Home / Histori / E GJITHË MBËSHTETJA JONË PËR REBELIMIN E POPULLIT KOLUMBIAN!

E GJITHË MBËSHTETJA JONË PËR REBELIMIN E POPULLIT KOLUMBIAN!

-Deklaratë e Partivë Komuniste dhe Organizatave revolucionare-

Partitë dhe organizatat politike të nënshkruara shprehin mbështetjen e tyre të plotë për rebelimin popullor në Kolumbi, nisur më së pari në nëntor 2019 dhe rifilluar në 28 prill 2021 kundër qeverisë oligarkike dhe proimperialiste të Ivan Duque.
Në pesëmbëdhjetë ditët që kanë kaluar që nga kjo fazë më e lartë e rezistencës kolumbiane, heroizmi dhe ndërgjegja e protestave është dëshmuar më shumë se kurrnjëherë më parë. Kjo është arsyeja pse pushteti nuk ka qenë në gjendje ta likuidojnë atë, pavarësisht shtypjes me Policinë Kombëtare, Skuadrën Mobile Anti-Riot (ESMAD) dhe ushtrinë e gjeneralit Eduardo Zapateiro.
Gjakderdhja e patriotëve ka qenë e madhe, për shkak të kësaj shtypjeje të urdhëruar nga Presidenti Duque. Sipas organizatave kolumbiane të të Drejtave të Njeriut, që nga 12 maji 2021 e gjer me sot, kishte 47 protestues të vdekur, 548 u zhdukën, 1,023 të ndaluar dhe 1,040 të plagosur. Kjo është arsyeja pse forcat popullore dhe të majta të botës, kanë organizuar demonstrata, aktivitete dhe deklarata solidariteti në shumë vende.
Pika fillestare e lëvizjes ishte kundërshtimi ndaj “Reformës së Taksave” të Duque dhe Ministrit të tij të Financave, Alberto Carrasquilla, e cila vuri taksa të reja mbi produktet, shërbimet dhe të ardhurat. Ata pretenduan nevojën për të ardhura më të larta nga thesari, por ato janë të njëjta si në reformat e mëparshme tatimore që kishin përfituar kapitalistët e mëdhenj, minierat, kompanitë e naftës dhe bankierët, në mënyrë që ata të paguanin më pak.
Zemërimi popullor është shumë i gjerë dhe i thellë, sepse pavarësisht nga fakti se presidenti tërhoqi projektin e tij më 2 maj 2021, grevat dhe demonstratat e një harku të larmishëm shoqëror dhe politik, vazhduan nga Organizatat sindikale dhe shoqërore të organizuara në Komitetin Kombëtar të Papunësisë, të punëtorëve, studentëve, fshatarëve, popujve vendas, intelektualëve, tregtarëve, transportuesve, sipërmarrësve të vegjël dhe të mesëm, etj.
Presidenti Duque po përjeton momentin e tij më të keq politik, i izoluar në maksimum dhe me vetëm 33 përqind imazh pozitiv. Kështu që është krijuar mundësia që ai të bjerë në këto beteja, pa pasur nevojë të pritet për zgjedhjet e majit 2022.
Lufta vazhdoi edhe pas tërheqjes së projektligjit konfiskues, me kërkesat që fatura për Shëndetin të tërhiqej dhe të mos privatizohej, që të kishte vaksina për të gjithë, që ESMAD të shpërbëhej dhe të kishte garanci demokratike për ata që largoheshin, mobilizohen dhe protestojnë, ndër shumë të tjerë.
Dashuria jonë për popullin kolumbian, me respekt dhe vlerësim të veçantë për masën e të rinjve që janë në rreshtin e parë të luftimeve në rrugë. Dhe gjithashtu përshëndetja jonë e solidaritetit për organizatat luftarake shoqërore dhe politike, të cilat janë të përkushtuara në rebelim më shumë se sa të bisedojnë me Duque, duke kërkuar disa përparësi parlamentare ose elektorale.
Në të njëjtën mënyrë, siç dënojmë shtypjen aktuale të Duque, ne gjithashtu hedhim poshtë atë që ai kishte qenë duke ushtruar kundër udhëheqësve shoqëror dhe demobilizuar ish guerilët, pasi ai dështoi plotësisht në përputhje me Marrëveshjet e Paqes 2016 nënshkruar me FARC-EP, dhe ai asnjëherë nuk deshi të nënshkruajë një marrëveshje me ELN.
Është vërtetuar plotësisht se presidenca e Duque u përgjigjet kapitalistëve të mëdhenj dhe shumëkombësheve, përveç trafikut të drogës si mentori i tij Alvaro Uribe. Ai është një shërbëtor besnik i imperializmit Yankee, Komandës Jugore dhe bazave të tij ushtarake, që synojnë qeverinë legjitime të Venezuelës. Dhe gjithashtu, siç u provua që nga 28 Prilli, duart e tij janë njollosur me gjak, ai kriminalizon protestën dhe policia, para-policia dhe ushtria e shtypin atë.
OAS-i i Z. Almagro dhe Komisionerit të Lartë Michelle Bachelet, kaq aktiv kundër qeverisë së Venezuelës dhe në kohën e Evo Morales në Bolivi, sot mbajnë një qëndrim pothuajse soditës ndaj dramës në Kolumbi.
Partitë nënshkruese dhe organizatat politike, janë pjesë e lëvizjeve të ndryshme në solidaritet me rebelimin kolumbian në vendet tona. Dhe me këtë deklaratë të përbashkët ne përsërisim angazhimin tonë, për të ngritur e organizuar fushata me shpallje, ngjarje dhe festivale të reja në mbështetje të kësaj kauze fisnike.
Solidariteti me ata që luftojnë në kolombi!
ATA NUK JANË VANDALË E AS TERRORISTË. ATA LUFTOJNË KUNDËR NEOLIBERALIZMIT, KUNDËR TRAFIKIMIT TË BARNAVE, KUNDËR KORRUPSIONIT E FAZHIZMIT.
Partitë e organizatata nënshkruese të deklaratës:

