Z. Grenel po del si “njohes” i historise se Betejes se Kosoves!

Me urimin e bere z.Grenel ka treguar se nuk ka njohur per historine e Ballkanit dhe se keshtu ka rreshitur ne anen historise jo reale te Betejes se Kosoves.

Pse z. Grenel beri keshtu?

Ne kuader te kesaje ceshtjeje nuk ka ndonje arsye konkrete mohimi i historise reale ne kete beteje!

Duhet thene se Beteja e Kosoves eshte zhvilluar nga nje koalicion i ushtrive ballkanike te asaj kohe. Nuk ka fakte se ky a ai popull luftuar dhe se tjeteri jo.

Ne lufte morri pjese ushtria shqiptare, ajo serbe, sikunder edhe shume luftetare te minoriteteve te ndryshme.

Eshte gje jo normale qe luftetaret shqiptare te mohohen ne lufte. Kjo eshte jo reale.

Z.Grenel po e perzien historine me te tashmen!

Kjo nuk eshte e drejte.

E kaluara i takon popujve te Ballkanit.

Shqiptaret jetonin ne kete kohe deri ne Nish, ne gjithe kete hapesire. Luftuan panderprere kunder ushtrise otomane dhe shume humben ne luften e tille.

Shkenca shoviniste serbe kohe qe shtremberon te verteten historike per qellime serbizuese. Keshtu ka filluar dhe mbeshtetet ne fakte abstrakte se gjoja Kosova na qeka serbe.

“Ne lufte ishte ushtria serbe dhe Lazari na qeka heroi i Kosoves “serbe”. Shqiptare nuk ka patur ketu”.

Ky eshte perfundimi mendimit shoviniste, ku ra z. Grenell dhe arriti te humbi karakterin e nje politikani real dhe pragmatik.

Mbeshtetja te fakti se ishte nje lufte e popujve te Ballkanit eshte reale. Koalicione ne luftera ka mjafte. Por kurre nuk thuhet se si vend eshte i atij vendi a shteti qe ushtri e saj e cliroje apo luftoje.

Keshtu mund te thuhet per lufterat ballkanike, per LPB, per LDB, apo per Kosoven sot.

I tere koalicioni i NATO-se morri pjese ne clirimin e Kosove. Mirepo ky vendn eshte i popullit qe jeton aty. Jo i NATO-se.

Eshte normale qe lufterat zhvillohet nga shume popuj qe kane interesa reciproke. Ne luften e Kosoves rane heroikishte shume shqiptare.

Ra edhe heroi i njohur shqiptare, ndonese serbet e quane serbe, heroi Kopiliqi, qe vrau Sulltan Muratin ne Obilic.

Nuk ka fakte se ky hero eshte serbe. Po keshtu nuk ka asnje fakt qe provon se shqiptaret nuk luftuan.

Ne betej morri pjese edhe babai i Skender beut, Gjon Kastrioti . E tere principata e Dukagjinit ishte perfshire ne beteje. Kjo per faktin se lufta behej ne kete vend.

Populli shqiptar ishte dhe mbeti nje popull kryengrites. Ai dha me mijera e mijera veta ne lufte kunder te huajeve ne Kosove.

Kete fakt nuk e zbehen mendimet jo shkencore, sikunder ishte mendimi z. Grenell, sepse faktet flasin te kunderten.

Shqiptaret jane krenar qe luftuan ne kete betej historike. Ndersa, urimi shovenist i Grenellit per serbe e Car Lazarit, tregon panjohurite totale te ketij avokati te pakualifikuar te historise shoviniste serbe.

Duket se ne urim eshte tipike mendimi shovinist serb. Ndoshta edhe ata e shkruan kete urim, ndersa z. Genell ra ne kete nivel pa pergjegjesi.

Kosova tregon se ishte dhe eshte shqiptare.

Eshte anomali te mendohet e kunderta shoviniste.

Me kete donje shoviniste serbe te tregojne se ne Kosove ka ne “jetuar” veten serbet. Shqiptaret ishin ne “male”.

Logjike shoviniste shkon edhe me tej. “Shqiptaret u bene nje me osmanet dhe zbriten nga malet ne Kosovoen e pabanuar”.

Kjo forme e shtremberimit te fakteve historike eshte tipike raciste dhe teper antishqiptare .

Shqiptaret ishin jo vetem ne Kosoven e sotme, por shtriheshin ne kete kohe me tej, ne tokat stergjyshnore te rrethit te Pirotit, te Leskovcit, te Nishit, te Toplices etj.. Edhe sot atje gjinden toponimet shqiptare per malet, fshatrat e shume vende tjera.

Mos njohjae kesaj historie te shpie te mendimi qe thjeshte shtrohet:

Pse veproi keshtu z.Grenel!?

Fakte nuk ka historikt per ate mendim te shprehur!

Pse?

Kjo mbetet qe z. Grenel te tregoi. Ndoshta ka fakte tjera qe nuk njihen ne historiografine e Ballkanit.

Nese ka fakte te tilla z. Grenel se vetem serbet kane luftuar eshte mire qe te i publikon ato. Kjo sepse keshtu dalin faktet historike ne drite.

Ne te kunderten duhet te kualifikihet ky urim ne veprim politike me elemente shume shoviniste dhe si te tiille duhet injoruar teresisht.

Per kete flasin manastiret aktuale. Si patriarkana e Pejes dhe manastiri i Deqanit, adhtu edhe ai i Geaqanices etj., jane ndertuar kur serbet ishin pertej Karpateve, ne Rusi.

Patriarkana e Pejes z.Grenell , ka filluar se ndertuari ne shekullin e pare te epokes sone.

Kishte ne kete kohe serb ne Kosove?

Jo, z Grenell.

Kosova pavaresisht kesaj eshte shqiptare. Ketu dhe ne kete vend kane jetuar te paret tane, iliret, si dhe ketu jetojne edhe sot shqiptaret.

Kjo eshte faktike.

About admin

x

Check Also

INTERVISTA/ Zef Brozi: SHBA shpalli ‘Non grata’ Berishën me informacione të tri dekadave! Tani Drejtësia shqiptare duhet t’ja konfiskojë pasuritë

Ish-Kreu i Gjykatës së Kasacionit në vitin 1994, flet nga SHBA: “Ja ...