Home / Opinion / Letër e hapur zotit Albin Kurtit, zonje Vjosa Osmanit, Komisionit Zgjedhor për Dialog me Serbinë, Subjekteve Politike, Institucioneve dhe Shoqërisë civile!!!

Letër e hapur zotit Albin Kurtit, zonje Vjosa Osmanit, Komisionit Zgjedhor për Dialog me Serbinë, Subjekteve Politike, Institucioneve dhe Shoqërisë civile!!!

Zoti Albin Kurti ndërro taktikën politike në dialog me Serbinë kërko ndryshim të kufijve deri të molla e kuqe

Shkruan Luan Asllan Dibrani

Presidentes së Republikës së Kosovës,

Znj. Presidente Vjosa Osmanit,

Zoti Kryeministër Albin Kurti , qeveritarë, parti në opozitë dhe jo opozitë,institucione dhe organe drejtuese të Kosovës, me lejoni t’ju drejtohem me këtë letër të hapur mbi zërin e arsyes mbi dialogun Kosove Serbi iu dërgoj këtë letër mesa vijon:

Duke u mbështetur në situatën e rënd, politike për atdheun tonë me një gjendje të jete të tendosur dhe afrimit te përfundimit te dialogut ne mes Kosovës dhe Serbisë,vendosa t’u drejtohem,sepse koha na tregoj paaftësinë e ish qeverive të shkuara ne dialog me Serbinë qe luajtën rolin kukullave dhe kulajkave!!!

Me Seriozitetin e SHBA-ve dihet mirëfilli se Republika e Kosovës, në procesin e dialogut ndërshtetëror me Serbinë konform Rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së.

Në prag të takimin në Bruksel ndërmjet Kosovës dhe Serbisë,ka debate opinione supozim e nga ato lokale deri ne ato ndërkombëtare te lloj llojshme dhe skandaloze,

Kushtëzimet e Serbisë dhe nderskamzat kanë qenë gjithmonë prezentë duke ndërruar shpesh taktika mospërfillëse nga përkëdhelja e disa shteteve të Evropës ashtu siç vepruan edhe gjatë historisë.

Dialogu mes Kosovës dhe Serbisë i ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian (BE), me ndihmën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës (SHBA), sipas Rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së të shtatorit 2010 ka për qëllim promovimin e bashkëpunimit rajonal, avancimin në agjendën evropiane dhe përmirësimin e jetës së qytetarëve.

Dialogu u zhvillua nga përfaqësuesit e qeverive të dy vendeve pa konsultime të mirëfillta kualitative të brendshme dhe në mungesë të transparencës dhe konsensusit. Ish grupet dialoguese nga Kosova kurrë nuk kanë qenë një zë i duhur, prandaj kësaj here Albin Kurti, të kesh kujdes, konsultoj njerëzit intelektual pa marr parasysh partinë përkatëse dhe kompleto grupin nga ma të mirët.

Me Seriozitetin e SHBA-ve dihet mirëfilli se Republika e Kosovës, në procesin e dialogut ndërshtetëror me Serbinë ka hyrë nën kuadër të zbatimit të obligimeve të pranuara ndërkombëtare konform Rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së.

Nëse është dikush për ndërrim kufijsh , ti kthejmë kufijtë tanë atje ku i kishim të molla e kuqe, pa të kaluarën nuk ka dialog me Serbinë, e kur te hapet kjo temë vetvetiu hapet “Kutia e Pandorës”.

Albin tani se shpejti do përballesh ne tryezat e BE,ku ne vazhdimësi synimi i Serbisë është akoma rrudhjen territoreve tona përmes termit ”Shkëmbimi territorial”, është gabimi më fondamental që i bëhet kombit shqiptar, dhe këtij shteti”,por nëse është për shkëmbim territorial tema ne këto tryeza mos lejo poshtërimin e tokave tona nga grabitqarët serb, po kërko nëse është dikush për ndërrim ti kthejmë kufijtë tanë atje ku i kishim te molla e kuqe. Ndërkohë Përfaqësuesi special i Bashkimit Evropian (BE) për dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajçak,dhe disa tjerë shpesh marrin në diskutim dhe duke u prononcuar për “non-paper”-in e publikuar së fundmi në të cilin përshkruheshin ndryshime të kufijve në disa shtete të Ballkanit Perëndimor, përfshirë Kosovën dhe Bosnje e Hercegovinën gjithnjë në llogarinë dhe interesin e Serbisë. Prandaj zotou dhe hap temën, se pa të kaluarën nuk ka dialog me Serbinë, e kur te hapet kjo teme vetvetiu hapet “Kutia e Pandorës”mbi të kaluarën e popullit shqiptar dhe padrejtësitë qe iu servuan nga vet BE.

