Home / Opinion / Akademik Rexhep Qosja e meriton çmimin nobel për punën shkencore letrare

Akademik Rexhep Qosja e meriton çmimin nobel për punën shkencore letrare

Imazhi mund të përmbajë: 1 person
Shkruan; Avdi Ibrahimi
Nga të rejat shkencore në prozë, histori e letërsisë dhe kritikë letrare, nga Akedemiku ynë i shquar, nga rilindasi i shquar i kohës sonë kombëtare, të tradicionalës dhe modernës Rexhep Qosja kam mësuar shumë, për mua është i adhuruar si Promethe, i kohës sonë e them pa teprime. Nëse në teknikë s’ka risi, aty ka realizëm të pritshëm, veprat madhore të dijetarit shkencor në fushën artistike të letërsisë së prozës, të historisë së letërsisë, të kritikës letrare, të romanit, të mendjës së nditur gjeniale dhe pendës shkqlqimtare të Qosjës janë përmbushje e së papriturës. Kështu gjeniu ynë i letrave shqipe, është popullarizuesi që përhapë dije rrezatuese në mbarë botën njerëzore, më këtë, ky punëtor shkencor i palodhshëm, po zgjon dashurin e lexuesve, studiuesve shkencor ndaj diturisë në përgjithësi.
Nga ditari i Rexhep Qosjes të botuar në vitin 2016, ai ka shkruajtur:
“Enver Hoxha ishte atdhetar i madh, atdhetari më i madh shqiptar, që ia kishte kushtuar jetën Shqipërisë shtet dhe popullit shqiptar komb. Këta të sotmit, të gjithë së bashku s’i vijnë atij as deri te nyja e poshtme e këmbës”.
Akademikut Rexhep Qosja i uroj shëndetë të shkëlqyeshëm, dhe jetë të gjatë sa malet tona dhe mbarëvajtje të mëtutjeshme në zbulimet e reja shkencore nga lëmia e letërsisë shqiptare dhe botërore, njëherit i takon mirënjohja ndërkombëtare e çmimit nobel!
Qosja ka shkruajtur dhe i janë botuar 41 vepra letrare historike-kritike dhe shkencore:(1)
• Episode letrare, 1967
• Dialog me shkrimtarë, 1968
• Antologjia e lirikës shqipe, 1970
• Kontinuitete, 1972
• Asdreni – jeta dhe vepra, 1972
• Panteoni i rralluar, 1973
• Vdekja më vjen prej syve të tillë, 1974
• Shkrimtarë dhe periudha, 1975
• Anatomia e kulturës, 1976
• Mite të zhveshura, 1978
• Prej tipologjisë deri te periodizimi, 1979
• Morfologjia e një fushate, 1980
• Nocione të reja albanologjike, 1983
• Historia e letërsisë shqipe I, II 1984
• Antologjia historike e letërsisë shqipe, 1985
• Historia e letërsisë shqipe III, 1986
• Porosia e madhe, 1986
• Populli i ndaluar, 1990
• Strategjia e bashkimit kombëtar, 1992
• Çështja shqiptare: historia dhe politika, 1994
• Ligjërime paravajtëse, 1996
• Fjalor demokratik, 1997
• Paqja e përgjakshme: Konferenca ndërkombëtare për Kosovën, 1999
• Një dashuri dhe shtatë faje, roman, 2001
• I ringjalluri i penduar, tregim satirik, 2002
• Ideologjia e shpërbërjes, 2006
• Realiteti i shpërfillur, 2006
• Rilindja e dytë
• Prej letërsisë romantike deri te letërsia moderne, 2007
• Nata është dita jonë, 2007
• Shqipëria dhe Kosova – Si janë dhe si do të duhej të jenë, 2013
• Dëshmitar në kohë historike 1966-1974 – Ditar I – (prill, 2014)
• Dëshmitar në kohë historike 1975-1978 – Ditar II – (Maj, 2014)
• Dëshmitar në kohë historike 1979-1981 – Ditar III – (qershor, 2014)
• Dëshmitar në kohë historike 1982-1983 – Ditar IV – (shtator, 2014)
• Dëshmitar në kohë historike 1982-1983 – Ditar IV
• Dëshmitar në kohë historike 1984-1985 – Ditar V
• Dëshmitar në kohë historike 1986-1989 – Ditar VI
• Dëshmitar në kohë historike 1990-1998 – Ditar VII
• Dëshmitar në kohë historike 1999-2001 – Ditar VIII
• Të fshehtat e treguara, roman, 2020
Vepra të përkthyera:
• Živa sfinga, Jedinstvo, Priština, 1976.
• Smrt vreba iz očiju, Narodna knjiga, Beograd, 1976.
• Književnost i kritika, Prosveta, Beograd, Jedinstvo, Priština, 1979.
• Smrt preži v očeg, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1979.
• Smrta mi ide ot takiva oči , Hristo Danov, Plovdiv, 1982.
• Beselam pse më flijojnë (arabisht), Kuvajt, 1983.
• La mort me vient de ces yeux là, Gallimard, Paris, 1994.
• La question Albanaise, Fayard, Paris, 1995.
• In solchen Augen lieg der Tod, Hayman Verlag, Innsbruck, 1995.
• Die ogen en de dood, Van Genep, Amsterdam, 1996.
• La morte mi viene da occhi cosi

About admin

x

Check Also

Sa të gënjyer ishim !

/ Intervist që ia vlen të lexohet e rilexohet/ Intervistë me ish ...