Histori

MAQEDON TE VERTET JANE SHQIPTARET, JO BULLGARET

MAQEDON TE VERTET JANE SHQIPTARET, JO BULLGARET

JANUAR 18, 2019

Image result for elena kocaqi

Në ndryshimet kushtetuese shteti i Maqedonisë se Veriut, duhet te ketë etnitë Shqiptare dhe Bullgare. Me përvetsimin e shpikjen e etnisë Maqedone, nga një pjesë e Bullgareve atje po përvesohet një pjesë shumë e lavdishme e historisë se Shqiptarëve dhe kjo po lejohet nga klasa politike Shqiptare. Maqedon ne Maqedoni janë vetëm Shqiptaret dhe ata nuk duhet ta lejojnë qe ne shtetin e ri, te ketë koncept etnik Maqedon për Bullgaret. Maqedonet ne antikitet ishin nga fisi Ilir i Paioneve dhe ne Mesjete Maqedonet quheshin Shqiptar. Madje Shqiptaret ndryshe quheshin Maqedon dhe Epirot. Gjergj Kastrioti e quante veten Maqedon dhe Epirot si pasardhës i Aleksandrit dhe Pirros.

Me Maqedonin po përsëritet e njëjta histori si me Greqinë kur Arvanitet qe ishin pasardhës te heleneve antik, u bene grek fallco dhe ne Maqedoni te vetmit Maqedon te vërtet qe janë vetëm Shqiptaret, po ua marrin Bullgaret qe po bëhen Maqedon fallco. Shqiptarëve ju kane berë kaq shume shpëlarje truri qe ta urrejnë ketë emër historik te tyre me qellim qe tua vjedhin. Po ndodhin çudira, sllavet qe përvetësojnë historinë e Ilireve dhe Shqiptaret si ne Dardani qe e quajnë shtetin e tyre me një emër sllav Kosove. Kjo injorance historike, duhet te marri fund, se do shkaktoj probleme ne te ardhmen. Ndaj ju bej thirrje politikanëve Shqiptar ne Maqedoni qe te mos e lejojnë termin etnia Maqedone, pasi te vetmit pasardhës te Maqedonisë antike dhe Mesjetare janë Shqiptaret.

Le te jete termi Maqedoni per shtetin Shqiptaro-Bullgar, për shkak te Shqiptarëve etnik Maqedon por jo qe ky term historik tiu vidhet Shqiptarëve nga Bullgaret qe duan ta quajnë veten si etnia Maqedone. Kjo është e papranueshme nga ana historike dhe linguistike.

Nga – Elena Kocaqi.

About admin

x

Check Also

Shqiptarët e Afganistanit, pasardhësit e ilirëve që jetojnë mes këngëve dhe valleve tradicionale

/Huazuar nga Portali Mekulipress.com/ Kemi të bëjmë me një rast unik të...