Krijimi i Asociacionit të komunave me shumicë serbe dhe futja e kishave shqiptare ne Kosove si ortodokse Serbia do ta ketë prapë Kosovën nën sqetull prandaj kujdes ne dialog!!!

Zoti Albin Kurti ,krijimi i Asociacionit të komunave me shumicë serbe është kërkesa publike e Serbisë në raport me marrëveshjen finale në dialogun Kosovë-Serbi, por kërkesa reale përfshin një “autonomi madhore”, prandaj te keni kujdes po citoj deklaratene presidentit serb si me posht:

“Aleksandër Vuçiq, ka thënë se nëse‘Kurti shkon në Bruksel për të diskutuar njohjen e Kosovës,më mirë mos të shkojë”. Ai ka thënë se në Bruksel do të duhej të diskutohej për Asociacionin e Komunave serbe“.

Një nga të dëshmitë qe ka të bëjë me një histori mbi kufijtë real te tokave shqiptare qe qojnë deri ne Nish, aktualisht te okupuara nga Serbia te “Molla e Kuq” qe po e shihni ne foto . Sipas kësaj historie, emrin Molla e Kuqe e kishin dy fshatra skajore shqiptare, njëri në veri e Kosovës në Serbi dhe tjetri në jug te Greqisë !
Zoti Albin Kurti ndërro taktikën politike në dialog me Serbinë, sepse përcaktimi i kufijve tanë është pikërisht te mollët e kuqe ne Serbinë e sotme dhe ne Greqinë e sotme ,mos u frikëso hape këtë temë si te duan kundërshtarët!
Zoti Albin Kurti ndërro taktikën politike në dialog me Serbinë, kërko ndryshim të kufijve deri të molla e kuqe sepse fshati Molla e Kuqe në jug, i përket një zone që sot gjendet brenda kufijve administrativë të Greqisë, me emër të ndryshuar në Kalloreferis. Fshati tjetër, në skajet veriore të Shqipërisë, gjendet edhe ai jashtë kufijve të Shqipërisë së sotme, diku afër një vendi të njohur me emrin “Molla e kuqe” afër Nishit.
Zoti Albin Kurti ndërro taktikën politike në dialog me Serbinë, sepse përcaktimi i kufijve tanë është pikërisht te mollët e kuqe ne Serbinë e sotme dhe ne Greqinë e sotme ,mos u frikëso hape këtë temë si te duan kundërshtarët!
Frika e politikanëve serb për Shqipërinë natyrale,shpesh dalin me propagandën e termit “Shqipëria e madhe” ku i ikën realitetit!?
,
Një fjalë popullore thotë “kush e ka mizën pas veshit e kruan” ,prandaj po iu sjell edhe një reagim te Daçiqit ne Serbi kur thekson citojmë e si më poshtë:
“Politikanët shqiptarë po bëhen “kërcënimi kryesor i paqes dhe stabilitetit në Ballkan dhe Evropë”. “Deklaratat e koordinuara të Ramës, Thaçit dhe Musliut tregojnë se Shqipëria e Madhe është qëllim i të gjithë shqiptarëve. Sot, Musliu me këtë i është afruar edhe Nishit, nesër edhe Shkupit, Ulqinit, Epirit. A do të flasin për këtë BE-ja, SHBA dhe Britania e Madhe? Nëse nuk e bëjnë edhe kësaj here, kur Shqipëria e Madhe ka arritur deri te Nishi, do të jenë përgjegjës të drejtpërdrejt për pasojat”, ka thënë Daçiq”. Ai më tutje ka kërcënuar duke thënë se “shqiptarët duhet mirë t’i masin fjalët e tyre dhe t’i zgjedhin ato, sepse më në skenën ndërkombëtare nuk janë mbrojtësit e tyre të cilët kanë bombarduar Serbinë që t’ia marrin Kosovën”. Frika e politikanëve serb për Shqipërinë natyrale,shpesh dalin me propagandën e termit “Shqipëria e madhe” ku i ikën realitetit!?
Sot janë akoma toponimet tona me mbi 700 fshatra e qytete dhe qyteza tonat si qyteti i Nishit, Toplicës, Prokuples, Kurshumlisë, Vidinit, Tërnit, Negotinit, Zajçarit, Pirotit, Smederevës, Qyprisë, Krushevcit, Soko Banjës, Leskocit, Vranjës vilajeti i Novi Pazarit etj ,prandaj faket e deshi keni ta tërboni politiken serbe pran faktorëve ndërkombëtar!
.
Zoti Albin Kurti për të folur për këtë temë duhet para se gjithash ta japë një vështrim të shkurtër, rrethanave politiko-shoqërore që i paraprinë kësaj ngjarje shumë të dhimbshme dhe mjaft tragjike për ne shqiptarët gjegjësisht muhaxhirët e Nishit, Toplicës, Prokuples, Kurshumlisë, Vidinit, Tërnit, Negotinit, Zajçarit, Pirotit, Smederevës, Qyprisë, Krushevcit, Soko Banjës, Leskocit, Vranjës etj
Më 1844, shovinistët greko-serbë, dolën haptazi me planet e tyre hegjemoniste dhe ekspansioniste ndaj tokave shqiptare përmes Megali-Idesë të Jani Koles grekë, respektivisht Naçertanisë së Ilija Garashaninit.
Zoti Albin Kurti ndrysho taktiken e dialogut mbështetu ne te kaluarën historike dhe autoktone te tokave shqiptare para Traktatit famëkeq të Shën Stefanit dhe Kongresit te Berlinit, qe u tkurren trojet tona pa mëshirë nga toka dhe deti. Thjesht ndaheshin tokat e Shqipërisë, për t’i përmbushur dhe ngopur apetitet e etshme të shteteve ortodokse Ballkanike.
Pamja Nishit nder qytet ma te zhvilluar shqiptare ne vitin 1850 dhe kalaja e këtij qyteti e publikuar në gazetat gjermane.
