Home / Histori (page 9)

Histori

1956, Enver Hoxha: Jugosllavët duan agjenci detare në Durrës, s’ua japim!

July 13, 2020  Nga Thanas Mustaqi Legata jugosllave në Tiranë ka kërkuar hapjen e një agjencie detare në Durrës, bënte të ditur Enver Hoxha, sipas një kabllogrami të 9 korrikut 1956 të ambasadorit sovjetik në Tiranë. Në përmbledhjen me dokumente ...

Read More »

Në arkivat e Vatikanit, 5 shekuj është shkruar shqip!

Në vitet 1600-‘700 janë përgatitur 206 shqiptarë në studimin e shqipes në Kolegjin Ilirik të Loretos dhe të Fermos në Itali, i cili qëndroi i hapur deri në vitin 1746. “Arbënor i dashur, këtë gramatikën e shkrova për zotninë tënde”….. ...

Read More »

Turqit e ndërtuan Çele-Kullën me 952 kafka shqiptarësh! Kryengritjes i printe Gjergj Pjetri.

 Nga, Riza Krasniqi shqiptaret Pinjolli i fisit të Kelmendit, Gjergj Pjetri, udhëhoqi kryengritjen e të krishterëve kundër Perandorisë Osmane në territorin e sotëm të Serbisë. Për ta ndëshkuar kryeneçësinë e tij, pushtuesit turq bënë hakmarrje të tmerrshme kundër shqiptarëve ortodoks(vranë ...

Read More »

Gjergj Pula, lajmëtar dhe frymëzues i luftës revolucionare kundër sundimit të huaj në Maqedoni (Lufta revolucionare në Maqedoni në fund të shek. XIX dhe fillim të shek.

Abdulla Mehmeti  Tetovë, 23,10, 2020 (Lufta revolucionare në Maqedoni në fund të shek. XIX dhe fillim të shek. XX është frymëzuar dhe organizuar nga Bullgaria për rikthimin e pretendimeve të saj territoriale sipas Traktatit të Shën Stefanit, me ndihmën e ...

Read More »

MARRËVESHJA ANTIKOMBËTARE E AHMET ZOGUT!

  Shkruan: Dr. Shyqyri HYSI Tiranë, 2 shtator 2008 Ahmet Zogu – Nikolla Pashiç Gjatë rrjedhave të historisë së njerëzimit dhe historisë sonë kombëtare njihen disa marrëveshje të fshehta, të cilat për publikun e gjerë janë marrë vesh pas shumë ...

Read More »

BESNIK IMERI: PIRRUA I EPIRIT NJË HERO LEGJENDAR I LËNË NË HARESË

Vlorë, 19 tetor 2020: Për Pirron e Epirit flet gjithë bota, dhe kuptohet flasim edhe ne shqiptarët. Por nëqoftëse bota flet për Pirron e Epirit, ashtu siç flet për Aleksandrin, për Hanibalin për Jul Qezarin; ne shqiptarët, që zakonisht shkojmë ...

Read More »

TYMNAJA E HISTORISË SË PUSHTUESVE NUK E ZHBËN KALANË E HISTORISË SHQIPTARE

 Shkruan Akademik ,  Abdulla Mehmeti Cilat nga këto figura historike me përmasa botërore mund t’u duken grekë apo sllavë?! Shpeshherë, ne që shkruajmë për të kaluarën e lashtë të shqiptarëve, keqkuptohemi, kritikohemi dhe qortohemi, kinse për teprimet ndaj këtyre çështjeve, ...

Read More »

HISTORIA E LASHTË E ILIRIKUT FLET VETËM SHQIP

Abdulla Mehmeti Pse nuk e vranë mendjen studiuesit shqiptarë, si ndodhi që themelet e “shtetit” serb (Rasa-Rashka), kishat dhe manastiret më të hershëm, ato që bota sllave i konsideron djep të kulturës, shkrim-leximit dhe besimit fetar të tyre, të gjitha ...

Read More »

GJENETIKA E VETËSHKATËRRIMIT NDËR POPUJT E LASHTË

Abdulla Mehmeti Shkenca ende nuk ka dhënë shpjegime të mjaftueshme, pse mbi territoret e njëjta të Ilirisë së lashtë u ngritën perandoritë e mëvonshme, më të mëdha të kohës, sidomos Perandoria e Romës Lindore dhe Perandoria Osmane, të cilat së ...

Read More »

ARKEOLOGJIA ZYRTARE ITALIANE SHKATËRRON TEMPUJT ETRUSKË…PËR TA MOHUAR ORIGJINËN, SHQIPTARE

 11 Tetor, 2020   (POR NUK MUND TA SHKATËRROJNË GJUHËN ITALIANE, QË RRJEDH NGA GEGËRISHTJA… Monte Landro, një nga tempujt më të mëdhenj të njohur etrusk….. Giovanni Feo – NGRE ZERIN E PROTESTES JA SHKRIMI PERKTHEYER NE SHQIP…. Gjatë vitit 2011, Marco Morucci, ...

Read More »