Home / Histori (page 8)

Histori

Ky djalë i ri që është në këtë foto quhej – quhet Safet Boletini.

Ishte njëri ndër stërnipërit e Isa Boletinit. Jetonte në Gjermani dhe, si e gjithë familja e tij, iu bashkua Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Para se të nisej për në luftë erdhi të më takonte në shtëpinë ku banoja dhe pastaj, ...

Read More »

BINÇË- VITI KJO ËSHTË E VËRTETA E BETEJËS SË DARDANISË MË 1389 E JO SIÇ THUHET BETEJA U ZHVILLUA NË FUSHË KOSOVË PA VARRE

Feri Arifi Të gjith bota mbar ta di se Beteja e parë e Dardanisë( Kosovës) u zhvillua në afërsi të Malit Zi të Shkupit, në fshatin Binçë të Vitisë më 28 qershor 1389. E jo siç jemi mësuar me genjeshtra ...

Read More »

Konferenca e Paqes në Parisë u mbajtë 29 korrik deri 15 shtator 1946!

 Shkruan, Feim Ruka 7 Nëntor 2020 Enver Hoxha kryeministër, më 30 gusht 1946 duke diskutuar në Konferencën e Paqes në Paris. Enver Hoxha demaskoj kërkesën e delegacionit grek për rishikim të Kufijve në Ballkan. “ Ne jemi paqedashës, por ne nuk ...

Read More »

ILLYRICUM MAGNUM – ILIRIA E MADHE, JO PERANDORIA SERBE E CAR DUSHANIT

Abdulla Mehmeti Për rilexim dhe reflektim 1. Mbretëria e Car Dushanit* të vetëshpallur, e cila nuk ka mbijetuar më tepër se 25 vjet (1346-1371), nga shkenca dhe bota Perëndimore është quajtur – Illyricum Magnum. Pse nga historiografia shqiptare ende njihet ...

Read More »

STRUGA MË 8 NËNTOR 44 !

Shkruan;  Medai Shaholli (nga kalendari i ngjarjeve dhe datave) Si sot më 8 nëntor të vitit 1944, Struga me rrethin do të çlirohet nga partizanët e brigadës së shtatë shqiptare prej okupatorëve nazistë të cilët më parë na kishin ngritur ...

Read More »

ÇFARË THA PËR SHQIPTARËT DEPUTETI SERB DRAGISA LAPCEVIC, MË 6 SHKURT 1914?

 ISMET AZIZI 6-shkurt-1914_ Dragutin Dragisa Lapcevic (1867–1939) ishte politikan, gazetar dhe historian serb. Ishte edhe kryetari i parë i Partisë Socialdemokrate të Serbisë dhe deputet në Parlamentin e Kuvendit të Serbisë dhe se si shqiptarët janë ata që kanë ndihmuar ...

Read More »

SI U NDRYSHUA EMRI I GADISHULLIT ILIRIK NË GADISHULLI BALLKANIK

Abdulla Mehmeti 03,11, 2020 Të mësojmë së bashku August Cojne/Johann August Zeune, profesor gjerman i gjeografisë dhe i gjuhës gjermane, i cili për herë të parë e përdori në literaturën shkencore emrin Gadishulli Ballkanik, në vitin 1808. Gadishulli Ilirik/Gadishulli i ...

Read More »

A e dini çfarë nënkupton termi Levant?

Abdulla Mehmeti LEVANTI Levanti nënkupton shprehje gjeografike, kuptimin e të cilit shumë studiues, sidomos shqiptarë, e lidhin me domethënien e kësaj fjale nga italishtja: levante – lindje, agim. Me këtë term përfshihen në kuptimin e gjerë shtetet në lindje të ...

Read More »

PËR EMRAT E LASHTË TË QYTETEVE: PELLA, PELION – PELIUM

 Shkrun,  Akademik Abdulla Mehmeti (1.XI.2020) Emri më i moçëm i qytetit në afërsi të Pogradecit* nuk ka qenë Enkeliana-Enkelea-Enkeleda, por qyteti Pelion – Pelium apo Pella. Sipas Enciklopedisë Gjermane, Enkelejtë (latinisht: Encheleae, greqisht: Εγχελιοι, përkthehet Enchelioi, shqip: Enkelejtë), ishin një ...

Read More »

Gjenerali i lavdishëm i Ushtrisë Nacionalçlirimtare “Hero i Popullit”, Shefqet Peçi

22 qershor 2018  ·    (Me rastin e përvjetorit të lindjes) Picari gjatë shekujve ka nxjerrë trima e trimëresha, luftëtarë e udhëheqës të shquar. Trimëritë e zgjuarsia e Çelo Picarit, e Veliko Jaçes janë bërë legjenda në popullin e krahinës së Kurveleshit, i ...

Read More »