Behgjet Pacolli: Swiss businessman (born: 1951)

Bexhet Pacolli
Damals waren die Ermordeten mit Behjet Pacolli in Deutschland unterwegs, welche heute als Freiheits Kämpfer der Ersten Stunden gelten. Ebenso wird eine Zusammenarbeit mit dem Jugoslawischen Geheimdienst unterstellt, der damals Etliche Dissidenten in Deutschland ermorden liess. Die Tochter Donika von  Jusuf Gervalla, berichtet im Kosovo TV und beschuldigte Behjet Pacolli.

25.01.1982

Das ganze sieht nach Hinrichtung aus

Massaker an Albanern: Wie der jugoslawische Geheimdienst Killeraufträge in der Bundesrepublik besorgt Unbekannte Mörder erschossen in der Nähe von Heilbronn drei Jugoslawen. Für deutsche Sicherheitsbehörden ist das Massaker ein neuer Höhepunkt im Untergrundkrieg, den sich jugoslawische Geheimdienstler und Regimegegner des Vielvölkerstaats in der Bundesrepublik liefern. Nach den Exil-Kroaten hat die Belgrader Regierung jetzt offenbar auch den Exil-Albanern aus der Republik Kosovo blutigen Kampf angesagt.

Der grüne BMW 316 fuhr rückwärts aus der Garage. Der Fahrer wollte im Schnee nicht wenden und steuerte den Wagen im Rückwärtsgang 40 Meter weiter bis zu einer Kreuzung.

Als das Fahrzeug unter einer Straßenlaterne kurz gestoppt wurde, trat aus einer Baustelle ein Mann an die rechte Seite und schoß aus etwa drei Metern Entfernung ins Wageninnere.

Ein zweiter Mann schoß ebenfalls, blieb dann neben dem Wagen stehen, um sich durch die zersplitterten Seitenscheiben hindurch von der Trefferwirkung zu überzeugen. Nachbarn, vom Lärm der Schüsse aufgeschreckt, sahen die beiden Männer fliehen.

Gespenstisch, was die Anwohner der „Habichtshöhe“ in der Gemeinde Untergruppenbach bei Heilbronn dann, in der Nacht zum Montag letzter Woche, zu sehen bekamen: Der Vierzylinder lief hochtourig weiter, der Fahrer hatte noch den Fuß auf dem Gaspedal. Dann ließ er offenbar die Kupplung los, er starb. Das Auto rollte führerlos im Halbkreis nach links und prallte gegen ein geschlossenes Garagentor. Die Antriebsräder fraßen sich im Schnee fest, der Motor ging aus, es wurde still.

Im Wageninnern fand die Polizei

* den Fahrer Bardhosh Gervalla, 31. Der Jugoslawe hing, von sechs Schüssen getroffen, tot hinter dem Lenkrad,

* seinen Beifahrer Zeka Kadri, 28, durch zwei Einschüsse im Oberkörper getötet, und

* den Bruder des Fahrers, Jusuf Gervalla, 36, von ebenfalls zwei Schüssen lebensgefährlich verletzt.

..http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-14338796.html

Pacolli me Selim Broshën

Bardhosh Gervalle, in der Mitte: Behjet Pacolli und  Kadri Zeke

TEMA

Salihu: Nuk jam vrasësi i vëllëzërve Gërvalla
bota Sot

Pas rrëfimit që e ka bërë, në Klan Kosova, Ibrahim Kelemendi, i cili ka akuzuar Riza Salihun si autor të vrasjes së Jusuf e Bardhosh Gërvalla e Kadri Zeka, ka ardhur rrëfimi edhe nga ky i fundit.Salihu gjatë një interviste në emisionin ‘Zona B’ në këtij televizioni, ka thënë se Ibrahim Kelemdi ka shpifur dhe gënjyer, sipas tij dhe gjitha ato që i ka thënë Kelmendi janë dezinformata.

Ai ka mohuar kategorikisht të jetë i involvuar në këtë vrasje, megjithëse pranon se është takuar disa herë me Jusuf Gërvallan dhe po ashtu pranon se ka kontrolluar postat e tij dhe për këtë shkak ishte arrestuar asokohe nga policia gjermane. “Postën e kontrollova sepse kisha dyshime se ata ishin në shërbim të agjencive inteligjente të Jugosllavisë”, ka thënë Saihu. Ai ka rrëfyer se atëherë ka udhëhequr një organizatë me emrin ‘Zëri i Kosovës’.

