Home / Opinion / Kosova nuk guxon te gjynjezohet

Kosova nuk guxon te gjynjezohet

Shkruan: Prof. dr.Muhamet Kelmendi

Nga gjendja e krijuar ne Veriun e Kosovës, pas vendosjes se policise atje, si rrezulltat i bllokimit te rrugeve nga levizja kriminale serbe, e udhehequr nga klika e Beogradit, eshte thelluar dhe kane dalë ne siperfaqe qellimet qe pretendon Serbia ne drejtim te Republikes se Kosoves.

Beogradi dha ne forme te ultimatumit disa qendrime publikisht te pa kapshme dhe shume shoviniste. Shprehu qendrimin mbi terheqjen e forcave policore te Republikes nga Veriu, anulumin e vendimit mbi reciprocitet ne fushen e targave, paraqiti kushtin e themelimit te Asociacionit serb ne Kosove e disa kerkesa tjera, thjeshte te parealizueshme.

Keto dolen si kushte per te vazhduar me dialogim me Kosoven ne Bruxel.

Dhe, per te treguar seriozitetin e larte te gjendjes dergoi ushtrin, makinerine ushtareke tanke e avion ne kufi me Kosoven.

Kjo loje e rrezikshme shtetit serb vuri ne pozite te pafavorshme UE dhe vete NATO-ne.

Me kerkesa imagjinare dhe me kercenime ushtarake te nje territori qe kontrollohet mu nga NATO me emisionin qe quhet KFOR , e vuri NATO-ne dhe UE ne pozite te rende.

NATO duheet te reagoje. Asaj nuk i ka mbetur gje tjeter. Perndryshe besimi ne NATO po zbehet dhe anetaret e saj e humbin besimim.

Mbetet UE.

Ketu ka kunderthenje ne kuader te UE. Dallimet i ka kapur klika kriminale e Beogradit. Dhe , te perkrahur nga Moska, po bejne presion mbi faktorin nderkombetar dhe po e kercenojne Kosoven me pushtim.

Kete keshtu e ndihmoj pa uniteti ne UE dhe dobesimi i qendrimeve te qarta te NATO-se.

Por, pavaresisht kesaj, Kosova duhet te mbetet e patundur ne qendrimet e veta. Nuk duhet te ike nga dialogimi dhe kontaktet ne Bruxel. Po duhet te jete e qendrueshme. Mos te terhiqet nga territori i vete dhe mos te lejoj organizimon e Asociacionit serb ne kundershtim me normat kushtetuese. Kjo nuk duhet te kaloj.

Asociacion pa pushtet ekzekutivo-plitiko-juridik po. Me kete pushtet jo.

Kjo eshte shume e thjeshte.

Karakteri unitar i Republikes nuk guxon te preket. Nuk guxon te krijohen subjekte politike autonome serbe dhe kursesi te lejohen veprime te pabarabarta.

Eshte vone, shume vone, reciprociteti ne fushen e qarkullimit te mjeteve, te njerezve, te mallrave e te ceshtjeve tjera. Megjithate, edhe pse vone, kerkohen te zbatoheb keto.masa reciproke.

Ketu nuk duhet te kete leshime.

About admin

x

Check Also

INTERVISTA/ Zef Brozi: SHBA shpalli ‘Non grata’ Berishën me informacione të tri dekadave! Tani Drejtësia shqiptare duhet t’ja konfiskojë pasuritë

Ish-Kreu i Gjykatës së Kasacionit në vitin 1994, flet nga SHBA: “Ja ...