Home / Histori / Historia e kanalit të Suezit i cili u inagurua nga shqiptari Ismail Pashai, pjesë e familjes së Khedive të Egjiptit dhe Sudanit

Historia e kanalit të Suezit i cili u inagurua nga shqiptari Ismail Pashai, pjesë e familjes së Khedive të Egjiptit dhe Sudanit

Kanali i Suezit shtrihet 120 milje nga Port Said në Detin Mesdhe në Egjipt në jug në qytetin e Suez. Kanali ndan pjesën më të madhe të Egjiptit nga Gadishulli Sinai. U deshën 10 vjet për t’u ndërtuar dhe u hap zyrtarisht më 17 nëntor 1869 nga Ismail Pasha, Khedive i Egjiptit dhe Sudanit, i cili ishte me origjinë shqiptare.

EGJIPT– Kanali i Suezit është një rrugë ujore e bërë nga njeriu që lidh Detin Mesdhe me Oqeanin Indian përmes Detit të Kuq. Ai mundëson një rrugë më të drejtpërdrejtë për transportin ndërmjet Evropës dhe Azisë, duke lejuar në mënyrë efektive kalimin nga Atlantiku i Veriut në Oqeanin Indian pa pasur nevojë të rrotullohet në kontinentin Afrikan. Rruga ujore është jetike për tregtinë ndërkombëtare dhe, si rezultat, ka qenë në qendër të konfliktit që kur u hap në 1869.

Kanali i Suezit shtrihet 120 milje nga Port Said në Detin Mesdhe në Egjipt në jug në qytetin e Suez. Kanali ndan pjesën më të madhe të Egjiptit nga Gadishulli Sinai. U deshën 10 vjet për t’u ndërtuar dhe u hap zyrtarisht më 17 nëntor 1869 nga Ismail Pasha, Khedive i Egjiptit dhe Sudanit, i cili ishte me origjinë shqiptare.

Ismail Pashai

Në pronësi dhe të operuar nga Autoriteti i Kanalit të Suezit, përdorimi i Kanalit të Suezit ka për qëllim të jetë i hapur për anijet e të gjitha vendeve, qofshin për qëllime tregtie apo lufte – megjithëse nuk ka qenë gjithmonë kështu. Interesi për një rrugë detare që lidh Detin Mesdhe dhe Detin e Kuq daton që nga kohërat antike. Një seri kanalesh të vegjël që lidhin lumin Nil me Detin e Kuq ishin në përdorim që nga viti 2000 para Krishtit.

Sipas History, ideja e një kanali të madh që siguron një rrugë të drejtpërdrejtë midis dy trupave të ujit u diskutua për herë të parë në vitet 1830, falë punës së eksploruesit dhe inxhinierit francez Linant de Bellefonds, i cili u specializua në Egjipt.1 / 14

About admin

x

Check Also

INTERVISTA/ Zef Brozi: SHBA shpalli ‘Non grata’ Berishën me informacione të tri dekadave! Tani Drejtësia shqiptare duhet t’ja konfiskojë pasuritë

Ish-Kreu i Gjykatës së Kasacionit në vitin 1994, flet nga SHBA: “Ja ...