Home / English / Efter at serbiske, nu “andre SERBIEN” af albanere!

Efter at serbiske, nu “andre SERBIEN” af albanere!

Ali Mehmeti

28.05.2021

“Beograd-cirklen var et sjældent brud på den national-bolsjevikiske totalitarisme, hvorigennem det, som om det gennem nålehullet blev gjort muligt at indføre en livline, for at undslippe kollektiv skyld

Bogen “Other Serbia”, udgivet af ngo’en “Admovere” og økonomisk støttet af Kosovo Foundation for Open Society (KFOS), bestående af bogdan Bogdanovićs fragmenter, interviews og skrifter, er gået på salg. De fleste af os, som er gamle nok, bliver mindet om denne serbiske intellektuelle, arkitekt og borgmester i Beograd, som i begyndelsen af 1990’erne hævede stemmen mod Milosevics shovinistiske politik og ikke var alene. Der var flere dusin af dem samlet i den såkaldte Beograd Circle. Men hvad var formålet med denne cirkel? Dette er, hvad Latinka Perović skriver, en af grundlæggerne af denne cirkel, en historiker med verdens nyrer og tidligere politiker udvandring fra Tito på grund af hendes liberale synspunkter: “Beograd cirkel var et sjældent brud på national-bolsjevikiske totalitarisme, hvorigennem, som om gennem nålen hul blev det gjort muligt at indføre en livline, for at undslippe kollektiv skyld”. Citeret af den forudsætning af bogen “Andre Serbien” (anden udgave, Beograd 2002), hvor taler og publikationer af forskellige taler i denne kreds er sammenfattet.

Med al respekt for Bogdan Bogdanović, som blev tvunget til at flytte fra Beograd i 1993 under Milosevics konstante trusler, kan hans navn ikke bruges til at opdage “andre Serbien”, fordi det aldrig har eksisteret. Uanset fraseologi og retorik bruges til at hævde, at der var en anden “Serbien” fakta, at:

– Hundredtusindvis af albanere bliver dræbt, terroriseret og fordrevet fra deres land i nutidens sydlige Serbien ved udgangen af det 19. århundrede (blandt dem mine forfædre)

– 250.000 albanere dræbt i 1912-1913 af den serbiske hær, i navnet “befrielse” fra det osmanniske rige (Leo Freundlich 1878-1948 – albanere Golgatha, Wien, 1913)

– 40.000 albanere fordrevet til Tyrkiet under landbrugsreform mellem de to verdenskrige og kolonisering med 11.000 serbiske og montenegrinske familier, tilgivende de mest frugtbare lande, arbejdskraft værktøjer og en betydelig sum penge (Dr. Milovan Obradović: Agrarna Reforma af Kolonizacija na Kosovu 1918-1941, Pristina 1981)

– 45.000 albanere dræbt i Kumanovo efter Anden Verdenskrig

– 70.000.000 tusinde muslimer dræbt i Bosnien i løbet af 92-95 (8 tusind i 7 dage) – Retsdokument. Internationale. krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien.

– I løbet af 98-99 blev 12.000 ubevæbnede og sårbare civile dræbt i Kosovo, hvoraf 1.392 børn (800 af dem under 5 år) og 1.739 kvinder blev dræbt. Seksuel vold mod 20.000 mennesker blev udøvet; Som en del af gennemførelsen af det “brændte land” er ødelæggelsen af det økonomiske grundlag blevet forsøgt ved at ødelægge 100.389 boligobjekter, 88.101 transportgenstande, 358 skoleobjekter, 215 religiøse genstande (moskeer, tyrbees, teaks og katolske kirker), 123 sundhedsfaciliteter og over 190 administrative bygninger, biblioteker og kulturhuse (State Archives Agency of Kosovo, Serbiens forbrydelser i Kosovo 1998-99, Bog 2, Noter er ikke nedbrydende)

Siç shihet, prej krijimit të shtetit të pavarur serb me vendimet e Kongresit të Berlinit 1878 ne nuk njohim “Serbi tjetër” përveç asaj që ka pretendime pushtuese mbi territoret shqiptare dhe pretendime gjenocidale mbi popullsinë shqiptare.

Të flasësh sot për “Serbi tjetër” është sikur të flasësh për “Gjermani tjetër” gjatë sundimit të Hitlerit. Por, deri me sot nuk kam parë as dëgjuar se dikush, as nga gjermanët, e lere më nga hebrenjtë, polakët, rusët apo francezët ka botuar apo shkruar ndonjë libër me titull “Gjermania tjetër”. Pavarësisht se, me logjikën e botuesit shqiptar nga Prishtina, do kishte më shumë “argumente”. Sepse gjermani Eugen Bolz në korrik të vitit 1944 tentoi të vriste Hitlerin, por dështoi, kurse atë e ekzekutuan pastaj. Në Serbi nuk pati kësi tentimi.

Pra, pafytyrësinë serbe e njohim dhe nuk duhet të na çudit botimi i librit me titull “Serbia tjetër”, por që këtë e bëjnë shqiptarët me të njëjtin titull, është për çudi. A e bëjnë nga mendjelehtësia dhe injoranca, nga bindja se vërtet ka ekzistuar ndonjëherë “Serbia tjetër”, apo për një grusht parash nuk e di? Por e di që mbajtja e litarit nga shqiptarët, për “shpëtim nga faji kolektiv” i Serbisë, është absurd dhe i papranueshëm nga të gjithë ata që në çfarëdo mënyre i takojnë ndonjë kategorie nga regjistri i krimeve serbe të listuar më lartë.

Imagjinoni situatën sikur një hebre, apo edhe më keq, një OJQ nga Tel Avivi të botonte një libër me titull “Gjermania tjetër” që do nënkuptonte periudhën e Hitlerit, sikurse që përmendja e Bogdan Bogdanoviqit nënkupton periudhën e Millosheviqit. Çfarë reagimi do kishte opinioni hebre? Kurse në Prishtinë heshtje! Madje, në disa portale i bëhet edhe publicitet.

About admin

x

Check Also

INTERVISTA/ Zef Brozi: SHBA shpalli ‘Non grata’ Berishën me informacione të tri dekadave! Tani Drejtësia shqiptare duhet t’ja konfiskojë pasuritë

Ish-Kreu i Gjykatës së Kasacionit në vitin 1994, flet nga SHBA: “Ja ...