Partia Çlirimtare (PL) e Argjentinës.

Partia Komuniste e Shqipërisë (PKSH).

Partia Komuniste Kile (Veprimi Proletar).

Lëvizja për Paqe dhe Socializëm (Cantabria).

Partia Komuniste e Kurdistanit – Irak (KCP).

Partia Komuniste Spanjolle e Punëtorëve (PCOE).

Simón Bolívar Koordinator, Venezuelë.

Partia Socialiste e Punëtorëve Kroatë (SRP).

Bashkimi Proletar (Spanjë).

Partia Komuniste e Popujve të Spanjës (PCPE).

Partia Botërore e Punëtorëve (ËËP) USA.

Partia Komuniste Egjiptiane.

Partia Komuniste (Zvicër).

Partia e Punëtorëve Spanjollë (PTE).

Garda e Kuqe e Re e Spanjës (JGRE).

Lëvizja Revolucionare e Majtë (MIR).

Partia Komuniste Bolshevike All-Union (VKPB) – Rusi.

Partia e Revolucionit Popullor (PRP), Republika Dominikane.

Partia Komuniste e Britanisë së Madhe (M. L.) – CPGB ML.

Partia Komuniste e Gjermanisë (KPD).

Partia Komuniste e Azerbajxhanit.

Njësia Komuniste (Meksikë).

Partia Marksiste Leniniste Italiane (PMLI).

Lëvizja Komuniste meksikane.

Chavismo Sur.

Forumi Pacifist Ciudad Real (Spanjë).

Revista Komuniste Italiane “Cumpanis”.

Nisma Komuniste (Spanjë).

Këshilli i Suryoye në Evropë.

Bashkimi i Komunistëve Baskë (EKB).

Partia e Punëtorëve të Irlandës (ËPI).

Kombi andaluzian.

Fronti Ndërkombëtarist Anti-Imperialist (FAI) – Spanjë.

Organizata Socialiste e Rrugës së Lirisë (FRSO) – SH.B.A.

Kuqja e Kuqe (Spanjë).

Revista Kulturore La Garland Polar (Kanada).

Qeveria tradicionale autoktone Tait-Tateëari (Meksikë).

Bashkimi i Punëtorëve të Fushës-Nayarit.

May be an image of 5 njerëz, mjekër dhe tekst

About admin

x

Check Also

INTERVISTA/ Zef Brozi: SHBA shpalli ‘Non grata’ Berishën me informacione të tri dekadave! Tani Drejtësia shqiptare duhet t’ja konfiskojë pasuritë

Ish-Kreu i Gjykatës së Kasacionit në vitin 1994, flet nga SHBA: “Ja ...