Duke shetitur nëpër Turqi e gjeta historinë tonë

(Pjesa e parë)

Shkruan: Fahri XHARRA

Dikur ishin grekët që e mohonin të kaluarën tonë, pastaj Roma, pastaj Bizanti, pastaj Turku Osman, pastaj Serbi dhe prap Serbia.

Për serbët dhe grekët, shqiptarët dhe hapësira e tyre duhej të copëtohej me arsyetimin se se ata me pranimin e islamit ( thuaja se të gjithë ?) ishin kthyer në instrument të Parandorisë Osmane dhe që paraqitnin rrezik për krishterimin europian. ( vitet kur na detyruan te largohemi nga ajo pjesë e Dardanisë )

“Ky qëndrim irritues me Dardanët, Ilirët, Maqedonasit, Epirotët dhe të tjerët si eksponentë të parë dhe kryesor të faktorit pellazg jashtë dukjes “si barbarë “, që do t´ua përcaktojnë atyre ardhësit Grekë, sipas të gjitha gjasave diku nga fillimet e shek.VIII-të para Kr., Dardanët dhe Dardaninë e më këte edhe Kosovën e tanishme si pjesë e pandashme e historisë dhe historisë shqiptare, e kthen në epiqendër të njerit nga zhvillimet kyqe të historisë së antikuitetit, dhe se, me këte, ajo që është parë si vazhdimësi ilire-shqiptare, jo vetëm që nuk vihet në dyshim, por me një koherencë mbi katër mijë vjeçare, fuqizohet dhe kështu një pikëpamje shpesh e diskutueshme fiton themelet e së përherëshmes.(Jusuf Buxhovi “ Kosova” )”

Por të flasim por të flasim për një histori më të largët atëherë kur nuk kishte as grek e as romak , as turk e as sllav andej pari . Do të flasim për një kohë aq të largët në histori , sa që shumicës prej nesh nuk na ështe e panjohur. Do të flasim për një kohë që e shkruar ishte vetëm në duar të spekulatorëve të historisë ; por për ne shqiptarët e ketyre 400- 500 vjetëve të fundit as që “egsistonte “

Ne jemi mësuar që këto vend t`i njofim si Turqi , Turqi të sultanëve, Turqi të “dumbabës” , Turqi të pejgamerëve osman e hiq më tepër . Na kishin hutuar , na kishin mashtruar , na kishin mbyllur sytë;

“Populli i dëbuar, që është populli shqiptar, duhej të dëbohej me forcë, me ndarje, me shpërngulje, me denatyrim, duke provuar të gjitha mënyrat.

Madje për parantezë: gjuha shqipe në Europë është e vetmja gjuhë e ndaluar me ligj për shekuj të tërë. Nuk ka një gjuhë tjetër indoevropiane që është e ndaluar si shqipja dhe kjo ende nuk është shpjeguar nga historiografia shqiptare“, Dhe me këtë qëndrim antishqiptar me shekuj, sit ë kishim mundësi të dinim së paku se kush ishte në ato toka

“turke” para osmanlive( selgukëve ) . Shikoni këta që i përmenda kanë ardhur andej pari, pas shek të 11-të (pas Kr.)

Por unë në një seri per 3 shkrimesh , do të ju njoftoj me do gjurmë që ende gjenden në Turqinë e sotme Këto foto dhe pak spjegime rreth tyre janë nga burimet turke . Paramendoni këto teritore

ish -dardane ,hitite, frigje ( Thejsht pellazge) se çfarë tmerrri kanë kaluar gjatë historisë shumë gjatë.

Se sa rrenime janë bër nga grekët Dorik, Roma , Bizanti dhe mos të flasim për ato nga osmanlitë dhe selgjukët; por prapë se prapë gjinden ende fakte që nuk kanë mundur të mëshefen .

Turku i “bekuar” na thoshte ndërroni historinë kurse gjetjet e lashta arkeologjike në ato toka i ruan me xhelozi për qellime “turistike .

Frigjia shkëmbore e rrethit të Ankarasë ( Gordion.Afyonkarhisar dhe Yusef farm ) është Zemra e frigjëve , e Cilivilizimit Frigas (Created by processing the Phrygian way Frigyalıların rocks are glorious monuments; Roman, Byzantine and Seljuk civilization is intertwined with the nature of the original works of the Phrygian is filled with its unique beauties of the Valleys. ) Pra ketu po thot se është trashëgimi e civilizimeve Romake, Bizantine dhe Selxhuke .

Kush ishin Frigjët ? ne e dijmë ,por Turku nuk e thot .

Muzeu në qiell të hapur i Gaziantepes

Afër qytetit Islahije , gjenden gjurmet hitite . Po cilët ishin hititët ? Kush të e tregon ? Një histori e largët dhe verbuese për “osmanikët” e sotit / Nuk flet kush askush , dhe historia flenë e qetë në tokat e sotme turke (Flasin turqit : The open-air museum under the direction of the Ministry of culture and tourism, is located in the floor for the first time in 1890 at Zincirli Yesemek (ancient sam’al) digging Felix Von Lusvhan. Yesemek was discovered during excavations in 1958 – 1961, between the years of Prof. Dr. Bahadır Alkım and executed by a team headed by close to 200 statues were uncovered. Then Ibrahim Tay by archaeological excavations conducted nearly 300 sculptures and sculptural outline revealed. On top of that, making Gaziantep Museum Directorate of landscaping in the open air museum. )

Muzeu i Jesemekut i ka mbi 3oo skulptuara nën qiell të hapur : Sfinga, Luaj Perendi te ndryshem , dhe fragmente të ndryshme arkitektonike . ( Today the Yesemek open air museum, over 300 sculptures exhibited in the draft. Also here is the Sphinx, Lions, a variety of gods, animals, and architectural fragments.)

Vëlleu i madh turk askund nuk e spjegondrejt historinë , së paku të thoshte të parët e shqiptarëve të sotëm. Jo , jo , dhe jo !

Muzeu nen qiell te hapur

Manastiri Kushtul ne rrethin e Trabzonit

Trabzoni , dhe rrethina e tij janë të banuar edhe sot nga shqiptarët e viseve shqiptare që këto 100 vitet e fundit u bartën me dhunë. Ata u dhunuan ,përseri në tokat e para të parëve të tyre si gjithkund nëpër Anadoll ashtu edhe në Trabzon.Por shqiptarët e atyhit , sot nuk guxojnë të dijnë që Manastiri i Kushtulit ishte nga viti 752, pataj i rindërtuar në 1393 , dhe përfundimish i lënë pas dore deri në vitin 1904.

Eshtë i mrekullueshem për ta parë , thonë burimet turke (Tourism is of importance to a monastery.

Ishte Manstir dhe mbete Manastir. Ndoshta serbët e gjejnë se ata e kisjhin pasë ndertuar; se ne shqiptarët nuk guxojmë të flasim ,por edhe kur guxojmë mu atëherë nuk duam.