Home / Histori (page 29)

Histori

Zbulime nga Vatikani, 5 shekuj është shkruar shqip

05-11-2019 Në vitet 1600-‘700 janë përgatitur 206 shqiptarë në studimin e shqipes në Kolegjin Ilirik të Loretos dhe të Fermos në Itali, i cili qëndroi i hapur deri në vitin 1746. “Arbënor i dashur, këtë gramatikën e shkrova për zotninë ...

Read More »

– Qosja: Udhëheqja e Lidhjes Demokratike të Kosovës qe shumë vjet e dhunon historinë e Kosovës!

 05,11- 2019 DHUNËTARËT E HISTORISË Udhëheqja e Lidhjes Demokratike të Kosovës qe shumë vjet e dhunon historinë e Kosovës! Udhëheqja e LDK-së e dhunon historinë e Kosovës duke e falsifikuar historinë e saj. Meqenëse historia e Kosovës, e Kosovës si ...

Read More »

Abdul Hamidi I dhe dekreti për asimilimin e gjuhës shqipe

August 30, 2019 Sipas mediave të fqinjëve tanë, perandoria osmane, që mbajti të pushtuar për pesëqind vjet popullin shqiptar, ka luajtur një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e kulturës dhe gjuhës greke: Sulltani Abdul Hamidi I (1725-1789), pasi mori një thes ...

Read More »

“Çdo histori e Ballkanit fillon me Ilirët”

Ilirët kanë qenë ndër popujt më të mëdhenj në Evropë dhe kanë banuar në një territor që përfshin pjesën më të madhe Gadishullit Ballkanik. Në lindje ky territor kufizohej me lumenjtë Morava dhe Vardari si kufinj natyrorë, në perëndim me ...

Read More »

Përmasat kozmike të shenjtërisë iliro-shqiptare do përmbysin realitetin e sotëm barbar mes popujve të botës

Shkruan Pr.Dr. Abdulla Mehmeti; Përmasat kozmike të shenjtërisë ilire-shqiptare do ta përmbysin realitetin e sotëm barbar mes popujve të botës MES REALITETIT DHE KONSPIRACIONIT Në 20-50 vitet e ardhshëm, – pavarësisht nga planet strategjike afatgjatë të Rusisë dhe disa shteteve ...

Read More »

Shkrim i botuar në Francë, në vitin 1653: Kush ishte Gjergj Kastrioti?

Prifti, At Nicolas Caussin, ka lindur në vitin 1583 në qytetin francez të Troyes. Ndërroi jetë në 1651. Dy vite më vonë, më 1653, u publikua libri i tij me titullin “Oborri i shenjtë i At Nicolas Caussin”, me një ...

Read More »

Testamenti pas vdekjes/ Studiuesi Aleksandar Stipčević i dhuron mbi 1000 vepra Shqipërisë

Vaso Tole: “Akademia e Shkencave mori në dorëzim veprat, janë në proces inventari e së shpejti do t’i prezantojmë në media.” Veprat përmbajnë studimet ilire dhe albanologjike Katër vjet pas vdekjes së Aleksandër Stipčević (Stipçeviç), nga Akademia e Shkencave të ...

Read More »

A ishte kjo pasuria marramendëse e ushtrisë së viteve ’80?

September 23, 2018    Leonard Veizi Kolonel Pëllumb Zaimin, ish-punonjës shkencor dhe ish-pedagog në Akademinë Ushtarake flet për vlerën monetare të sektorit të mbrojtjes së viteve ’80. Pasuria marramendëse e ushtrisë, 130 miliard dollarë asete? ***** I pabesueshëm, në sasi dhe ...

Read More »

Amerikanët më 1912: Isa Boletini, heroi që duhet ta njihni

Shtator 8, 2019 Një gazetare amerikane që e takoi Isa Boletinin pak kohë para shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë, sjell një korrespondencë interesante mbi bëmat dhe karakterin e shqiptarit më të madh pas Skënderbeut dhe luftëtarit më trim, më të ...

Read More »

Sami Frashëri: Pellazgët janë kombi më i vjetër Arian i Europës

June 28, 2019 Shqiptarët flasin një nga më të vjetra e më të bukura gjuhë të dheut. Gjuhët që kanë qënë të ngjashme dhe bashkëkohëse me gjuhën shqipe janë zhdukur prej mijëra vjetësh, dhe nuk fliten më në asnjë vend ...

Read More »