Zoti albin Kurti na gëzove qe te ra fati te jesh përfaqësuesi i shqiptareve ne këto tryeza, prandaj rikujtoju te kaluarën e hidhure dhe te përgjakur te krahinave dhe vilajeteve te shqiptareve evropianëve, atje qe zhvilluan kulture e gjuhe ,histori dhe ekonomi qe edhe sot janë akoma toponimet tona me mbi 700 fshatra e qytete dhe qyteza tonat. Nuk është çudi se forcat politike serbe e dine këtë gjë shume mirë se ne ato troje janë kolonët serb!!!
Zoti Albin Kurti kërkoj te hapen arkivat e Evropës për këto fakte ne stamboll,Vatikan,Beograd ,Moskë,Londër ,Berlin e gjetiu!
Shpërngulja e Muhaxhirëve është bërë gjatë dhjetorit të vitit 1877, dhe janarit të vitit 1878, kur edhe ishte një dimër shumë i ashpër. Kushtet klimatike nga një anë, dhe ndjekja nga ushtria serbe nga ana tjetër ishin tragjike për popullatën tonë shqiptare-Muhaxhire. Atëbotë ata mezi arritën që t’i merrnin vetëm se njerëzit e gjallë me veti, kishte raste kur nëna Muhaxhire nuk mundi t’i marrte të gjithë fëmijët e saj, dhe nëpër atë acar të madh ia mësyn pjesës jugore të Vilajetit të Kosovës për shpëtim prandaj rikujtoj ti zoti Kurti m eekipen tuaj dhe mos te shkohet atje me duar ne xhepa si Isa Mustafa .
Që nga viti 1833 kur Serbia kishte fituar autonomi kulturore nga Perandoria Otomane, kishte filluar planet jo vetëm për pushtimin e tokave shqiptare, por edhe për zhdukjen e tyre nga faqja e dheut. “Naçertanija” e Ilija Garashanini-t ishte një platformë dhe program për dëbimin e shqiptarëve nga platformë dhe program për dëbimin e shqiptarëve nga trojet e veta qe trashëgoj edhe kasapi i Ballkanit Sllobodan Millosheviqi dhe praktikisht e përdori te njëjtën platformë ne luftën fundit te Kosovës se 1999. Ky program ishte konstruktuar në vitin 1844, ndërkohë që ishte realizuar gjatë dhjetorit 1877 dhe janarit 1878. Gjatë kësaj kohe, të gjitha faktet historike thonë se janë përzënë nga trojet shekullore afro 700 vendbanime.
Masakrën serbe të para 100 vjetësh dhe kjo pjese e historisë te jete kapitull në vete për kallëzim penal ndaj Serbisë!
I dashur Albin te rikujtojmë edhe në takimin radhës në dialogun me Serbinë, terrorin dhe masakrën serbe te para 100 vjetësh dhe kjo pjese e historisë te jete kapitull ne vete për kallëzim penal ndaj Serbisë për gjenocid te asaj kohe , akoma varret dhe gjaku i atyre kohërave është i freskët!!! Pra dialogu i pret këto reagime te juaja si zë i shqiptareve në krah e keni mikun më të madh SHBA-të.
I madhi Albin Kurti, rifreskoni të dhimbshmen tonë mbi faktet si djegëjet , vrasjet dhe masakrën qe përjetuan shqiptaret gjatë dëbimit secila familje është një histori në vete!
Vlen të përmendet edhe një fragment i udhëpërshkruesit serb, Sreten Popoviq që, ndër të tjera, shkruante për atë kohë citojmë :
“Ato net, shumë familje shqiptare duke udhëtuar me fëmijët e tyre, nga acari i madh pësuan humbje të mëdha në njerëz. Shumë fëmijë në qerre ose në shpinë të nënës u ngrinë dhe vdiqën. Kishte raste të shumta kur edhe pleqtë vdisnin nga të ftohtit.” Qystendili i Bullgarisë në janar të vitit 1878 ishte përplot shqiptarë, sikur Bllaca e prillit të vitit 1999 qe u përzunë shqiptarët nga Sllobodan Millosheviqi .
Kolonat e atyre viteve te shqiptareve ne përndjekjen nga trojet veta, është koha qe ti publikoni në qendrat e Evropës, po edhe në dialogun qe do filloni këto ditë!
Për fatin e mirë të këtij populli, për dallim nga vitet 1877-1878, këtë herë, këtë katrahurë po e përcillte e tërë bota, kurse shtetet më të fuqishme e më demokratike, në krye me SHBA-të dhe Britaninë e Madhe u vunë në krah të drejtësisë dhe bashkë edhe me shtete të tjera e ndihmuan këtë popull që të kthehej në tokën e tij shekullore.
I dashur Albin shqiptarët akoma janë skllevër të mentalitetit anadollak,sllav etj me orientime te gabuara kah Azia e disa edhe nga Moska, por kësaj here shpresa është e madhe tek ju se do e ndryshoni historinë!
Zoti Albin Kurti ne këtë rast kërko qe në dialog të jetë edhe delegacioni i Amerikës ,mos hezito , mos u hamend , dhe mikun çmoje se thjeshtë kurrë s’kanë qenë kundra Shqiptarëve.
I nderuari dhe i madhi Albin Kurti në vazhdimësi t’u kthejmë më të mirë popullit mik izraelit që ndihmuan popullin tonë të shtypur nga diktatura e egër serbe për t’i ruajtur tokat tona Autoktone dhe për ti kthyer troje tona të përgjysmuar dhe të ndara në disa pjesë të shteteve të Ballkanit?!…
Rroftë Amerika dhe Izraeli dhe gjithë shtetet tjera që na ndihmuan në të drejtën tonë.