Më tej Salihu është shprehur i bindur se vrasjen e ka bërë policia sekrete gjermane. Sipas tij në momentin kur ishte arrestuar, policia i kishte thënë se Jusufi do të vritet dhe sipas tij vrasja ndodhi një vit më pas

Kelmendi denoncon në Prokurori vrasësin e vëllezërve Gërvalla…
Publikuar: 13.03.2012 – 17:40 koha. net

Prishtinë, 13 mars – Ibrahim H. Kelmendi, nga fshati Llabjan, Komuna e Pejës, aktualisht, siç thotë ai, me banim në Tetovë ka denoncuar sot në Prokurorinë e Përgjithshme dhe në Prokurorisë Speciale të Republikës se Kosovës Riza Salihun (i lindur në fsh. Mushitisht, Komuna e Therandës) dhe bashkëvrasësesi NN si vrasës të

heronjve Jusuf Gërvalla, Kadri Zeka dhe Bardhosh Gërvalla. Në denoncimin , që njëkohësisht Kelmendi ua ka shpërndarë edhe mjeteve të informimit thuhet:

Meqë denoncimet e herë pas hershme publike nuk kanë lëvizur deri tani organet e hetuesisë dhe të gjyqësisë se Republikës se Kosovës, për të nis hetimet për vrasjen e Jusuf Gërvallës, Kadri Zekës dhe Bardhosh Gërvallës, po ndjehem i detyruar të paraqes denoncim me shkrim pranë prokurorive të sipërpërmendura.

Qysh me datën 18 janar 1982, pranë hetuesisë gjermane kam shfaq dyshimet se doras potencial i UDB-së në vrasjen e heronjve Jusuf Gërvalla, Kadri Zeka dhe Bardhosh Gërvalla është Riza Salihu (i lindur në fsh. Mushitishtë, Komuna e Therandës) dhe bashkëvrasësesi NN. Këtë e kam paraqit edhe para Landgericht (Gjyqi i Qarkut) në Shtutgard, në vitin 1990, kur Riza Salihut i është bërë procesi gjyqësor, si i dyshuar për vrasjen e heronjve Jusuf Gërvalla, Kadri Zeka dhe Bardhosh Gërvalla.

Arsyetimet e atëhershme (dhe të tanishme):

1.Në vitin 1978 Riza Salihu, ka formuar “Grupin Komunist Zëri i Kosovës”. Dyshimi im i atëhershëm dhe i tanishëm: Eprorët e UDB-së e kanë urdhëruar të formojë atë grup, për të identifikuar të interesuarit për veprimtari patriotike e çlirimtare në Gjermani dhe në Kosovë. Veten e tij Riza Salihu e ka caktuar për kryetar të atij grupi. Dëshmitarë për themelim të atij grupi është vet Riza Salihu, pastaj anëtarët Hysen Gega (i lindur dhe me banim në Sallagrazhdë, Lumthat), Maksut Saramati (Zhur, tani në Gjermani), e të tjerë.

2.Qysh në dhjetor të vitit 1979, sapo Jusuf Gërvalla është arratisur në Gjermani, Riza Salihu kohën më të madhe e ka kaluar në stacion të trenit në Shtutgard të Gjermanisë, duke dezinformuar bashkatdhetarët se “UDB-ja ka dërguar udbashin e rrezikshëm Jusuf Gërvalla, për të spiunuar shqiptarët patriot dhe për të përçarë organizatat ilegale…”. Dëshmitarë Hysen Gega, Maksut Saramati dhe dhjetëra të tjerë.

3.Në janar të vitit 1980 Riza Salihu, në cilësi të kryetarit të grupit dhe “në emër të organizatës”, e urdhëron Hysen Gegen për ta vrarë Jusuf Gërvallën, me arsyetim se është UDBash i rrezikshëm. Dëshmitarë unë (Ibrahim Kelmendi), Hysen Gega, Maksut Saramati.

4.Po në janar të atij viti, Hysen Gega, i bindur se Jusufi nuk është i dërguar nga UDB-ja, i bazuar kryesisht në miqësi dhe bashkëpunim me Bardhosh Gërvallën në vitet paraprake, dekonspiron urdhrin e Riza Salihut para Jusufit, Bardhit dhe Ibrahim Kelmendit.

5.Në qershor të po atij viti, pas hetimeve që bëjnë Jusufi, Bardhi, Hyseni, Maksuti, Ibrahimi, organizohet ballafaqimi i Jusufit dhe Riza Salihut në banesë të Hysen Gegës në qytetin Esslingen, për të marrë vendim se çfarë qëndrimi duhet të mbahet ndaj atij urdhri. Të pranishëm në ballafaqim Jusufi, Bardhi, Ibrahimi, Hyseni dhe Maksuti. Jusufi lut që t’i falet krimi Rizasë, me kusht që ndërpres fushatën shpifëse.

6.Në korrik e gusht Riza Salihu organizon vjedhjen e dërgesave postare të Jusuf Gërvallës, Ibrahim Kelmendit dhe të tjerëve. Policia gjermane e zë në flagrancë. Prova: Protokollet e policisë gjermane në Shtutgart.

