Home / Histori (page 5)

Histori

Gëzuar Festat e Nëntorit! 

      shkruan; Sejdi Veseli  Nëntor 2020  –Përvjetorin ngritjes së Flamurit të Kastriotëve në Krujën e çliruar nga pushtuesit otoman;  –Përvjetori i shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë Natyrale;  –Përvjetorin e çlirimit përfundimtarë nga pushtuesit nazi-fashist;  –Përvjetori i daljes publike të  ...

Read More »

Gatishmëria e ushtrisë, për 72 orë 750 mijë ushtarë “nën armë”!

I Pa mposhturi ne epokën më të egër të njerzimit. Shqiptari Enver Hoxha. Strukturat ushtarake e viteve ‘80 lejonte që për 72 orët e para, të mund të bëheshin gati për luftë të paktën 750 mijë njerëz. Nëse lufta do ...

Read More »

Liria ka vlerë kombetare UÇK-në

Nga  ditari! Shkruan: Avdi Ibrahimi Në mbarim të gushtit, ku mbretëronte vapë e tmerrshme, Çlirimtari doli në buzëmbrëmje pranë lumit mbi fshatin Dielljoni të freskohej paksa ngase ishte lodhur duke mbledhur kanaqe rrugëve dhe sa here që ulej aty te ...

Read More »

Manastiri ka qenë qytet shqiptar!

Marin MEMA Nuk dua ti jap pergjigje (do u kushtoj vetem pak rradhe per korrektesi) kerrkujt aq me pak gazetes me te madhe ne Maqedoni “Dnevnik” qe serishmi edhe pas emisionit per qytetin e Manastirit me ka sulmuar ne faqet ...

Read More »

  ALFABETI I GJUHËS SHQIPE – KONGRESI I MANASTIRIT

Shkruan;Xhelal Zejneli Tetovë 21, 11,2020 Shqipja e shkruar dokumentohet që nga shekulli XIV me alfabetin latin. shkronja cirilike. Po këtë alfabet, të plotësuar me ndonjë shenjë greke, e përdorën edhe shkrimtarët arbëreshë. Duke qenë se  greqishtja përdorej si gjuhë e kishës ortodokse, shqipja u ...

Read More »

BETEJA E SLLATINËS-NAM QË MERR DHENË

Shkruan; Syrja Etemi Sllatin,18-11-2020 (Me rastin e 105 vjetorit të kryengritjes të shqiptarëve të krahut verilindor të Tetovës kundër pushtuesit serb). …Se ç’u mashtrua një çinovnik me emrin Nikolla Jorgovanoviç me hordhitë e tij duke iu afrua Tokave të Pollogut, ...

Read More »

MARRËVESHJA TURKO – SERBE E VITIT 1938: SA PARA I’A JEPTE SERBIA TURQISË PËR DËBIMIN E SHQIPTARËVE

   E hartuar në gjuhën frënge në vitin 1938. Në vitin 1938 qeveria e mbretërisë jugosllave ka nënshkruar një konventë me qeverinë e Republikës së Turqisë për emigrimin e popullatës turke (në të vërtet ishte fjala për shpërnguljen e popullsisë ...

Read More »

Ky djalë i ri që është në këtë foto quhej – quhet Safet Boletini.

Ishte njëri ndër stërnipërit e Isa Boletinit. Jetonte në Gjermani dhe, si e gjithë familja e tij, iu bashkua Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Para se të nisej për në luftë erdhi të më takonte në shtëpinë ku banoja dhe pastaj, ...

Read More »

BINÇË- VITI KJO ËSHTË E VËRTETA E BETEJËS SË DARDANISË MË 1389 E JO SIÇ THUHET BETEJA U ZHVILLUA NË FUSHË KOSOVË PA VARRE

Feri Arifi Të gjith bota mbar ta di se Beteja e parë e Dardanisë( Kosovës) u zhvillua në afërsi të Malit Zi të Shkupit, në fshatin Binçë të Vitisë më 28 qershor 1389. E jo siç jemi mësuar me genjeshtra ...

Read More »

Konferenca e Paqes në Parisë u mbajtë 29 korrik deri 15 shtator 1946!

 Shkruan, Feim Ruka 7 Nëntor 2020 Enver Hoxha kryeministër, më 30 gusht 1946 duke diskutuar në Konferencën e Paqes në Paris. Enver Hoxha demaskoj kërkesën e delegacionit grek për rishikim të Kufijve në Ballkan. “ Ne jemi paqedashës, por ne nuk ...

Read More »