BE nuk ka fuqinë e garantimit të paqes në ndonjë rajon dhe pa SHBA-të, janë kërcënim sidomos për shtetet e dobëta (për nga siguria) e rajonit. Shqiptarët e kanë çështje ekzistence renditjen me SHBA-të, dhe nga ana tjetër e kanë vullnet si popull: nuk thuhet kohët se jemi populli më proamerikan në botë,prandaj edhe ti dëshmo dhe demantoje propagandën qe po e zhvillojnë rivalet politik, cuba në Kosovë e Shqipëri kundër teje .

Duket se shumica e qytetarëve por edhe elitat politike de facto kanë hequr dorë nga BE me një politikë boshe që shumë vjet edhe me dialog formal e te pa efketëshem, po duhet te lutemi në të madhin zot dhe ta falënderojmë Amerikën qe na ndejti gjithmonë në krah prandaj, Amerika duhet të jete pjesëmarrëse e Dialogut…

May be an image of një ose më shumë njerëz, people standing dhe ambiente të jashtme

May be an image of duke qëndruar dhe text that says 'Vendbanimi quajtur Katund afer Aleksincit ishte edhe si vend doganor me kufi nẽ mes tẻ Perandorisë Osmane dhe tẽ Principates serbe deri ne vitin 1877-1878 Fotografuar mẽ 1860. (Marrẻ nga V.N. Stojan).'

May be an image of 1 person, standing, ambiente të jashtme dhe tekst

May be an image of një ose më shumë njerëz, people standing, pemë dhe ambiente të jashtme

 

About admin

x

Check Also

INTERVISTA/ Zef Brozi: SHBA shpalli ‘Non grata’ Berishën me informacione të tri dekadave! Tani Drejtësia shqiptare duhet t’ja konfiskojë pasuritë

Ish-Kreu i Gjykatës së Kasacionit në vitin 1994, flet nga SHBA: “Ja ...