Home / Histori (page 31)

Histori

Harta e parë europiane u bë nga ilirët, në gjuhën ilire… në vitin 500 para erës sonë (FOTO)

Realiteti2 Realitetii2August 10, 20190 Kjo eshte harte gjeografike Mesape Kjo gjetje, qe do te kete qene tjegull rrethore prej se ciles na eshte ruajtur vetem 1/6 e permbajtjes se saj, ka nje shkrim nga me interesantet, ne fakt: – ajo ...

Read More »

Revista britanike për rolin e rusëve në ngritjen e Ahmet Zogut

Gusht 11, 2019 Nga: Thanas Mustaqi Një faqe e plotë e gazetës së ilustruar të përjavshme britanike “The Graphic” (17 janar 1925), ka në qendër një ngjarje të bujshme: rrëzimin e qeverisë së Fan Nolit nga forcat mercenare ruse në ...

Read More »

Ja dekreti i sulltanit për ndalimin e shqipes (dokument)

 2017-09-04 DOSSIER Ndalesat e Perandorisë Osmane për gjuhën shqipe kishin filluar qysh në fund të shekullit të tetëmbëdhjetë. Kështu bën të ditur një dokument i nxjerrë nga arkivat greke nga profesori i historisë në Universitetin e Tetovës Arben Llalla, njofton Konica.al. ...

Read More »

EPIKA E SHPËRNGULJES SË KRAJANËVE NË ZARË TË DALMACISË. FAKTET DHE DËSHMITË E KËSAJ “GOLGOTHE”

HISTORI July 10, 2017 – Comments Off on Epika e shpërnguljes së Krajanëve në Zarë të Dalmacisë. Faktet dhe dëshmitë e kësaj “Golgothe” Nga Hajrudin S. Muja Me shpënguljen e krajanëve në Zarë të Dalmacisë, janë marrë studjues të ndryshëm, si: S.G. Weningrand, C. ...

Read More »

Sulmet greke më 2 gusht 1949 dhe Lufta për mbrojtjen e kufijve të Shqipërisë

Histori   11 Gusht 2019 Sulmet greke më 2 gusht 1949 dhe Lufta për mbrojtjen e kufijve të Shqipërisë Nga Isuf B.Bajrami Për qëllimet e tyre agresive apo pretendimet territoriale ndaj Shqipërisë,nga shtetet fqinje,Kufiri shqiptar ishte bërë prej vitesh arenë e provokacioneve! ...

Read More »

Çfarë shkruante Fan Noli për Luftën dhe Enver Hoxhën në 1947 dhe 1949

Gusht  11, 2019 (Ribotuar nga arkivi) Debati për rolin e partizanëve, ballistëve dhe nacionalistëve në Luftën e Dytë Botërore është kthyer sërish në vëmendje të opinionit pas disa replikave në DITA nga disa prej emrave të njohur të publicistikës. Andrea ...

Read More »

Ja çfarë shkruhej për shqiptarët në kronikat bizantine të 1038-ës…

Gusht-5, 2019 Michael Attaleiates ishte një avokat dhe historian bizantin, i cili u ngjit në pozicione të lartë në kohën e perandorëve Romanus IV (1067-1071) dhe Michael VII (1071-1078). Libri i tij “Historia”, që mbulon vitet 1034-1079, është një rrëfim ...

Read More »

Shkrimtari grek: Ju që fyeni shqiptarët duhet të dini se arvanitët ishin prijësit tanë të guximshëm në 1821-shin, këto janë të vërtetat e hidhura për helenët

August 5, 2019 Të vërteta të guximshme të shkruara nga shkrimtari grek Nikos Dimou. Historia është e patjetërsueshme, megjithatë grekët gjithnjë kanë shtrembëruar faktet në librat shkollorë, duke u transmetuar brezave të “vërteta të rreme”. Dimou, duke theksuar “alergjinë” e ...

Read More »

1924: Ja një dëshmi se banorët e Komunës së Mamushës, ishin shqiptarë dhe jo turq!

FM IMAGES 2019-08-03 KRYESORE Komuna e Mamushës është njësi administrative në pjesën jug-perëndimore të Kosovës.Në vitin 2008 Mamusha u shndërrua në Komunë dhe është ndër komunat më të vogla në Kosovë. Shndërrimi i saj në komunë u bë në kohen e decentralizimit. ...

Read More »

“Kur shqiptarët ishin qytetarë, stërgjyshërit e frëngjve dhe të anglezëve visheshin me lëkura bualli dhe rronin të futur në shpellat”

June 25, 2019 Faik Konica konsiderohet si një nga mendjet më të mprehta, por dhe shumë i hidhur me realitetin dhe shqiptarët. Më poshtë kemi përzgjedhur disa thënie të tij ndër vite: –Dëshira për hakmarrje është susta më e fuqishme ...

Read More »