Home / Histori (page 28)

Histori

HAJREDIN PASHA- Poemë historike për Luftën e Drinit, 1844

HAJREDIN PASHA Poemë historike për Luftën e Drinit, 1844 Nga MENDU DEMA MALET E DIBRËS 1. Dibranët me shekuj jetonin, në trojet e veta gjithnji, këtu ata prodhonin pak misër, shumë histori. 2. N’ato male me bukuri të rralla, jetonin ...

Read More »

PJESËMARRËSIT E KONGRESIT TË MANASTIRIT U VRANË, HELMUAN, ANETEMUAN DHE IU ZHDUKËN VARRET

Abdulla Mehmeti “Dy janë ngjarjet më të rëndësishme që kanë bërë kthesa historike për popullin shqiptar në Maqedoni dhe kombin shqiptar në përgjithësi, Kongresi i Manastirit (1908) dhe Kuvendi për themelimin e Universitetit të Tetovës (1994), i pari për shkëputjen ...

Read More »

LEGJENDA E SHQIPTARISË

Azem MUSLIU ​ ​ (Kushtuar veprimtarit kombtar, shkencëtarit e profesorit, Mr. sci. Rexhep Ahmetit, shokut tim të idealit)​ ​ Dielli prap do lindë,​ e jeta prap do qeshë,​ Lisa të mëdhenj si ti,​ Jo, nuk shohim shpesh!​ Na mësove, na ...

Read More »

Dilaver Goxhaj: 28-Nëntori -DITA E FLAMURIT

Nëntor 28, 2019 ( Me rastin e 107-vjetorit të Ditës së Flamurit kombëtar shqiptar) Për çdo vit, porsa afron data e 28 nëntorit, çdo shqiptari i kujtohet Ismail Qemali, ky bir i shquar i Shqipërisë, nipi i Ismail bej Vlorës, ...

Read More »

NJË TAKIM I PAHARRUAR ME ATDHETARIN DUKAGJINAS AHMET SALIH SHATRIN

SHKRUAN: FADIL SHYTI (Një miqësi e pandërprerë idealesh midis dy trimave të lirisë, Ahmet Shatrit dhe Hajzer Shytit pjesëmarrës në Luftën Antifashiste Nacional- Çlirimtare (LANÇ-re,në Tregun e Ri ish-Novi Pazar). ​ Në vitin e lavdishëm 1981, gjegjësisht në vjeshtën e ...

Read More »

LUFTËRAT BALLKANIKE – KRIMET SERBE NDAJ SHQIPTARËVE

(ribotim) Ka kaluar një shekull nga luftërat ballkanike. Në vitin 1912 Mbretëria e Serbisë e pushtoi Kosovën. Menjëherë pas kësaj filloi politika e gjenocidit serb ndaj shqiptarëve, e përcjellë edhe me shpërnguljen e dhunshme të tyre nga trojet stërgjyshore. Krahas ...

Read More »

ABËCËJA E GJUHËS SHQIPE NUK ËSHTË ALFABET LATIN – ROMAK

Abdulla Mehmeti Në përvjetorin e Kongresit të Manastirit për njësimin e Alfabetit të gjuhës shqipe Çka duhet të dinë shqiptarët? 1. Kongresi i Manastirit për njësimin e alfabetit të gjuhës shqipe (Abëcësë) nuk ka vetëm rëndësi gjuhësore dhe kulturore, por ...

Read More »

Historia e Safijes, 13-vjeçarja nga Dukagjini që u rrëmbye më 1563, konkubina që u bë

July 12, 2017  Nga Albert Vataj Numërohen në fakt një gjeneratë e tërë shqiptarësh që drejtuan Perandorinë Osmane që ndërtuan Stambollin por asnjëherë nuk kemi folur për rolin e grave në Perandorinë Osmane. Serialet historike që janë pritur me shumë ...

Read More »

Ismail Kadare për gjeniun Enver Hoxha ( nga Akivat e Siplomacisë.dk)

Nga Ismail Kadare Kadare dhe Enver Hoxha Ismail Kadare: Një pasdite me shokun Enver Hoxha Tani që udhëheqësi ynë nuk është midis nesh, kujtimet për të marrin një përmasë e vlerë të veçantë. Ato janë pjesë e veprës së tij ...

Read More »