Home / Opinion / PSE ANALISTËT TANË – JANË NË KËTË GJENDJE?

PSE ANALISTËT TANË – JANË NË KËTË GJENDJE?

“Menduam se ishit plehë. Na dolët pesticide”…
Shfaqja e dy analistëve në media të ndarë në llogore korruptive e politike nga një menagjim i keq duke mos i ndëgjuar zërat e arsyes – Faton Abdullahu dhe prof. universiteti Ardian Kastrati.
Realitetit nuk mund t’i fshihen. Gjithë etje për pushtet e kulltuqe, që herë degjeneron në mosbesim, shpifje, mashtrime e cinizëm, është në të vërtetë mendja orientale provinciale… Mendjes së odave… ashtu si rrugët e tyre piktoreske me karikatura të pazargjinjëve, u mungon tërësisht simetria politike.
Arsyetimi i tyre është i një thjeshtësi përshkruese të paparë në tavolinat e mediave. Këta bazoheshin në analiza stereotipe të tillë teatrosh e kafenesh, “liderët e vjetër politik”, tashmë nuk janë zëvendësuar nga një brez i ri studiuesish politikisht korrekte e të saktë, të cilët nuk guxojnë të pyeteshin përse vendi ynë ka mbetur i bllokuar në një mjedis shoqëror politik tepër të ndryshenm nga pjesa tjetër e botës. Në botën shqiptare nuk ka asnjë vështrim kritik mbi veten si analista.
Politika e tyre nuk është kulturalisht një rast unikal; këta thjesht kanë mbetur prapa kohe. Diçka ka ndodhur që atëherë me hundën e tyre e deri më sot. Për të arritur të kuptojmë krizën e Fatoni dhe krizën bashkohore të Ardianit si prof. universiteti, na duhet të kuptojmë këtë spirale brenda vrimës ku janë futur. Nuk na duhet të gërmojmë para lufte, por vetëm të ringjallim atmosferën e ethshme të botës së tyre si analistë në 20 vitet e fundit në dardani.
Gjendja e rëndë në të cilën ndodhen sot shqiptarët, përveç rrethanave të vështira ekonomike, politike etj., e rëndojnë edhe më shumë sjelljet dhe veprimet shumë herë të papërgjegjshme të analistëve tanë, madje edhe të personave zyrtarë brenda mediave. Në vend se të angazhohen maksimalisht, që korrupsioni të zhduket nga faqja e dheut e mbrojnë atë duke u larguar nga LDK-ë, hynë në një llogor me PDK-ën…
Përhapja e demokracisë në Dardani është punë evështirë. Por, kjo nuk do të thotë se Perëdimi – në veçanti, Shtetet e Bashkuara – nuk duhet ti ndihmojë më forcat e demokracisë korruptive duke i perfshirë edhe analistët banal. As nuk do të thotë se duhet pranuar verbërisht regjimet anti-shtet, si alternativ më pak e keqe. Duke bërë edhe pastrim general në analiza e politik.
Persona që përfaqësojnë në media imazhin tonë publik. Fjala, me sa duket, lidhet me fjalën analist dhe personalitet dhe vjenë nga fjala latine për maskë për ta fshehur surratin e tyre. Kështu që analisti është maska që duken ne media për ta shfaqur botën e tyre të brendëshme. Megjithëse këta fillojnë si një arketip, kur përfundojnë së realizuari mashtrimet dhe gënjeshtrat, prandaj këta dy analistë bëhen pjesë e mediave që manipulojnë opinionet dhe qëndrimet e votuesve, shumë larg prej pavetëdijës kolektive. Kjo sëmundje është një rast i bezdisshëm dhe ajo që nuk do të shërohet e të iki nuk është faji i analistit por mjeshtëria e pamjaftueshme e liderve partiak, dhe po qe se këta dy analistë do të provojnë madhështinë e tyre.
Ju dy analistë që i ngjani karikaturave ndërkombëtare dhe që i keni nga 30 libra në banesë e asnjë liber që nuk ju ndihmon ta zgjeroni horizontin e tyre filozofik e shkencor, të kuptonjnë realitetin politik dhe ekonomik që i takojnë – apo të ushtrojnë mendimin e tyre mediokër e kritik. Ky lloj “rebelimi”, nga ky këndvështrim psikologjik, mund të ndeshet te shumë analistë servil, që janë rebelë para se të marrin një postë në pushtet dhe bëhen kontravers, palaqo dhe egoist sapo hipin në pushtet.
Ndasitë shoqërore e të analistëve janë kaq të acaruara, dhe qëllimisht të acaruara, sepse partisë politike që i takojnë – i ka ngelur asaj parie mbas krimit të organizuar dhe korrupsionit të thellë, është hedhja e analistëve të tyre në përplasje të hapur e vëllavrasje me shqiptarët që kanë bindje të ndryshme nga shefat e tyre.

Më e keqja e tyre është se u mungojnë alternativat e duhura dhe të arsyeshme, por edhe ndryshe nga analistët e kombeve të tjera, sepse këtu në media është kijuar një ekuilibër shoqëror që pranon analista të partive të korruptuara dhe këtë gjendje kriminale politike si të natyrshme. Sepse polarizimi i analistëve dhe i shoqërisë ka arritur nivele të papranueshme rrugaqërie me një pasurim spekulativ, kriminal, korruptiv të pak analistëve dhe me një varfërim ekstrem mendor e filozofik. Shpresoj në fundin e tyre “profesional” dhe në zhdukjen e tyre në anën mediatike, sepse vetëm këto mund të jenë penalitetet e duhura për dëmin e pariparueshëm që i keni shkaktuar demokracisë dhe do t’i shkakëtojnë votës së lirë.

Imazhi mund të përmbajë: 2 njerëz, Zmadho

About admin

x

Check Also

Kurti: Do të kemi shumicën në Kuvend pa koalicion, me Serbinë hapim kapitull të ri!

22- 02/2021 Albin Kurti Kryeministër Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti, u ...