Home / Histori (page 17)

Histori

Ja dekreti i sulltanit për ndalimin e shqipes (dokument)

 2017-09-04 DOSSIER Ndalesat e Perandorisë Osmane për gjuhën shqipe kishin filluar qysh në fund të shekullit të tetëmbëdhjetë. Kështu bën të ditur një dokument i nxjerrë nga arkivat greke nga profesori i historisë në Universitetin e Tetovës Arben Llalla, njofton Konica.al. ...

Read More »

EPIKA E SHPËRNGULJES SË KRAJANËVE NË ZARË TË DALMACISË. FAKTET DHE DËSHMITË E KËSAJ “GOLGOTHE”

HISTORI July 10, 2017 – Comments Off on Epika e shpërnguljes së Krajanëve në Zarë të Dalmacisë. Faktet dhe dëshmitë e kësaj “Golgothe” Nga Hajrudin S. Muja Me shpënguljen e krajanëve në Zarë të Dalmacisë, janë marrë studjues të ndryshëm, si: S.G. Weningrand, C. ...

Read More »

Sulmet greke më 2 gusht 1949 dhe Lufta për mbrojtjen e kufijve të Shqipërisë

Histori   11 Gusht 2019 Sulmet greke më 2 gusht 1949 dhe Lufta për mbrojtjen e kufijve të Shqipërisë Nga Isuf B.Bajrami Për qëllimet e tyre agresive apo pretendimet territoriale ndaj Shqipërisë,nga shtetet fqinje,Kufiri shqiptar ishte bërë prej vitesh arenë e provokacioneve! ...

Read More »

Çfarë shkruante Fan Noli për Luftën dhe Enver Hoxhën në 1947 dhe 1949

Gusht  11, 2019 (Ribotuar nga arkivi) Debati për rolin e partizanëve, ballistëve dhe nacionalistëve në Luftën e Dytë Botërore është kthyer sërish në vëmendje të opinionit pas disa replikave në DITA nga disa prej emrave të njohur të publicistikës. Andrea ...

Read More »

Ja çfarë shkruhej për shqiptarët në kronikat bizantine të 1038-ës…

Gusht-5, 2019 Michael Attaleiates ishte një avokat dhe historian bizantin, i cili u ngjit në pozicione të lartë në kohën e perandorëve Romanus IV (1067-1071) dhe Michael VII (1071-1078). Libri i tij “Historia”, që mbulon vitet 1034-1079, është një rrëfim ...

Read More »

Shkrimtari grek: Ju që fyeni shqiptarët duhet të dini se arvanitët ishin prijësit tanë të guximshëm në 1821-shin, këto janë të vërtetat e hidhura për helenët

August 5, 2019 Të vërteta të guximshme të shkruara nga shkrimtari grek Nikos Dimou. Historia është e patjetërsueshme, megjithatë grekët gjithnjë kanë shtrembëruar faktet në librat shkollorë, duke u transmetuar brezave të “vërteta të rreme”. Dimou, duke theksuar “alergjinë” e ...

Read More »

1924: Ja një dëshmi se banorët e Komunës së Mamushës, ishin shqiptarë dhe jo turq!

FM IMAGES 2019-08-03 KRYESORE Komuna e Mamushës është njësi administrative në pjesën jug-perëndimore të Kosovës.Në vitin 2008 Mamusha u shndërrua në Komunë dhe është ndër komunat më të vogla në Kosovë. Shndërrimi i saj në komunë u bë në kohen e decentralizimit. ...

Read More »

“Kur shqiptarët ishin qytetarë, stërgjyshërit e frëngjve dhe të anglezëve visheshin me lëkura bualli dhe rronin të futur në shpellat”

June 25, 2019 Faik Konica konsiderohet si një nga mendjet më të mprehta, por dhe shumë i hidhur me realitetin dhe shqiptarët. Më poshtë kemi përzgjedhur disa thënie të tij ndër vite: –Dëshira për hakmarrje është susta më e fuqishme ...

Read More »

Historiani grek: Ilirët janë popull i lashtë, shqipja më e vjetër se latinishtja

Në shumë raste faktet e dokumentuara rreth shqiptarëve ndër shekuj janë lexuar subjektivisht nga historianët grekë. Edhe pse mbetet i ndikuar nga nacionalizmi i zakonshëm i historianëve grekë, Dhimitri Bethanis pranon se ilirët janë të lashtë, po aq sa grekët. ...

Read More »

Urdhri i Enverit më 1962: Avion luftarak mbi Gjermaninë Lindore me fletushka

 July 10, 2019 Një avion shqiptar, udhëton e hedh mbi Gjermani 15 mijë fletushka kundër aleancës së Ulbrihtit me Hrushovin Ishte 22 janari i vitit 1962. Një avion modern për kohën  i Flotiljes së Aviacionit  Luftarak Shqiptar, kishte ndërmarrë fluturime ...

Read More »