Home / Histori (page 2)

Histori

QYTETI NË KILI KU RRUGËT MBAJNË EMRA SHQIPTARË

   June 21, 2020 Nga Ilir Seci Duke lexuar një shkrimtar kilian, një poet të cilin po e lexoja në spanjisht, në një moment gjatë rrëfimit poetik më mbetën sytë te emri i një rruge që kishte vargëzuar poeti, emri ...

Read More »

Libri i botuar më 1690 në Angli: Gjon Kastrioti ishte nga Mirdita

Gjergj Gjon Kastrioti (Skënderbeu) Në një libër të botuar në vitin 1690 në Angli hedh dritë mbi origjinëne familjes Kastrioti, më poshtë po publikojmë këtë fakt marrë nga: Alexandre Calame e Anne de La Roche-Guilhen (Romancière Huguenote 1644-1707) botuar në ...

Read More »

Reagim nga Abdyl Frashëri, botuar në “Moniteur Universel” të Parisit, si përgjigje kundër propagandës antishqiptare, botuar nga grekomanët në “Republique Française”. – Në Akropol ka më shumë se 200 mijë shqiptarë

June 18, 2020 Me habi pamë se gazeta e rëndësishme “Republique Française”, e cila në polemikën e saj të zakonshme kurrë nuk devijon nga rregullat e modestisë, botoi disa pjesë të shkëputura nga Memorandumi i Lidhjes Shqiptare, dhe poshtëroi e ...

Read More »

DODONA PJESË E MISTERIT TË TRASHËGIMISË SË VJEDHUR

Po hap kete teme i shtyre nga disa gjera qe kam lexuar rastesisht gjate studimit te nje materiali qe kishte te bente pjeserisht me Lashtesine Greke dhe ne menyre te vecante me Dodonen. Gjate leximit te disa fakteve dhe argumentave ...

Read More »

Pse osmanët i lejuan serbët të mësonin në gjuhën e tyre, por jo edhe shqiptarët

January 5, 2020 Ambasadori i Perandorisë Osmane në Shën Petërsburg, Turhan (Pashë) Përmeti, kishte treguar se si trajtoheshin shqiptarët dhe serbët gjatë kohës së Perandorisë Osmane. Siç e sjellë në kujtesë njohësi i historisë, Salih Mehmeti, ai kishte thënë se ...

Read More »

Marrëveshja Turko-Jugosllave 1938: Sa para i’a jepte Serbia Turqisë për dëbimin e shqiptarëve

8 MARS 2020   Në vitin 1938 qeveria e mbretërisë jugosllave ka nënshkruar një konventë me qeverinë e Republikës së Turqisë për emigrimin e popullatës turke (në të vërtet ishte fjala për shpërnguljen e popullsisë shqiptare të konfesionit mysliman, transmeton ...

Read More »

SHQIPTARËT E HARRUAR TË ISHULLIT GREK SAMOS

 June 16, 2020 Nga Mihalis Ntinopoulos (Mihal Dino) Samos është një ishull grek pranë Turqisë dhe në jug të Izmirit. Nuk dihet gjerësisht, por gjatë fillimit të shekullit XVII përafërsisht, u vendosën atje disa shqiptarë të Greqisë (arvanitas) dhe themeluan ...

Read More »

Serbët po na vjedhin historinë. Shën Jeronimi ishte ilir

June 16, 2020 Shkruan: Fahri XHARRA “ E gjithë kjo e ka çka po ndodhë në Maqedoni e ka edhe mënyrën shqiptare të përgjegjës së qytetëruar . Si ? Plisi i bardhë . Plisi i bardhë është harruar. E kemi ...

Read More »

Esat Pashë Toptani – Tashti, si quhen njerëzit që punojnë kundër interesave të shtetit të tyre e në dobi të shtetit që ka qëndrim armiqësor? Cili është definicioni për këta njerëz?

June 15, 2020 Esat Pashë Toptani Ditëve të fundit kemi parë disa paraqitje në lidhje me Esat Pashë Toptanin. Është lajmëruar një tendencë që mëton ta vendosë këtë njeri në një paragon që qëndron në mes kampit të tradhëtarëve dhe ...

Read More »

Themeluesi i antropoligjisë greke, Kumar: Duam apo s’duam ne, me shqiptarët kemi një gjak

June 14, 2020 Arvanitasi i famshëm Aristidh Kola argumentonte në studion televizive greke praninë e shqiptarëve në historinë e shtetit grek “Themeluesi i … Arvanitasi i famshëm Aristidh Kola argumentonte në studion televizive greke praninë e shqiptarëve në historinë e ...

Read More »