Home / Histori / Gjenocidi i malazezëve ndaj shqiptarëve! Ja krimet e Malit të Zi

Gjenocidi i malazezëve ndaj shqiptarëve! Ja krimet e Malit të Zi

Kosova nuk ka punë në Gjykatën Ndërkombëtare të Hagës vetëm me Serbinë. Në shumicën e masakrave të kryera ndaj shqiptarëve, e në disa prej tyre të vërtetuara nga studiues se janë krime të gjenocidit, është jo vetëm i përfshirë, por edhe aktor kryesor Mali i Zi.

Mali i Zi ka marrë pjesë edhe në krimin dhe gjenocidin e kryer nga Jugosllavia në luftën e fundit në Kosovë, pasi ushtria ishte e përbërë nga serbët dhe malazezët, përkatësisht nga dy repubikat respektive. Mali i Zi e kishte të drejtën e plotë të sovranitetit, në bazë të të cilit edhe vendosi pas luftës të ndahej nga Serbia. Mali i Zi është ndarë nga Serbia, por jo edhe nga krimet dhe gjenocidi i kryer në Kosovë.

E vërteta është se Mali i Zi përherë është trajtuar miqësisht nga shqiptarët, por që nga krijimi i prinncipatës së Malit të Zi dhe më vonë shtetit malazias, shqiptarët ishin viktima të terrorit të përhershëm malazez, si në fund të shekullit të XIX, pas Kongresit të Berlinit (1878), me vendimet e të cilit mori mijëra kilometra katrorë, pavarësisht se e humbi luftën me shqiptarët, si për Tivarin, Ulqinin, Plavën, Gucinë etj., të cilat me forcën ushtarake europiane Britani, Gjermani, Francë, Rusi, por edhe me Perandorinë osmane, i detyruan shqiptarët t’ia dorëzojnë territorin Malit të Zi.

Prandaj, sot që jemi të lirë nuk kemi asnjë arsye ti dorëzojmë territor Malit të Zi edhe 82.3 km katror, por Mali i Zi dhe bashkësia ndërkombëtare të na lutet që tani për tani mos t’ia kërkojmë kthimin e këtyre territoreve të okupuara padrejtësisht me vendime të gabuara të Europës me Rusinë, me pasoja gjenocidale dhe etnocidi për shqiptarët!

Dhe këto informacione do të duhej tia dorëzonte ambasadave Qeveria e Kosovës dhe Ministria e Jashtme veçmas, që dëshmojnë jo miqësinë e malazezve, por armiqësinë mizore të malazezve ndaj shqiptarëve.

Mali i Zi mban përgjegjësinë edhe për shkatërrimin e plotë të Shkodrës, qytetin të vjetër nën kalanë e Rozafatit, duke e zhdukur tërësisht, ndërsa mund ta përfyrosh vetëm në një punim topografik të qytetit të vjetër, që gjendet në muzeun e kalasë.

Nga 235 fshatra shqiptare me 1913-1914 malazezët i dogjën 102 fshatra

“Serbia dhe Mali i Zi gjate vitit 1913-1914 dogjen e rrafshuan 235 fshatra shqiptare, 133 serbet e 102 malazezet”.ç34] Leo Freundlich, shkruan: “Mijera e mijera burra, femra, pleq e femije te vrare e te mbytur me te therrura, fshatra te djegura dhe shtepi te plaçkitura, grate dhe vajzat e çnjerezuara, nje vend i shkreteruar, i plaçkitur, i lare me gjak i turperuar, deshmon se serbet ne Shqiperi nuk hyne si çlirimtare, por si vrases te shqiptareve… Fshatra te panumerta u rrafshuan me toke, u masakruan njerez te panumert ne menyren me shtazarake. Vendi, ku gjeneratat e zellshme te shqiptareve te varfer, krijuan atdheun e tyre, u shnderrua ne grumbuj germadhash. Nje popull i tere u kryqezua me gjak dhe Evropa hesht….”ç35] M. Edit Durham, shkruan me 1913: “Ne Shale, myslimanet ose duhet te pagezoheshin ose do te mbyteshin. Nje njeri nga Peja rrefente: “Çdo dite telalli therret neper rruge: – Qeveria do te pushkatoje sot nja dhjete vete! Asnjeri nuk di se cilet jane keta njerez dhe perse vriten. I shpiejne perpara nje grope qe do te jete varri i tyre. Pastaj 12 ushtare shtijene mbi ta derisa bien per dhe. Atyre u hidhet dheu persiper, pa marre parasysh se jane gjalle apo te vdekur. Njerezit hidhen ne ujin e akullte te lumit, e pastaj detyrohen te qendrojne prane prushti te zjarrit deri te kerkojne meshire. Dhe çmimi per te gjithe kete ishte te kthyerit ne fene e krishtere. Shume nga keta qe ishin pagezuar ne tmerr, vinin tek une”.ç36] Krahas metodave te gjenocidit, vrasjeve, djegieve, rrenimeve te vendbanimeve etj. shqiptare, filloi edhe procesi i serbizimit te trevave shqiptare te pushtuara dhe te roberuara, perkatesisht kolonizimi i trevave shqiptare me elementin serb e malazez. Çrrenjosja e autoktoneve shqiptare dhe rrenjosja e ardhacakeve serbe, perbente nje proçes te gershetuar, te organizuar e te drejtuar nga Beogradi. Proces i shpopullimit te shqiptareve dhe popullimi me kolone serbe e malazeze dhe proces i shpronesimit te shqiptareve dhe pronesimit te koloneve.