7.Edhe pasi Riza Salihu ka pranuar kushtin gjatë ballafaqimit me Jusufin, se nuk do të shpif më, ai ka vazhduar me shpifje, se Jusuf Gërvalla është UDBash. Dëshmitarë, pos të më lartë përmendurve, edhe dhjetëra bashkatdhetarë në Shtutgart e rrethinë.

8.Në tetor (tamam koha nuk po me kujtohet) të vitit 1980, me insistim të shumë anëtarëve të “Grupit Komunist Zëri i Kosovës”, shpërndahet ky organizim dhe po në prani të tyre digjet “dokumentacioni” i këtij organizimi, por digjen kryesisht kopjet, sepse origjinalet Riza Salihu nuk i kishte më. Dëshmitarë: Unë, Hysen Gega, Maksut Saramati, Fahredin Tafallari dhe disa të tjerë. I pranishëm ka qenë edhe Jusuf Gërvalla.

9.Riza Salihu edhe pastaj, – edhe pas vrasjes se Jusuf Gërvallës, – ka vazhduar të shpif (dhe vazhdon edhe tani), se Jusuf Gërvalla është kuadër i UDB-së. Dëshmitarë dhjetëra bashkatdhetarë, por edhe vet Hysen Gërvalla.

10.Pas vrasjes se Jusuf Gërvallës, Kadri Zekës dhe Bardhosh Gërvallës, me 18 janar 1982, krye-hetuesi ka biseduar rreth katër orëve me mua në zyrat e policisë në Heilbronn dhe për atë “intervistë“ kam nënshkruar protokoll. Aty i kam shpjeguar rrjedhat, siç i paraqita më lartë.

11.Me 21 janar 1982 policia gjermane ka lëshuar urdhër arresti për Riza Salihun, si të dyshuar për vrasje, duke u bazuar në angazhimet e tij të mëhershme dhe në dëshminë e gjermanit fqinjë të Jusuf e Bardhosh Gërvallës (ndoshta e kanë marrë parasysh edhe informimin tim). Policia gjermane ia ka publikuar foton Riza Salihut në televizione gjermane, duke u lutur qytetarët të informojnë për vendndodhjen e tij. Prova: Arkivat e televizioneve dhe protokollet e policisë gjermane.

12.Në vitin 1989 hetuesia gjermane arrestoi sërish Riza Salihun si të dyshuar për vrasës dhe atij ju bë proces gjyqësor në Gjykatën e Shtutgartit. Edhe unë kam qen i ftuar si dëshmitar. Prova: Lënda e procesit hetimor e gjyqësor në Prokurori e Gjykatës të Shtutgartit.

13.Në vitin 2007 kam botuar romanin ATENTATET, kur e kam paraqit gjithë rrjedhjen e ngjarjeve, para e pas atentatit. Prandaj propozoj që ky roman të merret si provë. Nuk e di para ose pas botimit të romanit jam shkuar në zyra të një kryeprokurori në Kosovë. E kam konsultuar nëse mund të nisin hetimet në Kosovë, duke ia thënë edhe emrin e të dyshuarit për bashkautor të vrasjes. Nga ai kam marrë përgjigje se hetimet i bëjnë vetëm organet e shtetit ku ka ndodhur vrasja, dhe nëse ato na kërkojnë ndihmë, ne jemi të gatshëm dhe të detyruar t’i ndihmojmë. Pastaj kam vizituar ministrin e atëhershëm të drejtësisë, Zotëri Jonuz Salihun, për t’i kërkuar këshilla e ndihmë që të fillojnë hetimet për ato vrasje në Kosovë. Ai me ka thënë se do të konsultohet me këshilltarë profesionalist dhe do me kthej përgjigje, por përgjigje nuk mora asnjëherë.

14.Edhe për shkak të pazotësisë për të bindur organet kompetente në Kosovë që të nisin hetimet, pranova të bashkëbisedoj me Bedri Islamin dhe të denoncoj publikisht Riza Salihun, si vrasës potencial. Prandaj propozoj që edhe libri i Bedri Islamit: “Lëvizja / lindje e përgjakur / bashkëbisedim me Ibrahim Kelmendin” të vlerësohet si provë.

15.Në prononcimet publike të Riza Salihut, të mërkurën e kaluar dhe dje, Riza Salihu thotë se “vrasës tëJusuf Gërvallës, Kadri Zekë dhe Bardhosh Gërvallës kanë qenë dy policë gjerman të policë sekrete gjermane, kurse Ibrahim Kelmendi ka qenë informator i paguar i asaj policie” (perifrazim i përafërt). Kërkoj që këto prononcime të tij të merren si prova.

