Home / Histori / Gadishulli i Anadollisë!

Gadishulli i Anadollisë!

Tezë
A e dinë shqiptarët e sotëm se qyteti Ankara, kryeqyteti i Turqisë së sotme (i riemëruar nga Angura në Ankara në vitin 1930) është quajtur dikur ANGURË (anë+gur, që i përgjigjet pozitës gjeografike të qytetit të vjetër) dhe pjesa më e madhe e territorit të Turqisë së sotme, si dhe i tërë Azisë së Vogël është quajtur ANADOLLI (anë+dalje e kontinentit të Azisë në detin e madh, Mesdhe!
SHQIPJA ËSHTË NËNA E GJUHËVE, JO DEGË E GJUHËVE INDOEVROPIANE
Nga emërtimet më të lashta që kanë mbetur edhe sot në Azinë e Vogël, Turqinë e sotme, janë edhe emrat ANTEPE (Anë-tepi, thepi), ANKARA (Anë+guri), ANADOLL (Anë+doli), BUZANË (Buzë+anë) etj.
Emri Antepe, asnjë kuptim nuk ka në gjuhë të tjera, as në gjuhën greke, latine apo osmane (turqishte të sotme). Rrënja e kësaj fjale është në gjuhën shqipe, që ka kuptim dhe përdoret edhe sot vetëm nga shqiptarët: Anë + Tepe (kodër). Fjala “tepe” mendohet se ka prejardhje nga osmanishtja, por ky është një konstatim i gabuar, meqë në gjuhën shqipe thuhet “tepe e kresë” – kafkë, maje. Nga po kjo rrënjë shqiptarët e përdorin edhe fjalën THEP-Majë e mbrehtë. Nuk është e vërtetë se shqiptarët e kanë huazuar këtë fjalë nga osmanishtja, por osmanishtja e ka përvetësuar këtë fjalë nga gjuha e lashtë shqipe (ilire-dardane). Meqë folësit e gjuës së lashtë turke (osmanishte) kanë vënë kontaktet e para të tyre me banorët vendës në këto hapësira pas shek.XII, është tepër e qartë se, zakonisht banorët e ardhur kanë marrë (huazuar) gjithmonë fjalë të reja nga banorët vendës autoktonë, në këtë rast, fiset e lashta tukr enga shqiptarët vendës (ilirët, dardanët autoktonë) në viset ku aktualisht jetojnë së bashku, si popuj gati të shkrirë mes vete në këto krahina të Turqisë së sotme.
ANË-TEP (THEP, MAJË)
ANË-GUR
ANË-DAL (DOLA)
BUZË + ANË
Edhe qyteti i sotëm i Stambullit është emër tepër i ri (1932), i cili e ka zëvendësuar emrin e mëparshëm të qytetit që ka marrë emrin e rindërtuesit të tij, Shën Konstandinit të Madh – Kontandini (Konstandinopojë,-Kontsandino+polis: në gjuhën greke të lashtë, qyteti i Konstandinit). Ky qytet është ngritur dhe rindërtuar mbi gërmadhat e një qyteti edhe më të lashtë me emrin BUZANË (Buzë+anë). Në cilën gjuhë të botës përveçse në gjuhën shqipe mund ta mbulojë kuptim e e këtij emërtimi më saktë se rrënja e fjalës BUZË, qytet që shtrihet në dy buzë të detit, në dy brigje?! Emri Buzanë, nuk ka qenë i vetëm për qytetin e lashtë të Konstandinisë, Stambollit të sotëm, por haset edhe në vise të tjera ku kanë banuar ilirët dhe dardanët, si për shembull në në krahinën e Pollogut (qyteti i sotëm i Tetovës) në Maqedoninë Veriore të sotme.
Ngjashëm është gjendja me emërtimet e shumë vendeve edhe në Gadishullin Apenin (sidomos në jug të tij, Sicili, Kalabri dhe në dy brigjet e Detit Jon, në Azinë e Vogël, Gadishullin e sotëm ballkanik (ILIRIKU), Gadishullin Arabik, Odesë dhe brigjet e Detit të Zi, deri në Afrinën Veriore, Gadishullin Iberik dhe gjetiu.
Kjo tezë nuk pretendon të jetë shterruese, por le të shërbejë për studiuesit e fushave shkencore të ndryshme si një nxitje për reflektim dhe thellimin e studimeve të tyre, ndryshe nga e vërteta që u është imponuar deri më sot nga studiuesit e huaj dhe disa studies vendës!
(7.X.2020)
Për lexim:
“Turkish people or the Turks (Turkish: Türkler), also known as Anatolian Turks (Turkish: Anadolu Türkleri), are a Turkic ethnic group and nation living mainly in Turkey and speaking Turkish, the most widely spoken Turkic language. They are the largest ethnic group in Turkey, as well as by far the largest ethnic group among the Turkic peoples. Ethnic Turkish minorities exist in the former lands of the Ottoman Empire. In addition, a Turkish diaspora has been established with modern migration, particularly in Western Europe.
Turks from the Central Asia settled in Anatolia in the 11th century, through the conquests of the Seljuk Turks. The region then began to transform from a predominantly Albanian Christian society into a Turkish Muslim one. The Ottoman Empire came to rule much of the Balkans, the Caucasus, the Middle East (excluding Iran), and North Africa over the course of several centuries. The empire lasted until the end of the First World War, when it was defeated by the Allies and partitioned. Following the Turkish War of Independence that ended with the Turkish National Movement retaking much of the territory lost to the Allies, the Movement abolished the Ottoman sultanate on 1 November 1922 and proclaimed the Republic of Turkey on 29 October 1923. Not all Ottomans were Muslims and not all Ottoman Muslims were Turks, but by 1923, the majority of people living within the borders of the new Turkish republic identified as Turks.
Article 66 of the Turkish Constitution defines a “Turk” as “anyone who is bound to the Turkish state through the bond of citizenship”. While the legal use of the term “Turkish” as it pertains to a citizen of Turkey is different from the term’s ethnic definition, the majority of the Turkish population (an estimated 70–75 percent) is of Turkish ethnicity.The vast majority of Turks are Muslims.”

About admin

x

Check Also

Kurti: Do të kemi shumicën në Kuvend pa koalicion, me Serbinë hapim kapitull të ri!

22- 02/2021 Albin Kurti Kryeministër Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti, u ...