Dëbimi dhe shpërngulja e 600 mijë shqiptarëve 1912-1915

Ky proces gjenocidal ndaj popullates shqiptare u shoqerua me debimin e tyre ne Turqi e ne Shqiperi. Sipas disa vleresimeve ne periudhen ndermjet viteve 1912-1914 ne Turqi u shperngulen rreth 500.000 njerez.
Ndersa, vetem nga Kosova prej vitit 1913-1915 per te shpetuar koken nga gjenocidi shteteror serbomalazez u detyruan te shperngulen me se 120.000 shqiptare.ç38] Ne anen tjeter nje numer prej mijera koloneve u vendos ne trevat e Kosoves, posaçerisht ne tokat e shqiptareve te ikur nga atdheu per shkak te dhunes e terrorit. Sipas disa shenimeve, organet serbe sollen ne Kosove rreth 20 mije serbe, shumica e tyre kriminele. Ata u vune ne funksion te grindjeve dhe te konflikteve ndernacionale, duke u rekrutuar ne xhandarmeri dhe ne provokatore ndaj shqiptareve. Ndersa, ne ate pjese te Kosoves, ku okupator ishte Mali i Zi, nepermjet “Ligjit special per kolonizim”, ne pronat shqiptare ne Peje e ne Gjakove u vendosen rreth 6000 kolone malazeze.ç39] Keto toka pushteti menjehere ose gjate kohes se Mbreterise jugosllave ato i pronesoi ne duar te ardhacakeve, keshtu duke ndryshuar ne mase te madhe gjendje kadastrale te pronareve faktik te tokave.

Mali i Zi u rrit pas Konferencës së Londrës u rrit për 62%, e popullsia për 100%

Keto pushtime u justifikuan ne konferencen e ambasadoreve te mbajtur ne Londer ne vitin 1913, ku jashte shtetit shqiptare te shpallur me 28 Nentor 1912, mbeten pjesa derrmuese e tokave shqiptare, si Kosova, Kosova Lindore, Maqedonia Perendimore, pjese te Malit te Zi, Çameria etj. Shteti shqiptare u cungua. Nga 90.270 km² (Vilajeti i Kosoves me 32.900 km², Vilajeti i Shkodres me 10.270 km², Vilajeti i Manastirit me 28.500 km² dhe Vilajeti i Janines me 17.900 km²) u perfshine vetem 28.500 km² apo 32,24% te teresise etnike te tokave shqiptare, tregon qarte per padrejtesine qe i behej kombit shqiptare qysh atehere. Njeherit, ne saje te okupimit te tokave shqiptare, shtetet fqinje rriten territoret e tyre ne keto permasa: Serbia zgjeroi territorin e vet per 82% dhe popullsine per 55%, Mali i Zi territorin per 62% dhe popullsine per 100%, Bullgaria territorin per 29% dhe popullsine per 3%, ndersa Greqia territorin per 68% dhe numrin e banoreve per 67%. Prandaj, me pushtimin e 67,79% te territorit shqiptar, u be zgjerimi i territoreve te

Kosova ta padisë Malin e Zi për gjenocidin ndaj shqiptarëve! Ja krimet makabre

Kosova nuk ka punë në Gjykatën Ndërkombëtare të Hagës vetëm me Serbinë. Në shumicën e masakrave të kryera ndaj shqiptarëve, e në disa prej tyre të vërtetuara nga studiues se janë krime të gjenocidit, është jo vetëm i përfshirë, por edhe aktor kryesor Mali i Zi.

Mali i Zi ka marrë pjesë edhe në krimin dhe gjenocidin e kryer nga Jugosllavia në luftën e fundit në Kosovë, pasi ushtria ishte e përbërë nga serbët dhe malazezët, përkatësisht nga dy repubikat respektive. Mali i Zi e kishte të drejtën e plotë të sovranitetit, në bazë të të cilit edhe vendosi pas luftës të ndahej nga Serbia. Mali i Zi është ndarë nga Serbia, por jo edhe nga krimet dhe gjenocidi i kryer në Kosovë.

About admin

x

Check Also

Shqiptarët e Afganistanit, pasardhësit e ilirëve që jetojnë mes këngëve dhe valleve tradicionale

/Huazuar nga Portali Mekulipress.com/ Kemi të bëjmë me një rast unik të...