16.Për shpifjen se unë kam qenë informatorë i paguar i policisë gjermane po i bëjë kallzim penal (nëse ma pranoni me këtë shkresë).

Për shkak të interesimit dhe shqetësimeve të mëdha të qytetarëve në Kosovë, për shkak të rëndësisë se zbulimit të dorasëve vrasës të Jusuf Gërvallë, Kadri Zekë dhe Bardhosh Gërvallës, lus që të fillohen hetimet.

Para hetuesve kompetent do të bëjë të njohur edhe emrin e të dyshuarit të dytë, si bashkautor në vrasje, thuhet në denoncimin e Kelmendit.

https://i0.wp.com/www.kryeministri-ks.net/repository/images/18.1.2012-zvKM-07.jpg

http://www.kryeministri-ks.net/?page=3,9,2603

Dreifachmord auf offener Straße ungeklärt

Untergruppenbach/Heilbronn – Vor 30 Jahren wurden in Untergruppenbach drei Exil-Jugoslawen aus nächster Nähe erschossen. Bei den drei Opfern handelte es sich um Freiheitskämpfer für ein freies Kosovo. Der Fall ist bis heute ungeklärt.

Von unserem Redakteur Jürgen Kümmerle

Mysteriöser Mordfall bleibt ungeklärt (1:03)

Untergruppenbach/Heilbronn – Es ist der 17. Januar 1982. Ein Sonntag. Über dem beschaulichen, winterlichen Untergruppenbach liegt eine geschlossene Schneedecke. Um 22.15 Uhr fahren drei Männer mit einem BMW aus ihrer Garage in der Habichthöhe. Als das Fahrzeug wenige Meter nach der Garagenausfahrt zum Stehen kommt, treten zwei Unbekannte aus der Dunkelheit. Zwölf Schüsse fallen und töten die drei Jugoslawen Jusuf Gervalla (36), seinen Bruder Bordosh (31) und den 28-jährigen Fernsehreporter Zeka Kadri.

Dreifachmord auf offener Straße ungeklärt
Uwe Jacobi, Redakteur der Heilbronner Stimme, berichtete 1982 über das Attentat in Untergruppenbach.Foto: HSt-Archiv

Jusuf Gervalla, der schwerverletzt im Fond des Wagens sitzt, beschuldigt kurz vor seinem Tod den jugoslawischen Geheimdienst UDBA, für das Attentat verantwortlich zu sein. Der Anschlag ist 30 Jahre her. Von der eigens gegründeten Sonderkommission „Untergruppenbach“ wurde die Tat nie aufgeklärt.

Profis

Uwe Jacobi, Redakteur der Heilbronner Stimme, schrieb damals mit Verweis auf das Landeskriminalamt Stuttgart, „dass das Vorgehen und die Treffsicherheit auf professionelle Schützen“ schließen lasse. Der damalige baden-württembergische Ministerpräsident Lothar Späth warnte ausländische Extremisten davor, „ihre Auseinandersetzungen hier bei uns in Deutschland gewaltsam auszutragen“. Schnell ging man davon aus, dass es sich um ein politisches Attentat handeln könnte. Die Opfer setzten sich für die Unabhängigkeit ihrer Heimat-Provinz Kosovo ein. Besonders Jusuf Gervalla − Sänger, Dichter und Journalist − war der jugoslawischen Regierung aufgrund seiner Texte ein Dorn im Auge. Unter seinen Landsleuten war er ein Volksheld.

Dreifachmord auf offener Straße ungeklärt
Am 17. Januar 1982 werden drei Exil-Jugoslawen in diesem grünen BMW getötet. Ermittler der späteren Sonderkommission „Untergruppenbach“ untersuchen den Tatort. Der Verdacht fällt auf den jugoslawischen Geheimdienst.Foto: Archiv/Kupferschmied

Vor allem die Art und Weise, wie die Opfer getötet wurden, trägt nach Angaben eines Polizei-Ausbilders die Handschrift eines Geheimdienstes, wie der „Spiegel“ berichtete………Das Attentat auf die drei Freiheitskämpfer galt damals als der blutigste und brutalste Anschlag auf Ausländer in Baden-Württemberg. „Mich hat es nicht überrascht, dass mein Vater durch ein Attentat gestorben ist“, sagt Donika Gervalla-Schwarz, diese Woche der Stimme. Die Tochter von Jusuf Gervalla lebte 1982 mit ihrer Mutter, den beiden Brüdern und der Familie ihres Onkels in Untergruppenbach. Als ihr Vater starb, war sie zehn Jahre alt. Immer wieder habe es Drohungen gegen die Familie gegeben, sagt die 40-Jährige, die jetzt mit ihrer Familie in Bonn lebt. Für sie steht der Schuldige fest: der jugoslawische Geheimdienst.