave, debateve dhe intervistave të ndryshme, një pjesë e të cilave janë të botuara në këtë libër.

Libri më tepër është prezantim faktesh dhe të dhënash, që mund të shërbejnë si dëshmi për publikun.

Autori preokupohet me statusin e përgjithshëm të shqiptarëve kudo që jetojnë, në veçanti të shqiptarëve të Kosovës.

Ai shpesh nuk pajtohet edhe me liderët e Shqipërisë dhe atë e shpreh hapur nëpërmjet letrave që ua dërgon autoriteteve më të larta.

Libri ofron edhe fotografi dhe skica të ndryshme, duke paraqitur në mënyrë konkrete ngjarjet që kanë ndodhur.

Në letrat e tij, Zeqiri polemizon jo vetëm me shqiptarët, por edhe me ndërkombëtarët.

Pikëpamjet e autorit janë të qarta dhe ai i shpreh në mënyrë të prerë. Ai nuk bën koncesione për çështje madhore, siç është pavarësia e Kosovës dhe bashkimi i kombit shqiptar.

Autori paraqet realitetin dhe assesi nuk bën prejudikime politike apo të ndonjë natyre tjetër. Po ashtu, ai publikon edhe intervistat e tij dhënë medieve të ndryshme botërore, lidhur me diskriminimin e shqiptarëve të Maqedonisë. Pra, ashtu si e çdo shkrimtari tjetër nuk mund ta evitojë dashurinë për vendlindjen.

Vepra shpërfaq të gjitha çapitjet e autorit që i bë në forma të ndryshme vetëm e vetëm që shqiptarët të jetojnë të lirë, e të bashkuar, ashtu sikur kanë qenë të bashkuar natyrshëm. Siç edhe shumë bashkëmendimtarë të autorit, bashkimin e tillë e quajnë Shqipëri Natyrale, duke ju kundërvënë kështu tendencave dhe aluzioneve të armiqve rreth terminologjive të ndryshme që i kanë etiketuar shqiptarët dhe atdheun e tyre.

Prishtinë 2012

About admin

x

Check Also

Prof. Farudin Hoxha: Si i ndërtoi Shqipëria 650 diga në të gjithë vendin dikur

INTERVISTA/ Akademiku Farudin Hoxha, parashtron rrezikun që mund të vijë nga amortizimi ...