Home / Histori (page 20)

Histori

Dëshmia e një gjenerali: Në Turqi, një e treta me gjak shqiptar

DOSSIER-ARKIVË/ Pjesë nga ditari personal i Ali Ymerit, ish- diplomatit shqiptar për 20 vjet në Turqi. Diplomacia turke pranon se shqiptarët drejtuan perandorinë që pushtoi Kostandinopojën. Si u vlerësua Enver Hoxha nga turqit për çështjen e Qipros dhe qëndrimi i ...

Read More »

As komb dhe as etni serbe nuk na ekzituar në mesjetë! Serbia u krijua si entitet politik në shekullin e XIX mbi popullsinë Shqiptare dhe Vllahe

Serbët e sotëm kurrë nuk kanë pasur shtet, as identitet etnik, para shekullit XIX – Servia emër rajoni në shërbim dhe jo emër etnie. Gjatë shekullit XIX, sipas projekteve pansllaviste në pjesën qendrore të gadishullit me qendër në Smederevë, së ...

Read More »

EMRI I QYTETIT BIZANT DHE I PERANDORISË ME TË NJËJTIN EMËR JANË LEGJENDA TË TRILLUARA GREKE DHE SLLAVE

Abdulla Mehmeti Çelësat e portës mes tri kontinenteve historikisht i kanë pasur në dorë ilirët-dardanët-shqiptarët, prandaj na e kanë falsifikuar historinë në këtë derexhe, na kanë përgatitur kaq shumë kurthe dhe një pjesë e oligarkisë evropiane edhe sot e pengon ...

Read More »

Historiani zviceran: Shqipëtarët udhëheqës botërorë që nga mesjeta, Europa i la me kast mënjanë

/Ribotim/  Dr. Aleksandre Lambert Historian, drejtor akademik i “School of International Training” në Gjenevë, është autor i disa librave dhe artikujve në fushën e relacioneve ndërkombëtare të filozofisë politike, të politikës së sigurisë dhe lidhjeve civile-ushtarake. Lambert ka vizituar Shqipërinë ...

Read More »

Ilirët janë popull i lashtë, shqipja më e vjetër se latinishtja,shkruan historiani grek Dhimitri Bethanis (VIDEO)

Edhe pse mbetet i ndikuar nga nacionalizmi i zakonshëm i historianëve grekë, Dhimitri Bethanis pranon se ilirët janë të lashtë, po aq sa grekët. Në kundërshtim nga historianët e tjerë grekë ai e sheh figurën e Skënderbeut si shqiptare, duke ...

Read More »

MË 14 MAJ 1942, KUR PËRFAQËSUESIT E PODGORICËS KËRKUAN BASHKIM ME SHQIPËRINË

  HISTORI August 8, 2019 – Comments Off on Më 14 maj 1942, kur përfaqësuesit e Podgoricës kërkuan bashkim me Shqipërinë Më 14 maj 1942, përfaqësuesit dhe të dërguarit e posaçëm të popullsisë myslimane dhe katolike të qytetit të Podgoricës dhe Luharit iu drejtuen ...

Read More »

DALMATIA ET ALBANIA – Për ata që kanë mendim ndryshe

Monedhë Ilire Për të gjithë ata që kanë mendim ndryshe, po ju publikojmë një monedhë e cila tregon qartë lidhjen e fortë mes dy vendeve që dikurë ishim një. Dalmacia (Kroacia) dhe Shqiptaria janë të një rrace ILIRE. Dalmatia et ...

Read More »

Kryeministrat e Greqisë me origjinë shqiptare

May 11, 2020 Gjithnjë nga historia kemi mësuar se shqiptarët kanë bërë karrierë udhëheqëse politike në Turqi, Rumani, Itali, Egjipt. Por, shumë pak është shkruar dhe folur që shqiptarët ose grekët me origjinë shqiptare ishin shumë kryetarë dhe kryeministra të ...

Read More »

UNIVERSITETI I DURRËSIT, I PARI I KËTIJ LLOJI NË BALLKAN, U THEMELUA RRETH VITIT 1380

Prof. Jahja Drancolli Në fillim të viteve 90-të në shtypin ditor të Kosovës, si dhe në revistën Buletini i Fakultetit Filozofik (1993), kishte parë dritën një studim imi me titullin, Universiteti i Durrësit (së bashku me burime e literaturë referente), ...

Read More »

Çamët dhe beteja për Janinën, tetor 1912 – mars 1913

  /Ribotim nga Arkivi/ Nga Gëzim Zilja Beteja për mbrojtjen e qytetit të Janinës gjatë Luftës së Parë Ballkanike 1912-1913, u zhvillua nga tetori i vitit 1912 deri më 5 mars të vitit 1913, në të njëjtën kohë me betejën ...

Read More »