Home / Histori / BINÇË- VITI KJO ËSHTË E VËRTETA E BETEJËS SË DARDANISË MË 1389 E JO SIÇ THUHET BETEJA U ZHVILLUA NË FUSHË KOSOVË PA VARRE

BINÇË- VITI KJO ËSHTË E VËRTETA E BETEJËS SË DARDANISË MË 1389 E JO SIÇ THUHET BETEJA U ZHVILLUA NË FUSHË KOSOVË PA VARRE

Të gjith bota mbar ta di se Beteja e parë e Dardanisë( Kosovës) u zhvillua në afërsi të Malit Zi të Shkupit, në fshatin Binçë të Vitisë më 28 qershor 1389. E jo siç jemi mësuar me genjeshtra të serbve të shkruara nga 1794, sipas tekeve ruse e cila betej nuk nuk ishte sërbe. Por e dhe Evlia Çelebiu për kët betej shkruan pas 265 viteve për vrasjen e Muratit -I- që thonë se kjo betej u zhvillua në Fush Kosovë, Gazimestan, e që aty nuk ka varre me një betej kaq të madhe. Kjo betejë e përgjakshme u zhvillua në Bini Binçë dhe ishte e pabarabartë ndërmjet forcave osmane dhe forcave shqiptare ortodokse dhe katolike nga të gjitha fiset tona Shqiptare Traket, Daket, Tribalet, Vllahet, Cincaret, Epirotet morren pjes në kët betej. Luft kjo duke filluar nga Korbliçi i Vitisë që ju kishte zanur prita osmanëve nga Millosh Kopili, në këte ngushticë dhe kishte perfunduar të Kalaja e Binçës. Kjo është e verteta e kësaj lufte me osmanët dhe me forcat e Gadishullit Ilirik, në mes krerve të fiseve shqiptare që printe Millosh Kopiliqi, ku dhe kishte pronat e vet në kët pjes të vendit. Pse e them këtë: Unë kam has në deshmi se kjo betej u zhvillua në Binçë të Vitisë. Bini burra Bini Luftës.
Osmanët kishin 20000 ushtar, po forcat e Gadishullit Ilirik ishin me në krye Millosh Nikolla Kopilin, ( Kopilaqa)i cili arriti të vriste Sulltan Muratin I. Për këtë kam deshmi të bollshme dhe të argumentuara me artifakte te shumta. Shiheni vet foton dhe vendin e pikturës.

About admin

x

Check Also

Avni Dehari, ‘feniksi shqiptar’, flet për MekuliPress: “Vendi i parë, pa një dallim të madh nga i dyti, do t’i ngjante fitores së Pirros me dëme të mëdha për Kosovën. Fitorja e madhe që po vie është garantuese e mosminimit si në të kaluarën e themeleve të qeverisë së re, që do të dalë si vullnet i popullit.”

January 20, 2021 Është ky Avni Dehari, humanisti, poeti, kritiku, këshilltari dhe ...