Home / Opinion / Unioni Sovjetik dhe Armata Shqiptare

Unioni Sovjetik dhe Armata Shqiptare

Kur e lexojm dokumenti që doli hapur në Pentagon flet për vitet e Eres Sovjetike dhe raportit mardhënjeve të tyre me Shqiptarët! Ky dokument perputhet tersisht me reportin e Wikileaks Albania I-II..
E pamundur të mos e citojmë ish liderin Turk Bulent Exhevit i cili tha:
//Sikur shqiptaret ti mbanin mardhënjet e mira me sovjetikët por edhe me Kinen..duke i liberalizu kontaktet me perendimin në qeshtje të caktuara diplomatike dhe levizjes permes vizave padyshim se do të ngriteshin si fuqi ballkanike bashkimi i tokave të tyre do ishte i pashmangshëm…//
Studjusi i njohur nderkombtar në sferen ushtarake lindje-perëndim tash ambasador në Rusi Lazanski thotë se Sovjetikët nuk ishin asnjeher kunder projektit të Shqiperisë se bashkuar me kosoven dhe territoret në Maqedoni! Wikileaks posedon dokumentacion arhivor në internet ku citohet se njera nder arsyet pse Enveri u terhoq dhe mbylli mardhënjet me sovjetiket ishte pikërisht ideja e Hrushovit që Shqipëria të bashkohet me Kosovën dhe Maqedoninë! Kjo siduket nuk i pelqej aspak Xhaxhit Enver i cili kishte frige nga nje bashkim i madh per ta mbajtur pushtetin në kontroll!
Ndrshe i mendimit dhe pro bashkimit kombëtar ishte Mehmet Sheu i preferuari në Moskë dhe kontaktet e tija brilante me Gjeneral, Admiral e oficier të lartë të Akademisë ushtarake Sovjetike…Mediat në Moskë gjatë vizites se delegacionit shqiptar me shumë i kushtuan rendesi figures se Mehmet shehut sesa të Enver Hoxhes … Një realitet flagrant i cili hapi dyert e inatit dhe dyshimit tek karakteri i egër brutal i Enver Hoxhes i cili pastaj hapi konflikt të brendshëm me Mehmet Shehun…
Marrveshjet ushtarake me sovjetiket!
1-Në fund të viteve 50-ta u nenshkrua projekti 613 i skuadrës se Nendetseve sovjetike (W-klase) 12 copë që notuan deri në bazen ushtarake të Merines shqiptare në Pashaliman! Ato Nendetse kishin potencial per lufte mbrojtse pasive lufte strategjike Preventive dhe lufte konvencionale…
2- U nenshkrua furnizimi i Armates shqiptare me 6 komplekse të sistemeve raketore Katqusha Ural dhe Tatra!
3- U nenshkrua projekti Sokol ( ushtria shqiptare firnizohej me Batterie te sistemit raketor S200 që kishte orbiten e goditjes deri në 360km! Poashtu sistemi Raketor SA-5 me rreze të mesme veprimi Gammon!
4- U nenshkrua projekti i perbashket i shkollës se Akademisë në pergaditjen e skuadrave Për lufta preventive dhe Atomare kimike e Biologjike
5- U nenshkrua furnizimi me sistemin e skuadrave të Tankseve T Borbon
6- Marrveshja per furnizimin e një skuadre me Mig 21 dhe një numri të caktuar të pilotve qe do sterviteshin në Akademitë ushtarake sovjetike..
Nenshkrimi i ketyre marrveshjeve ushtarake u be teme disa mujore në mediat e vendeve perendimore sidomos Europiane qe nuk mund t’a besonin një gjë të tillë se një Shqiperi e vogel po ngritet si fuqi ushtarake në dyert e Europe’s duke patrolluar dy detra Exheun dhe Adriatikun…Me vone shqetsimi i tyre u be realitet dhe kryeqytetet e Ballkanit qytetet italiane dhe Vjena ishte afer rrezes se sistemeve raketore shqiptare që ishin të integruara në Nendetset sovjetike…
//Asnjeri nga shtetet e vogla ballkanike ose Aziatike nuk moren ndihma ushtarake të ketij niveli siq mori Armata Shqiptare nga Sovjetiket//! Serbia apo shtetet sllave nuk moren asnjeher ndihma në armatim të rende ose komplexe sistemesh Raketore, bile ase Bulgaria qe kishte mardhënje miqsore me Rusin ket e citon edhe Gjenerali Bulgar Viktor Orlov!
Shqiperia lideri i saj diktator Enver Hoxha mbeti në Memoaret e Dumes sovjetike si rast Unik që shkaktoj skandal spektakolar! Gjatë fjalimit të tij disa herë u nderpre nga delegacioni shqiptar i cili brohoriste (Parti Enver jemi gati kurdoherë) Kjo i irritoj sovjetiket dhe aleatet e tyre sepse kodexi ideologjik sovjetik ishte (Partia Për popullin , dhe Populli per Partin) e jo lideri mbi parti e mbi popull siq ishte rasti i Enverit kjo u kritikua nga Sovjetiket dhe Mediat e kontrolluara të asaj kohë…
✨Perfundimisht shqiptaret prishen marrëdhëniet me sovjetiket per shkak të idiotizmave të tyre egoiste , dobesive diplomatike e politike, tradhtive ansore, dhe menyres dhe stilit rrebel kaotik, deshires per pushtet me shume se deshires per bashkim kombëtar e fuqi kombëtare.. keshtu ka qenë , keshtu eshte edhe sot gabime të njejta që kushtojnë rende ne fatin e udhtimit në hap me popujt tjerë.✨
Artikulli vazhdon pjesa II
Si shqiptarët prishen marrëdhëniet me Kinen si tradhtuan ushtrin kineze dhe shiten sekretin e Avionëve gjujtes kinez tek Agjentet ushtarak të Frances dhe Izraelit…
Shkumbin Muriqi

About admin

x

Check Also

Kurti: Do të kemi shumicën në Kuvend pa koalicion, me Serbinë hapim kapitull të ri!

22- 02/2021 Albin Kurti Kryeministër Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti, u ...