Home / Histori / Fiset Kuçi, një ndër fiset tona shqiptare – Burra të përshkruar si shumë të luftës dhe të guximshëm

Fiset Kuçi, një ndër fiset tona shqiptare – Burra të përshkruar si shumë të luftës dhe të guximshëm

Shqipe HOXHA

In Albanian, the word kuq means “red”

Petrović 1981, p. 20.

(Petra Kuči).

Hera e parë që Kuči (e njohur në nën grupet e Kuçit modern si Kuç i Vjetër ) përmendet në të dhënat historike është në vitin 1330 në krizobollët e Deçanit si pjesë e katunit shqiptar ( arbanas ) katun (bashkësia pastorale gjysmë nomade) e Llesh Tuzit ( Ljesa Tuzi në origjinal), në një zonë që shtrihet drejt jugut nga Komuna moderne e Tuzit përgjatë Liqenit të Shkodrës në një fshat afër Koplikut modern , dhe drejtoheshin nga një Pjetër Kuçi ( Petra Kuči ).

Pulaha, Selami (1975). “Kontribut për studimin e ngulitjes së katuneve dhe përdorimit të fiseve në Shqipe ̈rine ̈ e veriut shekujt XV-XVI ‘Kontributi në studimin e vendbanimeve të fshatrave dhe formimin e fiseve të Shqipërisë Veriore në shekullin XV”. Studime Historike. 12: 94–5.

Një valë tjetër e zgjidhjes në mesin e shekullit të 16-të është ajo e Drekalovići – t , i cili erdhi për të formuar një pjesë të rëndësishme të Kuçit. Fillimisht, katolike dhe shqipfolëse, ata gjurmojnë origjinën e tyre tek Berisha në veri të Shqipërisë.
Durham, Edith (1928).
Ata martohen brenda Kuçit, por nuk formojnë martesë me Berishën ose me një pjesë të madhe të Kastratit , e cila gjurmon prejardhjen e tyre nga ana e tyre. Këto tre valë zgjidhjeje u bënë thelbi i fisit Kuči.
Horvat, Branko (1988). Kosovsko pitanje. Globus. p. 78.

Përshkrimi i hershëm i tij është në raportin e Mariano Bolizza veneciane, i cili udhëtoi në tokat e Malit të Zi moderne dhe të veriut të Shqipërisë për të dokumentuar rrugët e mundshme tregtare për në Stamboll.

Në raportin e tij, Bolizza shënon se Lala Drekali dhe Nico Raizcou (Niko Rajckov) ishin komandantët e Kuçit Shqiptar Katolik ( Chuzzi Albanesi ) i cili kishte 490 familje dhe 1.500 burra në krahë të përshkruar si shumë të luftës dhe të guximshëm . Ky komunitet ishte vendosur në zonën e Kuçit në shekullin XVI nën komandën e Drekale. Ata ishin ndër komunitetet malësorë që luftuan aktivisht kundër Perandorisë Osmane; të tjerët përfshinin Vasojevići , Bjelopavlići , Kelmendi dhe Hoti. Ai duket se ka marrë pjesë në asamble të ndryshme të koordinimit kundër osmanëve.

Lala Drekali ishte një vojvodë i fisit Kuči në Malin e Zi, lindor në gjysmën e parë të shekullit të 17-të.

Një zonë që konsiderohet pjesë e rajonit më të gjerë Kuči është Koja një fis shqiptar Katolik, është rajoni i fundit i Kuçit më të gjerë që u bë pjesë e Malit të Zi në 1880. Ai përfshin vendbanimet e Koći , Fundina. Regjioni i Kojës qëndron midis Triepshi në jug dhe Kuçit të duhur në veri. Populli i Kojës përmendet si Kojanë.

Kuçi / Koçi/Kojë fshati shqiptar, i banuar nga shqiptarët etnik

Mark Milani dhe te gjithe familja e Drekalloviqeve nga Mali i Zi ishin te Fisit Kuq, dhe se ishin me origjine shqiptare.

Albanians with montenegrin prisoners on lake Scutari. “Illustrated London News” 1880.

No photo description available.

About admin

x

Check Also

Kurti: Do të kemi shumicën në Kuvend pa koalicion, me Serbinë hapim kapitull të ri!

22- 02/2021 Albin Kurti Kryeministër Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti, u ...